Punkt zerowy ustalany przy pomocy wskaźnika laserowego
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Punkt zerowy ustalany przy pomocy wskaźnika laserowego
Witam,
aby usprawnić sobie pracę chcę wykonać automatyczne ustalanie punktu zerowego przy obróbce danego materiału, w tym celu chcę wykorzystać wskaźnik laserowy krzyżowy. Ma to działać jak na tym filmiku:
[youtube][/youtube].
Problemem dla mnie będzie napisanie makra, które przemieści o odpowiednie odległości narzędzie w osi Y i X, tak aby znalazło się ono dokładnie nad punktem wyznaczonym przez wskaźnik. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś wie w jaki sposób mógłbym to rozwiązać.
aby usprawnić sobie pracę chcę wykonać automatyczne ustalanie punktu zerowego przy obróbce danego materiału, w tym celu chcę wykorzystać wskaźnik laserowy krzyżowy. Ma to działać jak na tym filmiku:
[youtube][/youtube].
Problemem dla mnie będzie napisanie makra, które przemieści o odpowiednie odległości narzędzie w osi Y i X, tak aby znalazło się ono dokładnie nad punktem wyznaczonym przez wskaźnik. Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś wie w jaki sposób mógłbym to rozwiązać.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Proponuje inne rozwiązanie.
Zastosować 2 lasery liniowe. które zamontowane są na tej samej osi co wrzeciono. Odsunięte są od osi o 50 - 100mm, oba w zględem siebie o 90°. Wówczas podczas obniżania głowicy w Z, nie ma problemu przesuwania się środka wyznaczonego przez lasery. Najeżdża Kolega na Z=0 do punktu na którym zaczynamy obróbkę materiału i zerujemy osie. Mamy wówczas punkt zerowy materiału i stąd po opuszczeniu głowicy zaczynamy program, bez zbędnych ruchów przemieszczania karetki.
Znajdę u siebie fotki lub film to podeślę Koledze...
Zastosować 2 lasery liniowe. które zamontowane są na tej samej osi co wrzeciono. Odsunięte są od osi o 50 - 100mm, oba w zględem siebie o 90°. Wówczas podczas obniżania głowicy w Z, nie ma problemu przesuwania się środka wyznaczonego przez lasery. Najeżdża Kolega na Z=0 do punktu na którym zaczynamy obróbkę materiału i zerujemy osie. Mamy wówczas punkt zerowy materiału i stąd po opuszczeniu głowicy zaczynamy program, bez zbędnych ruchów przemieszczania karetki.
Znajdę u siebie fotki lub film to podeślę Koledze...
- Załączniki
-
- Laser-locator.png (46.82 KiB) Przejrzano 3775 razy
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zastanawiam się, po co makro do tak prostej czynności. Wystarczy ustawić offset roboczy np. 55 z przesunięciem o odległość w x i y od punktu lasera do osi wrzeciona. Ustawisz w/g lasera, zerujesz osie i przed programem zadajesz g55.
Chyba, że zrobisz jak kol. wyżej podali, czyli krzyż w osi wrzeciona.
Chyba, że zrobisz jak kol. wyżej podali, czyli krzyż w osi wrzeciona.
-
- Kontakt:
oczywiście, że jest różnica, bo jak Kolega zamontuje np. laser krzyżowy, tak aby wyznaczał dokładnie oś palnika na materiale i punkt nie pływał przy podniesieniu osi Z do góry? Jest to możliwe dopiero przy zastosowaniu 2 laserów liniowych odsuniętych od osi w kierunkach prostopadłych o powiedzmy 50mm każdy, aby wchodziły jak najmniej w cień palnika czy wspomnianego wrzeciona.dziabi3 pisze:a tak od menie to niema znaczenia czy zamontujesz 2 czy 10 laserów jeśli dobrze ustawisz to i jeden wystarczy
Wówczas przesuwające się oś Z do góry czy na dół, będzie wskazywała dokładnie na materiale ten sam punkt przecięcia się 2 osi wskaźników, czyli np. pożądaną oś palnika.
Krzyżowym tego nie załatwimy w podobny sposób, gdyż nie jest możliwe zamontowanie 1 laserka w osi elementu wykonawczego. Mówię tu oczywiście o rozwiązaniu bez żadnych przesunięć programowych, do ustalania 0 detalu na materiale.
[ Dodano: 2013-04-08, 12:49 ]
Nie mam dostępu bezpośrednio do mojej maszyny, ale spróbuję coś załatwić.grze pisze:Prośba do kolegi kolanoreki, mógłby kolega wrzucić na forum jakiś filmik w jaki sposób to się odbywa?[/b]