Dziwna praca silników w MACH2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Dziwna praca silników w MACH2
Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc. Uruchomiłem płytę SSK-MB1 razem ze sterownikiem SK MB05.
Uruchamiając MACH2 silnik pracuje prawidłowo jeżeli steruję go z klawiatury natomiast uruchamiając program i zadając na przykład przejazd z x0 do x 100 silnik pracuje skokowo tzn. kilka obrotów, przerwa i znów kilka obrotów. Nie jest to praca płynna.
Próbowałem ustawiać podział kroków na sterowniku i płycie, prędkość silnika, przyspieszenie w MACH2 i nic.
Silniczek to PM42-048. Płyta główna jest ustawiona na maksymalny prąd 0,7 A.
Zasilanie sterownika 24V, 1A. Płyta główna 12V, 0,5A.
Proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc. Uruchomiłem płytę SSK-MB1 razem ze sterownikiem SK MB05.
Uruchamiając MACH2 silnik pracuje prawidłowo jeżeli steruję go z klawiatury natomiast uruchamiając program i zadając na przykład przejazd z x0 do x 100 silnik pracuje skokowo tzn. kilka obrotów, przerwa i znów kilka obrotów. Nie jest to praca płynna.
Próbowałem ustawiać podział kroków na sterowniku i płycie, prędkość silnika, przyspieszenie w MACH2 i nic.
Silniczek to PM42-048. Płyta główna jest ustawiona na maksymalny prąd 0,7 A.
Zasilanie sterownika 24V, 1A. Płyta główna 12V, 0,5A.
Proszę o pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam - pisano już kilkakrotnie że na laptopach mogą występować problemy - chodzi o ograniczony dostęp do LPT.
Najprościej niech kolega spróbuje na zwykłym kompie - powinno być znacznie lepiej
Pozdrawiam
Najprościej niech kolega spróbuje na zwykłym kompie - powinno być znacznie lepiej
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Paulg czy wiesz może na czym polega ten ograniczony dostęp do LPT.
Tak jak wspominałem w trybie manual wszystko działa OK. Oczywiście sprawdzę na normalnym kompie, aczkolwiek wolałbym rozwiązać problem z laptopem, jest bardziej mobilny i mogę się skutecznie usówać z "moimi zabawkami" z oczu mojej żonki
[ Dodano: 2008-02-27, 13:09 ]
usuwać
Tak jak wspominałem w trybie manual wszystko działa OK. Oczywiście sprawdzę na normalnym kompie, aczkolwiek wolałbym rozwiązać problem z laptopem, jest bardziej mobilny i mogę się skutecznie usówać z "moimi zabawkami" z oczu mojej żonki

[ Dodano: 2008-02-27, 13:09 ]
usuwać
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czy silniki już się kręcą prawidłowo? 
zerknij tutaj
https://www.cnc.info.pl/topics45/silnik ... vt6933.htm

zerknij tutaj
https://www.cnc.info.pl/topics45/silnik ... vt6933.htm
-
Zrobiłem porządek w Xp. Wykonałem wiekszość zaleceń z pliku optymalizacja XP (dostępne na stronie sposora forum) odinstalowałem wszystko i ponownie zainstalowałem. Teras śmiga. Myślę, że pomogło odznaczenie większości programów uruchamianych w autostarcie.
[ Dodano: 2008-03-04, 00:07 ]
Wszystko tzn Mach2 i Mach3
[ Dodano: 2008-03-04, 00:07 ]
Wszystko tzn Mach2 i Mach3