Witam. Otóż mój problem polega na tym, że ploter powinien zacząć malować dopiero po dojściu do materiału (np. G01 Z0.0). Malowanie konturu ma przebiegać tak, że pompka załączana na początku linii i przed podniesieniem do płaszczyzny ruchów pomocniczych powinna zostać wyłączona M09.
Oprócz tego po załączeniu pompki maszyna powinna poczekać 1 sekundę (aż narośnie ciśnienie w dozowniku), a po wyłączeniu pompki powinna poczekać także 1 sekundę przed uniesieniem dozownika do płaszczyzny ruchów roboczych.
Obecnie robię to tak:
1) po wygenerowaniu kodu każdą linię G01 z0.0 f 1500 zamieniam na G01 z0.0 f 1500 M03 G04 P1;
2) Każdą linie gdzie ma nastąpić uniesienie dozownika G00 z50. zamieniam na M09 G04 P1 G00 z50.
Czy da się to jakoś zautomatyzować? Albo w Mach 3 może używając makra lub podprogramy. Lub najłatwiej by było, żeby MasterCam mi tak generował kod, ale od jakiegoś czasu walczę z postprocesorami do MasterCam i nic z tego nie wychodzi.
Liczę na pomoc. Pozdrawiam.
Jak to zrobić-Mach 3-załączanie M03 przy dojściu do Z 0.0?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
skad program mach ma wiedziec kiedy ma wlaczyc przekaznik? musisz mu to podac w giekodach
. moze w programie cam w miejscu malowania wlacz wrzeciono(po przez frezowanie??nie znam sie na mastercamie:(). jezeli to bedziesz mial to z opoznieniem nie ma problemu. wchodzisz do mach3/macros/mach3mill i tam edytyjesz m3.m1s. Po DospinCw() wstawiasz sleep x (,gdzie x to czas w ms). Spowoduje to odczekanie x czasu po wlaczeniu przekaznika, dopiero potym ruszy dalej wykonywanie gkodu. podobnie mozna opoznic wylaczenie przekaznika. ps. sory za brak polskich znakow ale cos mi sie poprzestawialo w kompie
.

„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witam,
wiem jak to zrobic z poziomu Brains. przy z<0 zalacza sie output1 (lub dowolny inny) powyzej wylacza sie.
Opoznienie zalacznia mozna zrobic tez z poziomu Brain'u, ale nie wiem czy to zadziała, tzn, czy Gkod poczeka na wykonanie sie operacj w Brain.
Odezwij sie na prv. cos wymyslimy.
pzdr
Piotr
wiem jak to zrobic z poziomu Brains. przy z<0 zalacza sie output1 (lub dowolny inny) powyzej wylacza sie.
Opoznienie zalacznia mozna zrobic tez z poziomu Brain'u, ale nie wiem czy to zadziała, tzn, czy Gkod poczeka na wykonanie sie operacj w Brain.
Odezwij sie na prv. cos wymyslimy.
pzdr
Piotr
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Dla przykładu można zwykłym edytorem tekstu, używając funkcji zamień. W Wordzie można napisać makro.andrzejandy pisze:Obecnie robię to tak:
1) po wygenerowaniu kodu każdą linię G01 z0.0 f 1500 zamieniam na G01 z0.0 f 1500 M03 G04 P1;
2) Każdą linie gdzie ma nastąpić uniesienie dozownika G00 z50. zamieniam na M09 G04 P1 G00 z50.
Czy da się to jakoś zautomatyzować?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Mam przyporządkowane wyjścia M03 włącza, M09 wyłącza. Chciałbym jakoś zautomatyzować generację g kodu, bo mastercam nie chce wstawiać funkcji M03 i M09 przy każdym dojściu i wycofaniu się od materiału. Każdy program Gkod praktycznie będzie inny więc grozi mi ślęczenie w edytorach tekstu.krzysiekgrab pisze:skad program mach ma wiedziec kiedy ma wlaczyc przekaznik? musisz mu to podac w giekodach. moze w programie cam w miejscu malowania wlacz wrzeciono(po przez frezowanie??nie znam sie na mastercamie:(). jezeli to bedziesz mial to z opoznieniem nie ma problemu. wchodzisz do mach3/macros/mach3mill i tam edytyjesz m3.m1s. Po DospinCw() wstawiasz sleep x (,gdzie x to czas w ms). Spowoduje to odczekanie x czasu po wlaczeniu przekaznika, dopiero potym ruszy dalej wykonywanie gkodu. podobnie mozna opoznic wylaczenie przekaznika. ps. sory za brak polskich znakow ale cos mi sie poprzestawialo w kompie
.
[ Dodano: 2009-12-22, 05:16 ]
Witam ponownie. Udało się rozwiązać problem jednak poprzez modyfikację postprocesora. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re:
Szkoda, że nie napisałeś kilku słów o tym, jak to zmodyfikowałeś? Wszędzie szukam jakichś instrukcji, bo mam taki sam problem.andrzejandy pisze: ↑16 gru 2009, 16:10Witam ponownie. Udało się rozwiązać problem jednak poprzez modyfikację postprocesora. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.