Przeróbka sterowania w tokarce Gildemeister na Macha 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 34
- Kontakt:
U mnie wszystkie toczone elementy różnią się od siebie , nie mam stałej produkcji każda sztuka jest inna , więc każdy program jest inny , nietrudno więc o dzwona w uchwyt .
Kolega kiedyś powiedział mi że widział maszyny które po kolizji z uchwytem miały powyrywane prowadnice ze śrubami z korpusu , dlatego jeśli się u mnie kiedyś zdarzy jakiś dzwon , oby nie , to cała sił uderzenia pójdzie w korpus maszyny , dlatego wybrałem tą opcje .
Co do wiórów to myślę że jak się lepiej dobierze parametry to będzie ok.
[ Dodano: 2011-03-08, 20:10 ]
Poniżej dodałem dwa filmy z wymianą narzędzi w tokarce :
Kolega kiedyś powiedział mi że widział maszyny które po kolizji z uchwytem miały powyrywane prowadnice ze śrubami z korpusu , dlatego jeśli się u mnie kiedyś zdarzy jakiś dzwon , oby nie , to cała sił uderzenia pójdzie w korpus maszyny , dlatego wybrałem tą opcje .
Co do wiórów to myślę że jak się lepiej dobierze parametry to będzie ok.
[ Dodano: 2011-03-08, 20:10 ]
Poniżej dodałem dwa filmy z wymianą narzędzi w tokarce :
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Widzę po filmikach że MPG śmiga ładnie
przekaźniki cykają magazynek obraca się

przekaźniki cykają magazynek obraca się

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 34
- Kontakt:
magazynek faktycznie śmiga aż miło , sterowanie całym magazynem wykonuje plc , co do joga to jest on podłączony do macha przez pokeysa , próbowałem przez lpt potem przez rs232 ale strasznie szarpało maszyną nie szło tego ustawić , pokeys jest jak na razie chyba najlepszym rozwiązaniem chociaż i tak nie działa to tak jak powinno , jeśli się włącza dzielnik osi x10 x100 to też szarpie maszyną pracuje nierówno .
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Testowałem już prawie wszystko co było dostępne na rynku - od LPT przez pokeys , SS , DSP-MC - i jak na razie nic nie dawało efektu choćby zbliżonego do poprawnego - albo szarpie , albo opóźnienia nie do zaakceptowania - po prostu "lipa"fresko pisze:i tak nie działa to tak jak powinno , jeśli się włącza dzielnik osi x10 x100 to też szarpie maszyną pracuje nierówno .
Z tego właśnie powodu czekam niecierpliwie na moduł MPG od firmy CS-Lab

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Przyznaje że działa pięknie, płynnie bez najmniejszych szepnięć i co najważniejsze dokładnie staje w zadanym kroku a nie zmienia sam sobie wartości. Niestety aby uzyskać taki efekt JOG-a, nie można opierać się tylko na MACH-u, działa on błędnie.paulg pisze:czekam niecierpliwie na moduł MPG od firmy CS-Lab
W tym wypadku MPG działa dokładnie tak jak na każdym centrum obróbkowym, fajnie i przyjemnie, sterowanie steruje miedzy innymi funkcjami przyspieszeń i hamowań dlatego działa tak płynnie. Niestety taki efekt uzyskuje się tylko w połączeniu tego z sterownikiem po Ethernecie do MACH-a.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
PoKeys56E czy PoKeys55T
Ethernet czy USB ?? oto jest pytanie
Ethernet czy USB ?? oto jest pytanie
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Z opisów na stronie producenta widać że duża - ale nie testowałem ... i w sumie jeśli będzie podobnie jak z wersją 55 to nie wiem czy warto się w to pchać.PoKeys55 a co za różnica ?
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein