mach i postprocesor podłączony do macha

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
harus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

mach i postprocesor podłączony do macha

Post napisał: harus » 20 lip 2007, 17:49

Witam ponownie mam pytanie czy można program napisany w np visual basic podpiąć do macha ( tak żeby jakąś ikonkę stworzyć w mach i program był wywoływany przez klika na nią), jeśli już ktoś coś podobnego zrobił to prosiłby o wskazówki jak coś takiego zrealizować. Dziękuję za zainteresowanie

Tagi:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: olo_3 » 21 lip 2007, 22:02

wyszukaj na stronie producenta program do edycji screnow macha i zrobisz sobie taka ikonke

możesz tez za pomocą makra wywołać w kodzie G.

możesz tez za pomocą rs232 komunikować się z Machem, na bieżąco podczas pracy.

istnieją tez inne programy w machu które ułatwiają mocno życie na przykład KeyGeaber

ponadto na pewno są inne możliwości, ale wpierw trzeba wiedzieć do czego to ma służyć i jak, potem dopiero należy się zastanowić jak to zrobić.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 22 lip 2007, 09:22

Witaj
Oto PrtSc z tych programów o których pisał kolega olo_3
I tak jak w pisał kolega można użyć języka VB
Załączniki
VB w Mach2.jpg
VB w Mach2.jpg (39.83 KiB) Przejrzano 1209 razy
VB w Mach3.JPG
VB w Mach3.JPG (32.22 KiB) Przejrzano 1222 razy
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Autor tematu
harus

Post napisał: harus » 23 lip 2007, 11:22

dziekuje bardzo kolegom za pomoc i zainteresowanie, pozdrawiam Arek

[ Dodano: 2007-07-23, 13:24 ]
czytając forum i manuala z mach3 dowiedziałem sie ze można w samym machu napisać post procesor który "przerabia" oryginalny g code i np można dopisać kolejną cieżke dla kolejnej osi. Taki post procesor mam już napisany właśnie w VB i zastanawiam sie czy nie mozna zamias podpinac oprogramowania dodatkowego pod macha to napisac taki skrypy właśnie w mach3. Jeśli ktos z was byłby tak miły i naprowadził mnie troszke jek to zrobić byłbym wdzięczny

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: olo_3 » 26 lip 2007, 09:55

witam
dopiero teraz zauważyłem ze kolega dodał wypowiedz

w ten sposób jeszcze nie postępowałem z Machem, ale chętnie spróbuje zrób jakiś plan ramowy, użycz kawałek pp i będziemy robić doświadczenie, myślę ze z zadawalającym skutkiem dla ciebie i potomnych ;)

od razu sugeruje przerzucić się na Mach 3V2xxx bo mach2 jest żałosnym, i oszukuje na wymiarach.

gdzie wyczytałeś o tym pp - na jakie stronie bo rozumiem ze mowa o instrukcji obsługi.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Autor tematu
harus

Post napisał: harus » 26 lip 2007, 12:38

Witam Olo_3 odewalem sie do Ciebie na gg. Mam zainstalowanego mach 3 co do tego skad wiem ze cos takiego mozna zrobic to przegrzebalem

http://www.artsoftcontrols.com/forum/in ... ?board=1.0

i tam ( nie pamietam juz w ktorym miejscu ) znalazlem temat w ktorym jedna osoba wspomniala ze taki post procesor miała napisany ( nie wiem o ktorą wersje mach chodzilo).
Kolejna sprawa ktorej nie moge jakos przebrnąć to uruchamianie makr ( moze ktoś naprowdził by mnie na to, wiem ze w mach jest edytor VB ale co z tym pozniej zrobić to nie za bardzo wiem) kolejna sprawa to czy makrta dzialaja w czasie rzeczywistym ( wydaje mi sie ze nie bo zaklucaly by prace samego macha) i czy makra maja jakies swoje specyficzne nie zwiazane z VB komendy. Dzieki i pozdrawaim

[ Dodano: 2007-07-26, 13:24 ]
okej:) już wiem jak wywoływać makra, po prostu sie je wywołuje z linii komend :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”