Problem z Mach2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Problem z Mach2
Witam wszystkich. Jest to moje pierwsze zetknięcie z mach2, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pytam o banał. Mój problem polega na tym iż mach wykonując przejazd od punktu A do B, dzieli go na odcinki ( w moim przypadku 8mm, pauza 8mm itd.) Szukałem w ustawieniach ale nic nie znalazłem (może przeoczyłem), dodam tylko że przy sterowaniu ręcznym, lub z Motor Tuning posuw jest normalny (ciągły). Proszę kolegów o pomoc , z góry dziękuje Piotr.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Witam u mnie tak się działo jak n ie wyrabiał mi się komputer.Ze strzałek chodzilo wszystko normalnie a program przerywał.Pomogło zmniejszenie częstotliwosci taktowania ,sprubuj też wyłączyć Enhanced Pulsing w General Logic Konfoguration jest to jakby rozszeżona kontrola taktowania wymaga jednak lepszego komputera
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Witam. Ze strzałkami nie było problemu, to już miałem rozpracowane.
Wygląda na to że to wina kompa jak pisał kolega Wieslawbarek.
Robiłem próbę na szybszym kompie (na razie na sucho bez maszyny), i widzę po odczycie na panelu iż posuw wykonywany jest płynnie z odświeżaniem nawet setek milimetrów.
Jak sprawdzę na maszynie - napisze.
Pozdrawiam.
Wygląda na to że to wina kompa jak pisał kolega Wieslawbarek.
Robiłem próbę na szybszym kompie (na razie na sucho bez maszyny), i widzę po odczycie na panelu iż posuw wykonywany jest płynnie z odświeżaniem nawet setek milimetrów.
Jak sprawdzę na maszynie - napisze.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
spróbuj swój komputer okroić z niepotrzebnych rzeczy i win przystosować do macha
tu na forum jest dokładny opis jak przyspieszyć komputer wprost sposób
może po optymalizacjo windowsa poprawi się a jak nie to zmiana komputera
[ Dodano: 2008-10-22, 17:34 ]
https://www.cnc.info.pl/topics45/optyma ... t10479.htm tu jest link
wielu osobom przyniosło to widoczne w skutkach pracy programu efekty
tu na forum jest dokładny opis jak przyspieszyć komputer wprost sposób
może po optymalizacjo windowsa poprawi się a jak nie to zmiana komputera
[ Dodano: 2008-10-22, 17:34 ]
https://www.cnc.info.pl/topics45/optyma ... t10479.htm tu jest link
wielu osobom przyniosło to widoczne w skutkach pracy programu efekty
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Z tymi komputerami do Mach to nie jest taka prosta sprawa na moim dwurdzeniowym laptopie Asus Mach w ogóle nie chce iść na stacjonarnym chodzi bez problemu moze chodzi o oszczędzanie energi w laptopie i według niektórych sygnał z kompa jest zbyt niski by właściwie sterować programem.Poza tym spotkałem sie z przypadkami że szybszy komp wcale nie chodził lepiej i pomijam tu optymalizację komputera bo to jest eprawa oczywista
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
a myślałes o zakłuceniach?
sygnał elektryczny idze zakłucic wszystkim zbyt długie przedowy gdy transformator jest zbyt blisko przewodów bądz sterowników czasem wystarczy zmienic zasilaczw kompie
w laptopie korzystaszz lpt? czy przejsciuwki usb->plt? stąd mogą sie brac słabe sygnały
ja proponuje sprawdzic czy sygnały podawane a komputera jak i laptopa mają 5V czy mniej
chyba wiesz jak to sprawdzic?
gdzies czytałem zę w machu na nowych kompach dobrze jest włonczyc ECP+EPP do tego trzeba wejsc w bios i poszukac
a tu pare informacji
Onboard Parallel Port
Dostępne wartości: Disabled/378H-IRQ7/278H-IRQ5/3BC-IRQ7
Umożliwia wyłączenie lub przydzielenie przerwania dla portu równoległego (LPT1).
Moim zdaniem najlepiej pozostawić domyślną wartość IRQ równą 7. Jeżeli nie używasz drukarki lub skanera, które współpracują z portem równoległym, warto wyłączyć tę opcję, co pozwoli zaoszczędzić cenne przerwanie IRQ.
Onboard Parallel Modę
Dostępne wartości: SPP/EPP/ECP/ECP+EPP
Określa tryb pracy portu równoległego. Niektóre urządzenia, a w szczególności nowoczesne drukarki, wymagają ustawienia portu na transmisję dwukierunkową — ECC+EPP. Takie ustawienie daje oczywiste przyspieszenie nawet do 10 - 15%, a poza tym jest bezwzględnie wymagane przez nowoczesne drukarki lub skanery, które nie tylko odbierają z komputera dane przeznaczone do druku, ale również potrafią informować komputer o braku tuszu lub papieru.
