Mach3 pomoc z ustawieniem krańcówek

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
haid
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Mach3 pomoc z ustawieniem krańcówek

Post napisał: haid » 22 lip 2010, 00:06

Witam
Mam problem z krańcówkami, piny skonfigurowałem, gdy naciskam na krańcówkę kontrolka w zakładce diagnostics zapala się na żółto, gdy puszczę gaśnie. Zauważyłem, że od włączenia, krańcówek w głównym oknie przy krańcówkach osi zapaliły się czerwone kontrolki, mimo że z nich zjechałem. Po naciśnięciu ref all home pracuje tylko oś, Z ale po najechaniu na krańcówkę jedzie dalej. Szukałem czy ktoś opisał taki problem, ale nie udało mi się nic znaleźć. Może ktoś podpowie mi, co robię nie tak.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 22 lip 2010, 01:26

pewnie masz zle piny podpięte
włoncz krańsówki ale nie podpinaj przypisz jakies klawisze do nich i podczas bazowania wcisnij klawisz jak zadziałą to konfiguracja w pinach jest oki a masz błąd na przewodach
sprawdz czy jak os z najedzie to zapala sie kontrolka może ona jeszcze nie styka

jak masz jak to zrobic to zrób zrzut ekranu będzie wiadomo co sie zapala

Print screan paint wklejasz i zapisujesz
piszesz nowego posta na dole masz tekst

"Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta" klikasz wgrywasz i zobaczymy

[ Dodano: 2010-07-22, 01:26 ]
pewnie masz zle piny podpięte
włoncz krańsówki ale nie podpinaj przypisz jakies klawisze do nich i podczas bazowania wcisnij klawisz jak zadziałą to konfiguracja w pinach jest oki a masz błąd na przewodach
sprawdz czy jak os z najedzie to zapala sie kontrolka może ona jeszcze nie styka

jak masz jak to zrobic to zrób zrzut ekranu będzie wiadomo co sie zapala

Print screan paint wklejasz i zapisujesz
piszesz nowego posta na dole masz tekst

"Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta" klikasz wgrywasz i zobaczymy
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
haid

Post napisał: haid » 22 lip 2010, 08:48

Piny krańcówek mam skonfigurowanie tak krańcówka Z pin 11, X pin 12, Y pin 13 a wykorzystuje sterownik ze strony http://www.ottop.republika.pl/optolpt.shtml Nie wiem, dlaczego Mach rejestruje zadziałanie krańcówki, ale nie wyłącza silników tylko jedzie dalej i dla czego palą się czerwone kontrolki przy silnikach.

Obrazek

Obrazek

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: krzysiekgrab » 22 lip 2010, 20:19

Bazowanie odbywa się tak, że najpierw bazowana jest oś Z, następnie x, i Y. Jeżeli bazowananie się odbyło to przyciski z pierwszego zdjęcia powinny podświetlić się na zielono . Co to za wesja macha? Dlaczego 1 zdjęcie jest z 3 a drugie z 2 wersji macha??
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
haid

Post napisał: haid » 22 lip 2010, 22:45

Zdjęcia różnią się, dlatego bo dodawałem je jak byłem w robicie na szybko po prosu znalazłem w sieci obrobiłem żeby pokazać, o co chodzi i wkleiłem.

Posłuchałem rady kolegi k-m-r1 odpiłem krańcówki włączyłem emulację i przypisałem klawisze klawiatury. Włączyłem ref all home program zaczął zjeżdżać do bazy nacisnąłem przypisany klawisz licznik zwolnił, ale nadal odliczał i przypadkiem puściłem klawisz i zapaliła się lampa zielona zaczęło też bazować drugą oś. Więc teraz mam drugie pytanie jak zrobić żeby program zaczęła bazować kolejne osie zaraz po zwarciu krańcówki a nie jak teraz, że trzeba ją pościć.

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 23 lip 2010, 11:38

program kręci osią, najeżdż na krancówke, następnie cofa silnikiem do momentu zjechania z krancówki
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
haid

Post napisał: haid » 23 lip 2010, 21:46

No tak moje gapiostwo nie zauważyłem, że po najechaniu na krańcówkę program zaczyna cofać do momentu zjechania z niej. Już działa ok.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Zamykam temat.

ecikgti
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: ecikgti » 19 wrz 2010, 17:53

Witam. Mam trochę inny problem . Mam podpięte krańcówki po dwie na każdą oś , ustawione jako HOME, normalnie rozwarte, w zakładce Diagnostic zapalają mi sie zółte kontrolki po naciśnięciu krańcówki , a jak chce zbazować maszynke to po nacisnięciu Ref all home silniki tylko delikatnie sie poruszą , przyciski każdej osi zapalaja sie na zielono i dalej nic sie nie dzieje. Przewertowałem dziś forum , próbowałem rożnych ustawień i nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś miał podobny problem ?

Awatar użytkownika

Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 20 wrz 2010, 19:16

ecikgti pisze:Witam. Mam trochę inny problem . Mam podpięte krańcówki po dwie na każdą oś , ustawione jako HOME, normalnie rozwarte, w zakładce Diagnostic zapalają mi sie zółte kontrolki po naciśnięciu krańcówki , a jak chce zbazować maszynke to po nacisnięciu Ref all home silniki tylko delikatnie sie poruszą , przyciski każdej osi zapalaja sie na zielono i dalej nic sie nie dzieje. Przewertowałem dziś forum , próbowałem rożnych ustawień i nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś miał podobny problem ?
Sprawdź czy w zakładkach ustawienia pinów przy pinach odpowiedzialnych za HOME masz je ustawione w pozycji Actiwe Low najprawdopodobniej tak nie jest i po wciśnięciu HOME program traktuje rozwarte styki jako zbzowaną pozycje . tak samo musi byc ustawiona polaryzacja krńcówek - na "Actiwe Low" ale to chyba ustawione jest dobrze.
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

ecikgti

Post napisał: ecikgti » 21 wrz 2010, 19:43

Próbowałem różne konfiguracje i nic nie pomagało, aż natknąłem się na posta o ekranowanych kablach do krańcówek. Spróbowałem dziś podpiąć krańcówki na zwykłych kablach od anteny tv (ekranowane) po dwa kable na krańcówkę , wszystkie ekrany połączyłem razem z jednej strony ale nie podpinałem do do masy tylko luźno zostawiłem i wszystko działa jak należy. Wina kabli. Teraz muszę kupić kable ekranowane i zastanawiam sie czy do silników krokowych też kupic ekranowane ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”