Tymczasowa synchronizacja osi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Czyli jeśli podasz g1 x1 to os x ma jechać 1
czyli jeśli podasz g1 x1 os x oraz z ma jechać o 1
os z jedzie razem z osią x lub wcale?
skąd i kiedy chcesz decydować kiedy druga os pojedzie?
można zrobić tak że zepniesz je na stałe
ale będziesz włączał pin sterujący przekaźnikiem lub tranzystor
jeśli zasilasz tranzystor lub włączysz przekaźnik to sygnał sterujący krokiem leci dalej do sterownika silnika i silnik obraca sie
jak nie ma sygnału to ie obraca damą osią
nie wiem co tam chcesz robić z tego
ale Output 1 można przypisać do któregoś z m kodów bezpośrednio w ustawieniach
I to wszystko bez pisania makr można włączyć przyciskiem lub programowo
gdybyś szukał tranzystora i zwykły by nie dawał rady rozglądaj sie za szybkimi tranzystorami
czyli jeśli podasz g1 x1 os x oraz z ma jechać o 1
os z jedzie razem z osią x lub wcale?
skąd i kiedy chcesz decydować kiedy druga os pojedzie?
można zrobić tak że zepniesz je na stałe
ale będziesz włączał pin sterujący przekaźnikiem lub tranzystor
jeśli zasilasz tranzystor lub włączysz przekaźnik to sygnał sterujący krokiem leci dalej do sterownika silnika i silnik obraca sie
jak nie ma sygnału to ie obraca damą osią
nie wiem co tam chcesz robić z tego
ale Output 1 można przypisać do któregoś z m kodów bezpośrednio w ustawieniach
I to wszystko bez pisania makr można włączyć przyciskiem lub programowo
gdybyś szukał tranzystora i zwykły by nie dawał rady rozglądaj sie za szybkimi tranzystorami
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
G0/1 x5 jedzie sama x
P5M333 tutaj tworzymy makro które wywołuje ruch obu osi g1 x5y5
Niech kolega opisze co kolega robi.jak tworzone są gkody
Można też jak kolega wyżej podał, zastosować przekaźnik 2 stykowy, którym będziemy przełączać sygnały sterujące osi Z raz z osi X ( styki NO), a raz z osi Z ( styki NC). Gdy załączymy przekaźnik jakimś mkodem wówczas oś z zrobi ten sam ruch co oś x, gdy przekaźnik będzie niewyzwolony, będziemy mogli sterować sygnałami osi Z.
P5M333 tutaj tworzymy makro które wywołuje ruch obu osi g1 x5y5
Niech kolega opisze co kolega robi.jak tworzone są gkody
Można też jak kolega wyżej podał, zastosować przekaźnik 2 stykowy, którym będziemy przełączać sygnały sterujące osi Z raz z osi X ( styki NO), a raz z osi Z ( styki NC). Gdy załączymy przekaźnik jakimś mkodem wówczas oś z zrobi ten sam ruch co oś x, gdy przekaźnik będzie niewyzwolony, będziemy mogli sterować sygnałami osi Z.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Kontakt:
Przekaźnik lub elektronika są dobrym rozwiązaniem
ja polecam elektronikę dlatego że tam nie ma styków które drżą i podają przypadkowe impulsy do drugiego sterownika
ja polecam elektronikę dlatego że tam nie ma styków które drżą i podają przypadkowe impulsy do drugiego sterownika
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Równie dobrze można zaproponować przekładnię mechaniczną ze sprzęgłem
. Mało elastyczni panowie jesteście. Zasugerowaliście się przykładem o jednakowym przesunięciu. A jak trza będzie w X o 5 a w Z o 6 to która prosta elektronika czyli np. przekaźnik taki numer wywinie ?
Nie mam teraz dostępu do moich zapisków i dawno nic z makra nie pisałem. Ale proste okienko pt: "Podaj przesunięcie w osi X?"
Wyciągnięcie tej wartości jako Var1(lub #1).
Nastepnie Var2 i 3 dla GetDRO osi X i Z.
Później to co juz pisałem:
Code "G0/1 X[Var1+Var2] Z[Var1+Var3]"
end i finito.
Łatwa modyfikacja parametrów, lub też wyboru osi, i inne możliwości.

Nie mam teraz dostępu do moich zapisków i dawno nic z makra nie pisałem. Ale proste okienko pt: "Podaj przesunięcie w osi X?"
