Witam wszystkich na
Mam problem z Machem 3
Bo z językiem angielskim wręcz fatalnie, a zagadnienia cnc dopiero poznaję ,tylko z forum.
-Mach3(en) po instalacji, automatycznie przejął plik licencyjny (Macha 2 z cnc info),a myślałem że wszystko usunełem.
-Komp. laptop 2Ghz celeron Ram 250
-Praca tylko na ekranie , bo padł mi sterownik i nie mogę sprawdzić na zbudowanej własnoręcznie w minonym roku frezarko -grawerce.
-Zadany program realizuje nie przewijając lini G kodu wyświetlając jednak postęp obróbki.
-Objawy ,bardzo spowolniona skokowa, praca.
-Zegar komputera i programu nalicza czas 10 krotnie wolniej
-2-u krotna reinstalacja
-Próbowałem zmiany ustawień sugerowanych na forum ,niestety bez rezultatu.
-Zegar komputera wraca do normy dopiero po restarcie
-W Mach 2 wszystko było w zasadzie ok. lecz zainteresowałem się Machem 3 po przeczytaniu wielu pochwalnych wypowiedzi na forum w nadziei na bardziej płynną pracę grawerki,być może
sterownik padł mi właśnie na wskutek próby "wyżyłowania" posuwu ?
Może któryś z kolegów nakieruje mnie na rozwiązanie problemu??.
Proszę jednak bardziej "łopatologicznie" bo z jestem tylko starym stolarzem .
Łączę pozdrowienia i życzenia pomyślności w rozpoczętym Nowym Roku oraz rozwoju
zainteresowań i konstrukcji CNC.
romgol
Prośba o pomoc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! obawiam się że ,szanowny Kol. olo_3 ma rację ! ( niestety dla Ciebie ) . nie karm się złudzeniami że jak jakiś ( tego typu ) program odinstalujesz to na dysku nic nie zostaje . spotkałem się nawet z takim przypadkiem że format nie pomógł - skończyło się na fdisku i założeniu nowych partycji . dlatego - przy dzisiejszych cenach - lepiej sobie do takich eksperymentów - złożyć osobny komp. przy format c: / fdisk - o wiele mniej " boli " a i w sumie ( licząc godziny i nerwy) mniej kosztuje . zawsze po instalacji systemu można zrobić obraz dysku i odtworzenie nie trwa zbyt długo . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kolego ilosc RAM-u jeśli pracujesz pod XP jest niewystarczająca tym bardziej ze komputer chyba ci sluzy nie tylko do sterowania maszyny . Komputer pewnie mocno używa pamięci wirtualnej co nie jest bez znaczenia dla wydajności a można powiedzieć ze zamula go maksymalnie 

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Witam
Dziękuję Kolegom za rady i zainteresowanie moim kłopotem,łudziłem się że jest to może problem związany ;z konfiguracją Macha 3 , ograniczeniami demo,albo też jak było na forum sygnalizowane problemami z akceptowaniem przez Macha3 licencji z Macha 2 pl.
Dochodzi teraz do mojej świadomości konieczność działań radykalnych.
Dziękuję Kolegom za rady i zainteresowanie moim kłopotem,łudziłem się że jest to może problem związany ;z konfiguracją Macha 3 , ograniczeniami demo,albo też jak było na forum sygnalizowane problemami z akceptowaniem przez Macha3 licencji z Macha 2 pl.
Dochodzi teraz do mojej świadomości konieczność działań radykalnych.
romgol