Praca silników tylko przy LOW ACTIVE

Brak sygnalizacji "Port 1 Pin"

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
balin89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Praca silników tylko przy LOW ACTIVE

Post napisał: balin89 » 08 mar 2018, 20:27

Witam serdecznie,

Po latach zbierania się w końcu zmontowałem swojego potwora, jednak jest małe ale ...

Problem wygląda tak: przy standardowym ustawieniu pinów silników :
x 2/3 1/1
y 4/5 1/1
z 6/7 1/1

Przy próbie ruchu w jogu brak reakcji silników. Po zadaniu napięcia na zasilacz silników słychać, że silniki zaczynają trzymać ( ręcznie juz sie nieda przekręcić srób, na sterownika diody świecą na zielono) Przyłożyłem voltomierz do GRD/P2 pokazuje 5,03V przy niciśnięciu JOG napięcie spada i tak analogicznie wszystkie piny silników czyli wynikać by mogło, że podpięcie jest OK ale silniki ani drgą. Klikając zakładkę diagnostyki diody pot "Port 1 pin .." wogóle nie świecą.
Pierwsze pytanie co jest grane ?

Po dalszej analizie połączeń i przekopaniu google ustawiłem na wszystkie trzy sliniki Low Active i tatarataa zadziałało ale dalej w diagnostyce nic się nie świeci ... w jogu silniki pracują ( bardzo, bardzo wolno) w Motor Tune ustawienia velocity i na maxa ( testowo) silniki pracjuą szybciej ale z doświadczenia wiem że powinien kręcić kilkunasto krotnie szybciej.

Uprzejmie zwracam sie do was dużo barzdiej doświadczonych wyjadaczy co potencjalnie jest przyczyną tego stanu rzeczy ?

Wbijam sie w lacki i lece do piwnicy dalej szukać i postaram się cyknąć pare poglądowych fotek.

Autor tematu
balin89
Posty w temacie: 2

Re: Praca silników tylko przy LOW ACTIVE

Post napisał: balin89 » 12 mar 2018, 09:32

Są i zdjęcia ! :)

Pierwsze co by wypadało powiedzieć to coś więcej o sprzęcie a oto i on zestawzestaw szału nima ale jest. Z różnicą taką, że mój ma dual shaft i kupiłem go jakieś 3 lata temu ( trochę poleżało ;).
A teraz zdjęcie z macha
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Okablowanie:
Ten jeden przewód (czarny z osi Y będzie czerwony :p)
Obrazek
Obrazek
Sterownik i ustawienia:
Obrazek
Obrazek

Hmm co wiecej ? Podejżewałem, że problem może leżeć w przewodach od sterownika do silników dlatego podpiąłem jeden z silników jego pierwotnym okablowaniem prosto do sterownika, jednak bez żadnej różnicy w porównaniu z dodatkowymi przewodami.

Cóż dalej będę przekopywać wójka google może wkońcu na coś natrafię.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Praca silników tylko przy LOW ACTIVE

Post napisał: k-m-r1 » 12 mar 2018, 11:42

Obrazek

Pomijając kwestie przewodów i prawidłowego podłączenia jest chyba jakiś czeski błąd.
Dalej w ustawieniu silnika osi testowanej wpisz step/per 100 prędkość 500

Pytanie jaki Jog/tryb nie działa?
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”