[mach3][sterownik zelrp] test silnikow nie dziala
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
[mach3][sterownik zelrp] test silnikow nie dziala
podłączyłem do mach3 silniki, krańcówki i ESTOP zgodnie z tym:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... glowna.pdf
w zakładce "Diagnostyka Alt-7” po naciśnięciu krańcówek światełka w mach3 mrugają, ESTOP też działa
ale test silników "Motor tuning and setup" nie działa - nie ma reakcji, chociaż silniki "trzymają" (nie da się kręcić ręcznie osiami).
Jaka może być przyczyna?
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... glowna.pdf
w zakładce "Diagnostyka Alt-7” po naciśnięciu krańcówek światełka w mach3 mrugają, ESTOP też działa
ale test silników "Motor tuning and setup" nie działa - nie ma reakcji, chociaż silniki "trzymają" (nie da się kręcić ręcznie osiami).
Jaka może być przyczyna?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
W motortuningu możemy sterować wybraną osią. przed wejściem to tuningu, reset musi być na zielono. w oknie tunigu wybieramy oś której parametry ustawiamy, a przy pomocy klawiatury - klawisze góra/dół - sterujemy osią z zadanymi parametrami. po zapisaniu musimy ponownie wybrać oś, aby móc nią sterować.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Masz dokumentację zelrp ?
Sprawdziłeś czy funkcje sterujące jakie przypisano poszczególnym pinom w zelrp, dokładnie pokrywają się z
funkcjami przypisanymi pinom w płycie głównej z której dokumentacji korzystałeś przy konfiguracji macha ?
Pytam, bo ostatnio sam zaliczyłem taką wpadkę - też ustawiłem macha wg. wskazanej przez Ciebie dokumentacji i efekt był identyczny
Okazało się, że moja płyta główna ma zupełnie inaczej przypisane funkcje do pinów - po uwzględnieniu tych różnic wszystko jest O.K.
Sprawdziłeś czy funkcje sterujące jakie przypisano poszczególnym pinom w zelrp, dokładnie pokrywają się z
funkcjami przypisanymi pinom w płycie głównej z której dokumentacji korzystałeś przy konfiguracji macha ?
Pytam, bo ostatnio sam zaliczyłem taką wpadkę - też ustawiłem macha wg. wskazanej przez Ciebie dokumentacji i efekt był identyczny

Okazało się, że moja płyta główna ma zupełnie inaczej przypisane funkcje do pinów - po uwzględnieniu tych różnic wszystko jest O.K.
-
tzn co miales zle, pamietasz moze? bo ja nie ustawialem DOKLADNIE tak jak w tej instrukcji tylko piny ustawialem tak jak w dokumentacji zelrp (mam w wersji papierowej bo kupilem ostatnio ten sterownik prosto od producenta)Zbych07 pisze:Masz dokumentację zelrp ?
Pytam, bo ostatnio sam zaliczyłem taką wpadkę - też ustawiłem macha wg. wskazanej przez Ciebie dokumentacji i efekt był identyczny![]()
podejrzewam raczej port LPT ze nie dziala tak jak powinien, jak sprawdzic jego ustawienia w biosie, albo w XP-ku? (mam starego laptopa dell z fabrycznym portem lpt) problem jest jednak taki ze wejscia (krancowki) dzialaja
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
farmazon3000 pisze: bo ja nie ustawialem DOKLADNIE tak jak w tej instrukcji tylko piny ustawialem tak jak w dokumentacji zelrp (mam w wersji papierowej bo kupilem ostatnio ten sterownik prosto od producenta)
podejrzewam raczej port LPT ze nie dziala tak jak powinien, jak sprawdzic jego ustawienia w biosie, albo w XP-ku? (mam starego laptopa dell z fabrycznym portem lpt) problem jest jednak taki ze wejscia (krancowki) dzialaja
Jeśli ustawiłeś tak jak w dokumentacji zelrp to powinno być dobrze.
Mój błąd polegał na tym, że ja ustawiłem tak jak w pdf do którego podałeś link i była kicha.
Po analizie schematu mojej płyty ( analizowałem co obsługują poszczególne piny ) okazało się że poszczególne funkcje ( np. Xstep, Xdir itd.) muszę w ustawieniach macha przypisać zupełnie innym pinom ( zgodnym z moją płytą ). Szczegółów już nie pamiętam.
Czytałem wtedy rożne posty na forum i wynikało z nich, że równie istotne dla prawidłowego działania są ustawienia portu LPT w biosie komputera. Sprawdziłem i ustawiłem zgodnie z sugestiami forumowiczów.
Trzeba wejść do biosu.
Tuż po starcie kompa na dole ekranu zwykle pojawia się podpowiedź w stylu:
Press <F2> to Enter Bios
Czyli po wciśnięciu klawisza F2 dostajemy się do Menu biosu.
W Menu biosu zwykle mamy: Main, Advancet, Security, Boot
Informacja której szukamy jest w takiej sytuacji w Advancet / Pripheral setup
Po wejściu do Peripheral Setup musiałem zmienić dwa parametry. Ustawiłem je tak:
OnBoard Parallel Port : 378
Parallel Port Mode : EPP
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Praca portu musi być dwukierunkowe.nie wiem czy na tej płycie są przekazniki,jeżeli.tak to niech kolega sprawdzi czy można je wysterować.bo wejścia chyba działają,jeżeli dobrze pamiętam
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,