Konfiguracja Mach3 pod sterownik PLC Kinco

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
sakarabi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Konfiguracja Mach3 pod sterownik PLC Kinco

Post napisał: sakarabi » 24 paź 2012, 21:58

Witam, mam do wykonania projekt sterowania osiami x,y,z za pomocą sterownika PLC i silników krokowych. Szukałem konfiguracji Mach3 i ModBusa pod jakikolwiek sterownik PLC i nic nie znalazłem, jedynie konfiguracja przez dodatkowe MOD IO. Jedynym osiągnięciem to wykonanie testu ModBusa. Stąd moja prośba o pomoc w konfiguracji, jakieś rady lub materiały. Za wszelaka pomoc bardzo dziękuje.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 25 paź 2012, 21:39

Ale co kol. chce zrobić?? Sterownikiem PLC sterować silnikami poprzez MACHa, używając protokołu Modbus?????
To trochę brzmi jak straszny sen. Komunikacja przy pomocy modbusa może się odbywać poprzez ethernet jaki i RS. O ile sterowniki PLC obsługują ten dosyć popularny w przemyśle protokół, to nie jestem pewien co do MACHa. Jeżeli nic nie jest napisane na ten temat, to marne szanse.
Natomiast LinuxCNC obsługuje Modbusa, ale to wymagałoby większego wgryzienia się w temat.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysiekgrab » 25 paź 2012, 22:13

Mach3 obsługuje modbus'a. kiedyś z powodzeniem sterowałem wyjściami fateka. sterowanie typu magazynek narzędzi powinno dać radę zrealizować. zależy jakiego typu sterowanie kolega chce osiągnąć.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja

Autor tematu
sakarabi
Posty w temacie: 2

Post napisał: sakarabi » 26 paź 2012, 15:12

Najserdeczniej Panów przepraszam. Faktycznie napisałem masło maślane w poprzednim poście. Postaram się dokładniej opisać problem.

Mam do wykonania wiertarkę, która będzie jeździła po stole w kierunkach x,y. Na posiadaniu mam sterownik PLC Kinco 306EX oraz kilka silników krokowych. Sterownik posiada ModBusa. Chcę połączyć sterownik z komputerem poprzez kabel rs232 i odpowiednio skonfigurować program mach3 by po wgraniu do niego G-kodów, wierciła w odpowiednich miejscach.

Niestety nie wiem jak skonfigurować program mach3. Oglądałem tutoriale na stronie producenta macha3, ale tam dodane są dodatkowe moduły I/O. Jedynym moim osiągnięciem jest przeprowadzenie testu ModBusa w programie mach3. Dalej nie mam pojęcia co i jak dlatego zwracam się o pomoc. Niestety jestem laikiem więc każda wskazówka będzie na wagę złota. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”