Jak uzyskać stałą prędkość posuwów
-
Autor tematu - Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jak uzyskać stałą prędkość posuwów
Witam
W jaki sposób można uzyskać stałą prędkość posuwów. Co musze włączyć w programie mach2 lub innych programach aby prędkość była stała. Chodzi tu o sterowanie do wypalarki plazmowej, w której szybkość cięcia musi być stała.
Pozdrawiam
W jaki sposób można uzyskać stałą prędkość posuwów. Co musze włączyć w programie mach2 lub innych programach aby prędkość była stała. Chodzi tu o sterowanie do wypalarki plazmowej, w której szybkość cięcia musi być stała.
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
no ale ja nie rozumiem w sumie pytania!! dlaczego.... jeżeli sam "komponujesz" g code....parametr F i wartość odpowiada za prędkość posuwu ( feed rate) więc nie zmieniając parametrów "f" w trakcie pracy, prędkość będzie stałą!!!
w innych konwerterazch i programach cad cam jest podobnie....możesz zaprogramowac stałą zazwyczaj prędkość !! ( trudno by było edytować -w twoim przypadku będzie to 2d plazma..więc g code do nie przekraczający 1000 lini)
nie wiem czegoś??
w innych konwerterazch i programach cad cam jest podobnie....możesz zaprogramowac stałą zazwyczaj prędkość !! ( trudno by było edytować -w twoim przypadku będzie to 2d plazma..więc g code do nie przekraczający 1000 lini)
nie wiem czegoś??
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
w jakich np. ? jak wyobrazasz sobie zebym kontrolowal predkosc skrawania nie wiedzac jaką mam predkosc przemieszczania sie freza w materiale , przeciez jak ustawiam sobie 0.02mm na ostrze to tak musi byc w kazdym momencie a nie jak tam wypadną sobie predkosci osi XY ;-/w wielu programach ustawia się prędkość w osiach x-y, z...
PiteR
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
[/quote]
To twierdzenie jest poprawne przy ruchu liniowym .Na luku juz nie . Dlatego ze zapomniałeś o kompensacji narzędzia . Przykładowe wycinając otwór fi 100 frezem fi 20 frez w rzeczywistości porusza sie pośrednicy 80 i na tej ścieżce ma on zadany posów i zabiór na ostrze a na średnicy 100 zabiór na ostrze i posów jest większy bo obwód jest większy .
Nie wiem czy ma to znaczenie przy plazmie bo tam ścieżka która pali jest wąska ale być może .
Masz racje ale tylko w 50 %pit202 pisze:przeciez jak ustawiam sobie 0.02mm na ostrze to tak musi byc w kazdym momencie a nie jak tam wypadną sobie predkosci osi XY ;-/

Nie wiem czy ma to znaczenie przy plazmie bo tam ścieżka która pali jest wąska ale być może .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek