a może kolega napisać dokładnie, w której zakładce jest ustawienie tych klawiszy do zmiany osi? Rozumiem, że można sterować tą zmianą osi poprzez przycisk zewnętrzny podłączony do któregoś z pinów?
No dobra - po podłączeniu impulsatora do macha wszytko działa znakomicie. Ale tak - na pilocie mam przygotowane 3 przyciski oraz 3 diody do osi XYZ oraz jeden przycisk i 3 diody do podziału kroków. Czy (i w jaki sposób) mogę podłączyć taki pilot do kompa tak, aby wciśnięcie przycisku np. X na pilocie spowoduje przejście na sterowanie osią X w machu? albo, żeby mach wysyłał sygnał zwrotny o tym ,jaka oś jest aktualnie wybrana. To samo tyczy się mnożnika kroku. Czy da się takie coś zrobić? Bo łatwo by było za pomocą jednego przycisku zmieniać kolejno osie, ale wtedy diody mogą zapalać się w niewłaściwym momencie. Programuje w bascomie (Atmega8). Może modbus by się do tego nadawał? Jeśli ktoś zna się na temacie to proszę o info. Posiadam płytę główną CSMIO LPT i tam jest obsługa Modbus. Jest też wolnych kilka pinów wejściowych oraz wyjściowych więc może udało by się wykorzystać te piny z modbusa to komunikacji?
czytam coś o tych kodach OEM...ale to są tylko wejścia do macha....
Dobra....działa takie coś, że danym pinem mogę ustawić oś X,Y lub Z....Ale zapewne nie będzie można ustawić do każdego mnożnika kroku osobnego pinu co nie?
Już chyba 6 raz to edytuje....znalazłem również kody LED i BUTTON. Generalnie można w nich ustawić, że dany pin włącza dany mnożnik kroku więc to może wiele pomóc....
No i chyba odpowiedziałem sobie na wszystkie pytania. Dzięki koledze dziabi3 . Generalnie - kupie kartę LPT (drugi port) - 2 piny do obsługi impulsatora, 3 do wyboru osi, i 2 do ustawiania kroku x1 x0.1 x0.01 i zerowania kroku na x1(bo tyle mam diodek na pilocie)a mniejsze kroki zostaną pominięte programowo w oprogramowaniu pilota. Dłuższe naciśnięcie tego przycisku spowoduje zerowanie kroku do x1. No i powinno działać....W machu pisze nawet takie coś, że port 2 może mieć ustawione pewne piny jako wejścia...to da mi dodatkowe wolne piny.
Dla zainteresowanych dodam, że jako impulsator JOG używam zwykłego impulsatora mechanicznego. Ma 24 impulsy na obrót. Na razie wystarczy. Zdjęcie pokrętła JOG:

Podziękowanie dla Mirka z pracy za toczenie:D