Mach 3 i ploter cnc

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
sonicblack
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Mach 3 i ploter cnc

Post napisał: sonicblack » 11 paź 2013, 12:20

Witam kolegów na forum

Potrzebuję porady zawodowców otóż od pewnego czasu posiadam ploter cnc oraz mach 3. Konstrukcja jest amatorska i borykam się z kilkoma pierdołami, muszę dodać że kupiona od Pana X i jestem na etapie poznawania. Konstrukcja metalowa, śruby trapezowe, prowadnice liniowe, silniki 3N.m 3.0A Przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi lub jest ona podana na priv.

Ustawienia seryjne silników stepper 100 Velocity 799.8 aceleration 100

1. Wymiary w osi X,Z są OK powiedzmy do przyjęcia natomiast oś Y ucieka 2 mm na 1 m
Luzu na śrubie nie wyczuwam. Może jakaś korekcja w machu?

2. Przy przesuwie na sucho strzałkami porusza się możliwie bez zbędnych zgrzytów ale chciałbym ją jeszcze trochę podkręcić w jog jest 100% może da radę na 200% gdyż przejechać z jednego końca na drugi zajmuje mi trochę czasu niepotrzebnie. Opcja shift + strzałka nic nie daje

3. Parametry posuwu w g-cod np. F=2000 natomiast w Mach3 maksymalna prędkość wynosi 790 mm (dołączam przykładowe zdjęcie sugerujcie się tylko wartościami w ramkach) może być nawet 5000 i ciągle to samo. W opcji feed rate zwiększam procentowo na 250 % niestety feedrate zostaje 790 units/mm
Być może jest gdzieś jakaś blokada a może silniki nie pozwalają na to od strony technicznej?

4. Ruch w osi y+ z klawiatury strzałka do góry jedzie na - przestawiłem ptaszek w pinach jazda ok natomiast podczas pracy programu maszyna wykonuje odbicie.

5. Jak uzyskać ponumerowane linie g-kodu w polu mach 3 aby w przypadku przerwania programu wiedzieć od której zacząć np. następnego dnia

To byłoby na tyle z moich początków jeżeli macie jakieś pomysły będzie punkcik.

Pozdrawiam
Załączniki
Mach3.jpg
PLIK 1
Mach3.jpg (70.99 KiB) Przejrzano 2545 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: noel20 » 11 paź 2013, 12:47

sonicblack pisze:Wymiary w osi X,Z są OK powiedzmy do przyjęcia natomiast oś Y ucieka 2 mm na 1 m

Luzu na śrubie nie wyczuwam. Może jakaś korekcja w machu?
Jest możliwa korekcja. Chyba na drugiej albo trzeciej zakładce w machu, na dole, po lewej stronie. Nie pamiętam dokładnie teraz gdzie.
sonicblack pisze:Przy przesuwie na sucho strzałkami porusza się możliwie bez zbędnych zgrzytów ale chciałbym ją jeszcze trochę podkręcić w jog jest 100% może da radę na 200% gdyż przejechać z jednego końca na drugi zajmuje mi trochę czasu niepotrzebnie. Opcja shift + strzałka nic nie daje
Na górze jest config i motor tuning. Tam w velocity zwiększa się prędkość.
sonicblack pisze:Parametry posuwu w g-cod np. F=2000 natomiast w Mach3 maksymalna prędkość wynosi 790 mm (dołączam przykładowe zdjęcie sugerujcie się tylko wartościami w ramkach) może być nawet 5000 i ciągle to samo. W opcji feed rate zwiększam procentowo na 250 % niestety feedrate zostaje 790 units/mm

Być może jest gdzieś jakaś blokada a może silniki nie pozwalają na to od strony technicznej?
Patrz wyżej.
sonicblack pisze:Ruch w osi y+ z klawiatury strzałka do góry jedzie na - przestawiłem ptaszek w pinach jazda ok natomiast podczas pracy programu maszyna wykonuje odbicie.
Zamień przy silniku od Y dwa przewody ze sobą. Tylko te z jednej cewki.
sonicblack pisze:Jak uzyskać ponumerowane linie g-kodu w polu mach 3 aby w przypadku przerwania programu wiedzieć od której zacząć np. następnego dnia
Nie wiem. Ale prawdopodobnie jedyną opcją jest ładowanie kodu z numerowanymi liniami.

