czy jest opcja przesuniecia narzedzia wykanczajacego?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
czy jest opcja przesuniecia narzedzia wykanczajacego?
witam
przeszukalem forum i nie znalazlem odpowiedzi. Buduje tokarke cnc do drewna, chce uzyc 2 narzedzi zgrubnego i wykanczajacego. Wykanczajace zamontowane bedzie 100mm za zgrubnym. Czy jest opcja w Mach aby wykanczajce podazalo ta sama sciezka co wstepne ale ze 100mm opoznieniem?
przeszukalem forum i nie znalazlem odpowiedzi. Buduje tokarke cnc do drewna, chce uzyc 2 narzedzi zgrubnego i wykanczajacego. Wykanczajace zamontowane bedzie 100mm za zgrubnym. Czy jest opcja w Mach aby wykanczajce podazalo ta sama sciezka co wstepne ale ze 100mm opoznieniem?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Da sie i nie da
Jeśli ogarnie to jakie CAM to spoko ale to PLN + PLN + PLN
Z palca można pisać proste odcinki i dzielić tak by pokrywały sie końce wektorów i G-kodu dla tool1 i tool2
Męczyłem coś takiego i Mach3 nie dał rady.
Jeśli ogarnie to jakie CAM to spoko ale to PLN + PLN + PLN
Z palca można pisać proste odcinki i dzielić tak by pokrywały sie końce wektorów i G-kodu dla tool1 i tool2
Męczyłem coś takiego i Mach3 nie dał rady.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A sie rozpędziłem. wywnioskowałem że za 1 przejściem toczysz na 2 narzędzia z przesunięciem 100mm 
Najpierw sprawdź w jakich osiach dla Tokarki można ustawić przesuniecie narzędzia.

Najpierw sprawdź w jakich osiach dla Tokarki można ustawić przesuniecie narzędzia.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Znawca tematu (min. 80)
W offsecie zmienisz koordynaty pracy czyli wszystkie osie. Przykładowo masz 4 narzędzia na planie krzyża odsunięte od środka o 100 mm. Środek to X0 Y0.
Offsety:
1. x-100 y0
2. x0 y-100
3. x100 y0
4. x 0 y100
Oczywiście przy założeniu że wszystkie narzędzia mają tą samą średnicę i długość.
Sorki ja o frezarce Ty o tokarce ale bajzel.
Ale zasada taka sama.
Offsety:
1. x-100 y0
2. x0 y-100
3. x100 y0
4. x 0 y100
Oczywiście przy założeniu że wszystkie narzędzia mają tą samą średnicę i długość.
Sorki ja o frezarce Ty o tokarce ale bajzel.
Ale zasada taka sama.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2017, 21:12 przez Azazel-75, łącznie zmieniany 1 raz.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.
Ferdek Kiepski.
-
- Znawca tematu (min. 80)
No to kolego są 3 osie. Obróbka za 1 przejściem czyli większa kasa na maszynę i CAM'a albo większe przy nim kombinowanie. Teoretycznie da się zrobić ale trzeba nad tym pomyśleć. Na początek zrobił bym to na dwa przejścia i w międzyczasie kombinował. Myślę że gdyby się nad tym dłużej zastanowić można znaleźć rozwiązanie.
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.
Ferdek Kiepski.