Napęd wrzeciona sterowany z programu mach 3
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Napęd wrzeciona sterowany z programu mach 3
Jako że, pozwoliłem sobie pierwszy raz "zabrać głos" na forum. Chciałem serdecznie powitać wszystkich jego szanownych bywalców.
Jestem na etapie przerabiania częściowo zdekompletowanej mini tokarki, na sterowanie CNC, sterowanej z mach 3. Wymiary tokarki to dł. ok 100cm, szerokość ok. 30cm, wysokość ok. 33cm, uchwyt tokarski fi 80. Mam już zrobione napędy osi Z i X. Jestem na etapie projektowania napędu wrzeciona.
Wiem że najlepszym rozwiązaniem byłby silnik asynchroniczny i falownik. Jednak jego koszt nieco mnie wstrzymuje przed wyborem tej opcji. Moje pytania jest takie. Co Państwo sądzicie o zastosowaniu do tego celu silnika krokowego, powiedzmy z przełożeniem 1:4 jedna opcja? Lub silnika prądu stałego druga opcja? Wymaganą moc układu napędowego oszacowałem na ok. 450W.
Jestem na etapie przerabiania częściowo zdekompletowanej mini tokarki, na sterowanie CNC, sterowanej z mach 3. Wymiary tokarki to dł. ok 100cm, szerokość ok. 30cm, wysokość ok. 33cm, uchwyt tokarski fi 80. Mam już zrobione napędy osi Z i X. Jestem na etapie projektowania napędu wrzeciona.
Wiem że najlepszym rozwiązaniem byłby silnik asynchroniczny i falownik. Jednak jego koszt nieco mnie wstrzymuje przed wyborem tej opcji. Moje pytania jest takie. Co Państwo sądzicie o zastosowaniu do tego celu silnika krokowego, powiedzmy z przełożeniem 1:4 jedna opcja? Lub silnika prądu stałego druga opcja? Wymaganą moc układu napędowego oszacowałem na ok. 450W.
Kaz_Kaz
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Moim zdaniem "gra nie warta świeczki" falownik z silnikiem z drugiej reki kupisz za max
400zł . Silnik krokowy o tej mocy to trudno mi oszacować ale trzeba jeszcze pamiętać o sterowniku tego silnika całość raczej będzie zawodna a koszty podobne
silnik prądu stałego to dodatkowy koszt zasilacza itd.
Moim zdaniem "gra nie warta świeczki" falownik z silnikiem z drugiej reki kupisz za max
400zł . Silnik krokowy o tej mocy to trudno mi oszacować ale trzeba jeszcze pamiętać o sterowniku tego silnika całość raczej będzie zawodna a koszty podobne
silnik prądu stałego to dodatkowy koszt zasilacza itd.
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
najprostsza regulacja obrotów z macha... porostu wyjście zdefiniowane jako PWM bezpośrednio kluczuje tranzystorem (mocy) cewkę silnika - i już mamy regulacje prędkościKaz_Kaz pisze:silnika prądu stałego druga opcja
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Np:
1. Silnik 550W; 200VDC; 3,9A za ok. 120zł; używany.
2. Silnik do skutera elektrycznego 500W; 36VDC; 25A; za ok 170zł; nowy.
I wiele innych w podobnych cenach.
Choć rozważam też opcje zastosowania frezarki ręcznej do drewna "1850"W, ze względu na stosunkowo łatwą regulację obrotów za 112zł; nowa.
1. Silnik 550W; 200VDC; 3,9A za ok. 120zł; używany.
2. Silnik do skutera elektrycznego 500W; 36VDC; 25A; za ok 170zł; nowy.
I wiele innych w podobnych cenach.
Choć rozważam też opcje zastosowania frezarki ręcznej do drewna "1850"W, ze względu na stosunkowo łatwą regulację obrotów za 112zł; nowa.
Kaz_Kaz
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
jeśli kolega posiada oryginalny silnik dc i sterowanie od tego silnika to zamiast potencjometru zakładamy układ pwm i sterujemy z macha
ja mam tak zrobione a silniczek w mojej mini tokarce to 500w i nawet fajnie to działa lecz podejrzewam że gdybym zamontował silnik 1.5 kw i falownik to efekt byłby bardziej profesionalny
lecz nie narzekam do takiej tokarki wystarcza 500w dc i nawet trzymam dobrze moment lecz trzeba wyregulować układ sterujący silnikiem
ja mam tak zrobione a silniczek w mojej mini tokarce to 500w i nawet fajnie to działa lecz podejrzewam że gdybym zamontował silnik 1.5 kw i falownik to efekt byłby bardziej profesionalny
lecz nie narzekam do takiej tokarki wystarcza 500w dc i nawet trzymam dobrze moment lecz trzeba wyregulować układ sterujący silnikiem
-
Kol. dziabi3
Mąm do ciebie kilka pytań, jeżeli zechciłbyś na nie odpowiedzieć będę wdzięczny.
1. Jaką średnicę ma twój uchwyt tokarski?
2. Jaki konkretnie silnik DC zastosowałeś (samowzbudny, obcowzudny, szeregowy, równoległy)?
3. Po co w takiej tokareczce napęd o mocy 1500W czy 500W nie wystarcza?
4. Jak silniki DC " trzymają" moment (obroty), przy małych prędkościach obrotowych - chodzi o toczenie gwintów?
5. W jakim zakresie możesz regulować obroty, przy w miarę stałym momencie?
6. Jak rozwiązałeś sprawę zmiany kierunku wirowania silnika DC przy sterowaniu PWM?
Mąm do ciebie kilka pytań, jeżeli zechciłbyś na nie odpowiedzieć będę wdzięczny.
1. Jaką średnicę ma twój uchwyt tokarski?
2. Jaki konkretnie silnik DC zastosowałeś (samowzbudny, obcowzudny, szeregowy, równoległy)?
3. Po co w takiej tokareczce napęd o mocy 1500W czy 500W nie wystarcza?
4. Jak silniki DC " trzymają" moment (obroty), przy małych prędkościach obrotowych - chodzi o toczenie gwintów?
5. W jakim zakresie możesz regulować obroty, przy w miarę stałym momencie?
6. Jak rozwiązałeś sprawę zmiany kierunku wirowania silnika DC przy sterowaniu PWM?
Kaz_Kaz