Witam. Buduję laser. Wkrótkce zdjęcia do krytyki. Niestety szło w miarę gładko z układem mechanicznym, ale zacięło się przy konfiguracji Macha. Proszę o pomoc gdzie robię błąd w konfiguracji. Objawy są takie: W machu3 mogłem poruszać przy pomocy strzałek osią X i Y. Niestety po podpięciu krańcówek nic się nie zmieniało. Wyczyściłem (odinstalowałem) program, usunąłem sterowniki i wgrałem Macha2. Tu troszkę lepiej. Po naciśnięciu na głównym oknie All home najpierw rusza oś y, potem oś x i przesuwa się o jakieś 1,5 cm. Gdy tak klikam to dojeżdżam do krańcówek. Gdy spracują zachowują się poprawnie . Karetka odjeżdża zwalniając krańcówki. Ale gdy chcę ruszyć strzałkami to kierunki są przeciwne. Gdy na ekranie diagnostyki Alt7 nacisnę na ref to liczniki się zerują, ale karetka nie drgnie.
Może to błachy problem, ale walczę już z nim dwa dni. Narazie nie konfiguruję sterowania lasera, bo najpierw chcę uruchomić poprawne działanie mechaniki.
konfiguracja MACH 2 - pomocy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
wejdz w ustawienia klawiszy i przypisz tak jak Tobie się podoba klawisze do sterowaniaDawar pisze:Ale gdy chcę ruszyć strzałkami to kierunki są przeciwne.
a masz włonczone programowe krańsówki? mach ma możliwosc żę sam będzie pilnował "wirtualnych krańsuwek tam podaje sie wymiary pola roboczego maszyny i mach pilnuje by niewyjechac
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witaj k-m-r1. Mnie nie chodzi o krańcówki końcowe bo pole robocze przypisałem, tylko o to że w miejscu w którym zostawię karetkę i gdy dam ref all home to za każdym razem karetka się przesuwa o innhą odległość nie dojeżdżając do krańcówek. Gdy w czasie jazdy karetki nacisnę krańcówkę ręką to karetka się zatrzymuje i odjeżdża o parę milimetrów (tak jak to powinna zrobić). To jest dziwne że raz przesyuwa się o 3 cm, następnym razem o 7cm a kolejnym razem o 5cmm.
może coś ci się jeszcze nasunie. Nie wiem czemu nie chcą mi się zainstalować zrzuty ekranowe. Zrobiłem je na gify , wczytuje je i nic.
[ Dodano: 2009-04-09, 22:24 ]
Czy naprawdę nikt nie może doradzić co dalej robić????????????
może coś ci się jeszcze nasunie. Nie wiem czemu nie chcą mi się zainstalować zrzuty ekranowe. Zrobiłem je na gify , wczytuje je i nic.
[ Dodano: 2009-04-09, 22:24 ]
Czy naprawdę nikt nie może doradzić co dalej robić????????????
KW
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Rozumiem,że krańcówki home ma kolega skonfigurowane, bo jak piszesz podczas jazdy po naciśnięciu zatrzymuje i cofa z krańcówki (teoretycznie).
Więc home x i home y itd. załatwione.
Proponuje spróbować bazować pojedyńczo osie (diagnostic)najpierw home X potem home Y i home Z, powinno dojechać do krańcówki ,cofnąć i wyzerować oś.
Sory! jak doczytałem to była już próba!
Więc jedyne co przychodzi do głowy to to aby skonfigurować silniki tak aby poruszały się zgodnie ze strzałkami jog (bo może robi lustro) więc wciskając prawą strzałkę(jog) "karetka powinna odjeżdzać w prawo od home x jeśli jedzie w lewo zamienić przewody silnika jednej cewki(np.A i _A) lub zmienić w konfigu dir X na "DirLowActive ".Gdyby teraz klikając na home X chciał odjeżdzać od krańcówki to zmień w zakładce homing kierunek jazdy (X homeNegatiw o ile dobrze pamiętam).
No i jak w X pomoże to tak każdą oś po kolei.
Napisz jak poszło ,to będziemy dumać dalej
Więc home x i home y itd. załatwione.
Proponuje spróbować bazować pojedyńczo osie (diagnostic)najpierw home X potem home Y i home Z, powinno dojechać do krańcówki ,cofnąć i wyzerować oś.
Sory! jak doczytałem to była już próba!
Więc jedyne co przychodzi do głowy to to aby skonfigurować silniki tak aby poruszały się zgodnie ze strzałkami jog (bo może robi lustro) więc wciskając prawą strzałkę(jog) "karetka powinna odjeżdzać w prawo od home x jeśli jedzie w lewo zamienić przewody silnika jednej cewki(np.A i _A) lub zmienić w konfigu dir X na "DirLowActive ".Gdyby teraz klikając na home X chciał odjeżdzać od krańcówki to zmień w zakładce homing kierunek jazdy (X homeNegatiw o ile dobrze pamiętam).
No i jak w X pomoże to tak każdą oś po kolei.
Napisz jak poszło ,to będziemy dumać dalej
Kultura techniczna-to lubię!!