posiadam ten sterownik :
Manual do niego :
Instrukcja
i ogolnie do puki nie mialem podpietych homow i estopa wsio ladnie chodzilo
ale ze powinny byc to zrobilem je w/g instrukcji i podpialem pod 4 input interface
w/g :

Co prawda tutaj jest akurat sterownik 4 osiowy ale wyjsica pinow sa tak samo i tak samo opisane w manualu wiec zabralem sie za lutowanie kabelkow i umiejscownienie krancowek na maszynie.
Domyslny stan krancówek mam na "normalnie zamknięty" wiec odpowiednio zmienilem ustawienia w mach zeby po wcisnieciu na Disagnostic Screen byl sygnal i wsio dziala
Estop tez kazda z krancowek .
Ale przestala działać oś X

na Diagnostic screen mam ciagle zapalony jeden pin :
Nie bardzo wiem czy tu nie tkwi jakis problem w Manualu pin 14 to ENABLE 1 port 1 na 8 stronie.
Jak wciskam ktores z krancowek / Homów to oczywiscie odpowiedni pin sie zapala i Estop tez (to nastepny na prawo od tej teraz zapalonej).
Dodam ze nie widze zeby byly jakies zaklocenia tzn samoistne zapalanie sie krancowek czy cos. a Oś X nadal nie dziala .
Po odpieciu wszystkiego z tego 4-input interface wszystkie osie dzialaja poprawnie ale chce miec podpiete te krancowki , więc prosze o pomoc.
A tu jak podlaczylem Home:, rysunek na szybko w corelu tak by bylo lepiej widoczne polaczenie krancowek .