A oto dostępne tryby pracy portu równoległego:
• SPP — ustawienie określające port jednokierunkowy (najwolniejsze z ustawień).
• EPP — dwukierunkowy kanał, najczęściej wykorzystywany do transmisji między komputerem a skanerem lub urządzeniami typu ZIP Drive, itp. Pracuje w standardzie 1,7 oraz 1,9.
• ECP — jeden z najwydajniejszych trybów pracy portu równoległego; wykorzystuje dodatkowe bufory oraz kanał DMA.
Ten standard jest najczęściej używany w nowoczesnych drukarkach.
• ECP+EPP — równoczesne użycie trybów EPP oraz ECP.
ECP Modę Use DMA
Dostępne wartości: 1/3
Wiąże się bezpośrednio z parametrami pracy portu równoległego i odpowiada za ustawienie numeru kanału DMA. Jeżeli dla portu równoległego został włączony tryb pracy ECP, najczęściej wystarczy domyślne ustawienie na numer kanału 3.
Parallel Port EPP Type
Dostępne wartości: EPP1.7/EPP1.9
Umożliwia ustawienie numeru specyfikacji, jeśli został wybrany tryb EPP. Musisz pamiętać, że im większy numer, tym nowsza specyfikacja — koniecznie ustaw tę opcję na najwyższą możliwą specyfikację.
sygnał elektryczny idze zakłucic wszystkim zbyt długie przedowy gdy transformator jest zbyt blisko przewodów bądz sterowników czasem wystarczy zmienic zasilaczw kompie
w laptopie korzystaszz lpt? czy przejsciuwki usb->plt? stąd mogą sie brac słabe sygnały
ja proponuje sprawdzic czy sygnały podawane a komputera jak i laptopa mają 5V czy mniej
chyba wiesz jak to sprawdzic?
gdzies czytałem zę w machu na nowych kompach dobrze jest włonczyc ECP+EPP do tego trzeba wejsc w bios i poszukac
a tu pare informacji
Onboard Parallel Port
Dostępne wartości: Disabled/378H-IRQ7/278H-IRQ5/3BC-IRQ7
Umożliwia wyłączenie lub przydzielenie przerwania dla portu równoległego (LPT1).
Moim zdaniem najlepiej pozostawić domyślną wartość IRQ równą 7. Jeżeli nie używasz drukarki lub skanera, które współpracują z portem równoległym, warto wyłączyć tę opcję, co pozwoli zaoszczędzić cenne przerwanie IRQ.
Onboard Parallel Modę
Dostępne wartości: SPP/EPP/ECP/ECP+EPP
Określa tryb pracy portu równoległego. Niektóre urządzenia, a w szczególności nowoczesne drukarki, wymagają ustawienia portu na transmisję dwukierunkową — ECC+EPP. Takie ustawienie daje oczywiste przyspieszenie nawet do 10 - 15%, a poza tym jest bezwzględnie wymagane przez nowoczesne drukarki lub skanery, które nie tylko odbierają z komputera dane przeznaczone do druku, ale również potrafią informować komputer o braku tuszu lub papieru.
A oto dostępne tryby pracy portu równoległego:
• SPP — ustawienie określające port jednokierunkowy (najwolniejsze z ustawień).
• EPP — dwukierunkowy kanał, najczęściej wykorzystywany do transmisji między komputerem a skanerem lub urządzeniami typu ZIP Drive, itp. Pracuje w standardzie 1,7 oraz 1,9.
• ECP — jeden z najwydajniejszych trybów pracy portu równoległego; wykorzystuje dodatkowe bufory oraz kanał DMA.
Ten standard jest najczęściej używany w nowoczesnych drukarkach.
• ECP+EPP — równoczesne użycie trybów EPP oraz ECP.
ECP Modę Use DMA
Dostępne wartości: 1/3
Wiąże się bezpośrednio z parametrami pracy portu równoległego i odpowiada za ustawienie numeru kanału DMA. Jeżeli dla portu równoległego został włączony tryb pracy ECP, najczęściej wystarczy domyślne ustawienie na numer kanału 3.
Parallel Port EPP Type
Dostępne wartości: EPP1.7/EPP1.9
Umożliwia ustawienie numeru specyfikacji, jeśli został wybrany tryb EPP. Musisz pamiętać, że im większy numer, tym nowsza specyfikacja — koniecznie ustaw tę opcję na najwyższą możliwą specyfikację.