Mach 3 Digitizing Wizard nierówna powierzchnia

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
wind_energy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Mach 3 Digitizing Wizard nierówna powierzchnia

Post napisał: wind_energy » 25 lip 2016, 11:35

Witam,
Jestem zupełnie początkujący w Mach3 jak i całej technice CNC dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli napiszę coś zawile lub nie podam odpowiedniej ilości informacji potrzebnych do tego by pomoc była możliwa :)
Mam pewne pytanie związane z dodaniem do G-code zmiennych nierównej powierzchni podłoża. Chciałbym zrobić PCB na maszynie CNC ale mam chyba trochę krzywy stół i w miarę jak jedzie w stronę Y coraz mniej frezuje gdyż stół jest nierównomierny.
Znalazłem jak stworzyć mapę powierzchni MACH3->Wizard->Digitizing. Kiedy już zbada mi cały stół (probe tool posiadam) zapisuje do pliku, jednak nie mam pojęcia co z tym plikiem dalej zrobić, jak scalić go z plikiem do obróbki PCB tak aby uwzględnione zostały te nierówności?
Za wszelką pomoc i sugestie uprzejmie dziękuję.

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 25 lip 2016, 17:34

Tego tak nie ogarniesz.

Trzeba planować stolik.
Czyli frezowanie całego stolika na jednej wysokości ozi Z.
Lub wyrównać stolik przez podkładki lub poprawę konstrukcji.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
wind_energy

Post napisał: wind_energy » 25 lip 2016, 17:54

Kiedyś znajomy mówił mi, że on to robi, że każdy laminat nawet dość pokrzywiony jest w stanie wykonać w ten sposób. Nie mam obecnie z nim kontaktu. To człowiek, który na prawdę głęboko w tym siedzi i jest wybitnym specjalistą w tej materii, on nawet współpracuje ze szpitalami z transplantologii i wykonuje z tytanu protezy drukarką 3d własnej konstrukcji. To się na pewno da zrobić.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 25 lip 2016, 21:09

protezy szczęki, żuchwa ?
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
wind_energy

Post napisał: wind_energy » 25 lip 2016, 22:53

Coś w okolicach szczęki ale dokładnie nie wiem bo za tamtych czasów raczej mnie to nie interesowało.
k-m-r1 - czy według Ciebie Mach3 definitywnie nie ma takiej funkcji? Jeśli nie ma to w takim razie było to robione w innym programie. Dla programisty napisanie takiego programu, który liniowo zmieniałby zmienną Z na podstawie zrobionej mapy podłoża wcale nie było by chyba takie trudne. Podejrzewam, że jeżeli Mach3 nie ma takiej funkcji scalania to powinien być jakiś bezpłatny mały program. Co o tym sądzisz?

kubomanik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: kubomanik » 26 lip 2016, 21:52

Myślę że to nie jest proste zagadnienie napisać program który uwzględniał by nierówność stołu.
Jak u Ciebie jest realizowany ruch? Masz ruchomy stół ( jedna oś ) i bramę z wrzecionem ( góra dół i druga oś ) ? Jeżeli tak podejrzewam że możesz kupić sklejkę załóżmy 10 mm . Przymocować ją do stołu a następnie splanować . Następnie położyć Twój laminat i frezować go już na tej splanowanej sklejce

Autor tematu
wind_energy

Post napisał: wind_energy » 28 lip 2016, 09:19

Proste może nie, ale możliwe.Obrazek

kubomanik

Post napisał: kubomanik » 28 lip 2016, 09:52

Nie jestem pewien czy grawerki na myszkach zostały zrobione na frezarce trójosiowej

Autor tematu
wind_energy

Post napisał: wind_energy » 29 lip 2016, 08:49

A ja tak, mam nawet już ściągnięty bezpłatny program. Jak czas pozwoli zrobię grawerkę na jakimś ciekawym kształcie. Pozdrawiam i dziękuję za chęć pomocy.

[ Dodano: 2016-07-29, 11:50 ]
Sprawdziłem na pcv pod którą podłożyłem podkładki co spowodowało spore wygięcie. Zrobiłem grawerkę wszędzie wyszła ta sama głębokość.
Uważam, że firmy zajmujące się grawerowaniem laserowym na nietypowych powierzchniach mają temat w jednym paluszku. Frezarka 3 osie ! :)
Jeszcze raz dzięki -Nothing is impossible...

koloboro
Posty w temacie: 1

Re: Mach 3 Digitizing Wizard nierówna powierzchnia

Post napisał: koloboro » 07 mar 2018, 14:50

Dla potomnych. Jeżeli chodzi o PCB to tylko autoleveller i nie ma problemu. Program modyfikuje gcod dodając procedurę mapowania powiwrzchni do frezowania. Oczywiscie trzeba podlaczyc probe. I po zmapowaniu i pomierzeniu odchylek w osi z, wykonywany gcod jest korygowany na bieżąco. normalnie coś pięknego

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”