prędkość pracy silnków
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
prędkość pracy silnków
Witam wszystkich.
Moje pytanie dotyczy konfiguracji programu Mach3.
Sterowanie frezarki zbudowałem na sterownikach M542, w Machu ustawiam parametry w zakładce tuningu silników, tak, żeby wszystko pracowało, tak jak potrzebuję. Zapisuję, wczytuję program i tu pojawia się kłopot.
Gdy odpalam frezarkę, to pracuje ale z prędkością... kilku... kilkunastu procent tego co ustawiłem podczas tuningu i nie wiem, gdzie zmienić tą wartość, żeby np z prędkością 80% zadanych parametrów pracowało. Ustawiam to w samym Machu, czy może w g-kodzie?
A jeśli w g-kodzie, to jak się za to zabrać, jeśli rysunki tworzę w Corelu, zapisuję jako plt i takie importuję do Macha (tam jeszcze problem skalowania projektu się pojawił, ale jakoś, metodą prób i błędów go ogarniam)
Dzięki za pomoc
Moje pytanie dotyczy konfiguracji programu Mach3.
Sterowanie frezarki zbudowałem na sterownikach M542, w Machu ustawiam parametry w zakładce tuningu silników, tak, żeby wszystko pracowało, tak jak potrzebuję. Zapisuję, wczytuję program i tu pojawia się kłopot.
Gdy odpalam frezarkę, to pracuje ale z prędkością... kilku... kilkunastu procent tego co ustawiłem podczas tuningu i nie wiem, gdzie zmienić tą wartość, żeby np z prędkością 80% zadanych parametrów pracowało. Ustawiam to w samym Machu, czy może w g-kodzie?
A jeśli w g-kodzie, to jak się za to zabrać, jeśli rysunki tworzę w Corelu, zapisuję jako plt i takie importuję do Macha (tam jeszcze problem skalowania projektu się pojawił, ale jakoś, metodą prób i błędów go ogarniam)
Dzięki za pomoc
- Załączniki
-
- frezarka CNC.JPG (377.58 KiB) Przejrzano 1854 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ale czasami wygenerowany nawet kod jest taki, że
A maszyna stoi na z60 i czekasz sobie dwie minuty...
Poza tym przychodzisz do maszynki, odpalasz ją, zbazować trzeba, złapać zero materiału, a max posów 1m/min, a maszyna na ręcznych posuwach jeździ 6mm/min mimo, że w zakładce jog jest 100%. Trzeba ręcznie wpisać prędkość w oknie i jest ok. Też mnie to w machu wkurzało swego czasu i też nie wiedziałem jak to zmienić. Teraz mam linuxa i jest ok.
Kod: Zaznacz cały
g0 z5
g0 x0 y0
f coś tam
M3
itd
Poza tym przychodzisz do maszynki, odpalasz ją, zbazować trzeba, złapać zero materiału, a max posów 1m/min, a maszyna na ręcznych posuwach jeździ 6mm/min mimo, że w zakładce jog jest 100%. Trzeba ręcznie wpisać prędkość w oknie i jest ok. Też mnie to w machu wkurzało swego czasu i też nie wiedziałem jak to zmienić. Teraz mam linuxa i jest ok.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Wyedytowałem G-kod, zmieniłem F na 100, potem na 200 i na 600 i zmiana jest, ale bardzo niewielka. Może coś nie tak z konfiguracja silników. Kiedy robię tuning wszystkie osie pracują dobrze, ale kiedy wykonują ruch roboczy, (którego nie mogę przyspieszyć) bardzo piszczą, gwiżdżą itp (i to na wolnych obrotach). Podam może kilka parametrów, które mam ustawione:
-Frezarka z komputerem po LPT się komunikuje,
-Kernel speed - 45000Hz,
-parametry silnika dla osi x: *steps per - 80 (skok śruby 5mm, podział kroku na 400)
*velocity - 4252,8 mm/min
*acceleration 497 mm/s2
-Frezarka z komputerem po LPT się komunikuje,
-Kernel speed - 45000Hz,
-parametry silnika dla osi x: *steps per - 80 (skok śruby 5mm, podział kroku na 400)
*velocity - 4252,8 mm/min
*acceleration 497 mm/s2