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: krzysiekgrab » 11 paź 2013, 15:28

ad1.Uciekanie wymiaru występuje na prostym przejeździe od 0 do 1000mm, czy przy nawrotach?

ad2. tutaj musimy zwiększyć wartość velocity w zakładce motortuning, aby móc szybciej pracować ( ale to już zależy od 'osiągów' maszyny

ad3 . jak wyżej

ad4, w zakłace bazowanie/limity proszę zmienić stan na przeciwny w kolumnie reversed w danej osi

ad5. trzeba dwukrotnie kliknąć na okno z gkodem
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 paź 2013, 15:31

noel20 pisze:Nie wiem. Ale prawdopodobnie jedyną opcją jest ładowanie kodu z numerowanymi liniami.
a jeli g kod ma 900 000 linii to cos bys zrobił? skoro standardowe numerowanie jest do 1000 i od nowa.

z tym przełączaniem kabli to sam na to wpadłes ? tak sie nie robi, wystarczy w machu kilka ptakow odptaczyć zeby zmienic kierunek osi i bazowania i strzałki w klawiszach skrótów, przelączanie kabli zostawmy niedorajdom, którzy macha nie znają.
sonicblack pisze:Ustawienia seryjne silników stepper 100 Velocity 799.8 aceleration 100
to chyba oczywiste ze jak dasz f2000 to nie pojedzie szybciej niż f800 ustawione w konfigu silników
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 11 paź 2013, 15:40

oj, przewody również można zmienić
:)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 paź 2013, 16:34

mozna, ale po co? szybciej zrobi sie to w programie czystymi łapkami nie szukając srubokreta hehe, tak samo jak gdzieś wyczytałem rady z falownikiem i przepinaniem kabli na wrzecionie, jakby w falowniku nie dalo sie zmienic kierunku ruchu dwoma klikami

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 11 paź 2013, 18:12

Zgadza się, jednak dobrze jest znać kilka sposobów na rozwiązanie problemu, a wybrać ten najbardziej 'odpowiedni' hehe

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 11 paź 2013, 19:35

Z tego co autor napisał, a czytałem trzy razy ten podpunkt zanim załapałem o co chodzi, że ptaszek zmienił i jest ok, ale nie jest ok i detal wychodzi odwrotnie.
przyszło mi to do głowy i poradziłem tak, żeby ustawił macha domyślnie, a skoro chodzi oś w drugą stronę to jeszcze kabelki można pomieniać. Ostatecznie efekt jest ten sam.
Dzięki Krzysiek, że mnie bronisz ;)

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 11 paź 2013, 20:03

bartuss1 ...jakby w falowniku nie dalo sie zmienic kierunku ruchu dwoma klikami.

A jak trafisz falownik bez opcji zmiany kierunku co zrobisz? (lub też falownik bez panelu) nowy program pod niego napiszesz, przeprogramujesz, poszukasz w necie jak kabelek pod niego zmajstrować i przez kompa zmienisz parametry? czy jak?, lub też falownik z setkami opcjami i nie chcesz spędzić czasu na ich poznanie, przeskakiwanie z menu do menu itd.
Zmiana kabelków to chwila a jak ktoś nie lubi w opcjach się babrać wybiera śrubokręt.
Zmiana w sofcie czy też przez zamianę kabelków doprowadza do rozwiązania problemu, gdzie masz problem?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 paź 2013, 20:43

dance1 pisze:A jak trafisz falownik bez opcji zmiany kierunku co zrobisz?
nie wymyslaj
powiedzmy ze wlączyles falownik i uruchomiles wrzeciono i stwierdziłes ze kreci się w niewłasciwą stronę, wiec wyłączasz wrzeciono i falownik, bierzes srubokret i ... wlasnie zostales popieszczony prądem hehe

większośc rynkowych falownikow ma opcję zmiany obrotów i roznych innych ciekawych nastaw, a skoro juz jestesmy przy machu, to raczej ow zastosowany falownik nie będzie jakimś wyszukanym lenze bez panelu, zreszta lenzak tez ma taką nastawę kierunkową - mam takiego w koncu i kiedys musiałem dokupywac do niego pierdoły - panel i inne, ktore domyslnie są w glupich jasiach typu LG czy omron

zmierzam do tego ze czasem lepiej jest się czegoś nauczyć, zerkając do instrukcji chociazby po to żeby dowiedziec sie ile czasu potrzeba na zniknięcie prądu po wyłączeniu falownika, niż po chamsku przekręcać kable, wszak po to się tu spotykamy zeby zaczerpnąc informacji a nie wzajemnie się wyzywać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”