Wyciągnięcie tej wartości jako Var1(lub #1).
Nastepnie Var2 i 3 dla GetDRO osi X i Z.
Później to co juz pisałem:
Code "G0/1 X[Var1+Var2] Z[Var1+Var3]"
end i finito.
Łatwa modyfikacja parametrów, lub też wyboru osi, i inne możliwości.
-
- Kontakt:
ale robiąc makro i okienko operator musi pamiętać o zapisie m123 i podaniu paramentu dla y osi oraz dla master osi x
jak bym nie kombinował bo wyjdzie jeszcze gorzej z makrem
jednak podawanie g1 x5 y5 będzie najlepsze
a z makrem
m123
g1 x5 ( do tego wyskoczy okienko z podaniem wartości dla drugiej osi)
w sumie jeden kij ale ja bym nie walczył z systemem i wysłał operatora na prostą lekcje g-kodów
złapie o co kaman
pewnie robisz maszynę pod klienta i chcesz uprościć życie a tak nie będzie
już przerabiałem wypalanka plazmową gdzie miała wypalać kwadraty a właściciel stwierdził że czasem potrzebują robić okręgi prostokąty
pokazałem jak pisać g-kody i chłopakom zrobiłem szkolenie
byli bardziej zadowoleni z takiego rozwiązania niż z poprzedniego po zakupie wypalarki
jak bym nie kombinował bo wyjdzie jeszcze gorzej z makrem
jednak podawanie g1 x5 y5 będzie najlepsze
a z makrem
m123
g1 x5 ( do tego wyskoczy okienko z podaniem wartości dla drugiej osi)
w sumie jeden kij ale ja bym nie walczył z systemem i wysłał operatora na prostą lekcje g-kodów
złapie o co kaman
pewnie robisz maszynę pod klienta i chcesz uprościć życie a tak nie będzie
już przerabiałem wypalanka plazmową gdzie miała wypalać kwadraty a właściciel stwierdził że czasem potrzebują robić okręgi prostokąty
pokazałem jak pisać g-kody i chłopakom zrobiłem szkolenie
byli bardziej zadowoleni z takiego rozwiązania niż z poprzedniego po zakupie wypalarki
-
- Kontakt:
da sie pominąć okienko przecież wiem
mimo wszystko dla mnie podawanie M kodu i parametru jako przesunięcia jest herezją ..
dlatego że obecnie mam przykład identyczny z co teraz robicie
ktoś pisze podwójnie kod zamiast 10 linijek będzie 15
więcej linijek więcej błędów...
więcej tekstu dłuższa edycja
a w rezultacie ani operator ani nikt z firmy nie wie co oznaczają te literki ... ale tak trzeba pisać to piszą program i jest kiszka zamiast pracy maszyny
raz przesuniecie rury jest X ,a jak cofa sie to jest s parametr do tego są 4 makra 34 45 56 67 które można zastąpi jednym ... a nawet zupełnie pominąć zamiast przechodzić miedzy pracą przyrostową a... szkoda pisać i czyjejś pracy
mimo wszystko dla mnie podawanie M kodu i parametru jako przesunięcia jest herezją ..
dlatego że obecnie mam przykład identyczny z co teraz robicie
ktoś pisze podwójnie kod zamiast 10 linijek będzie 15
więcej linijek więcej błędów...
więcej tekstu dłuższa edycja
a w rezultacie ani operator ani nikt z firmy nie wie co oznaczają te literki ... ale tak trzeba pisać to piszą program i jest kiszka zamiast pracy maszyny
raz przesuniecie rury jest X ,a jak cofa sie to jest s parametr do tego są 4 makra 34 45 56 67 które można zastąpi jednym ... a nawet zupełnie pominąć zamiast przechodzić miedzy pracą przyrostową a... szkoda pisać i czyjejś pracy
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Kulistość Ziemii też kiedyś była herezją.
Jeden wpisze g-kod, inny chce okienko a jeszcze inny musi mieć okienko, bo np. maszyna się zatrzymuje, operator musi coś zmierzyć i wynik w okienko wpisać.
Osobiste preferencje nie powinny tu mieć znaczenia. Autor chce powiązać osie tymczasowo i najlepiej programowo i tego się trzymajmy.
Jeden wpisze g-kod, inny chce okienko a jeszcze inny musi mieć okienko, bo np. maszyna się zatrzymuje, operator musi coś zmierzyć i wynik w okienko wpisać.
Osobiste preferencje nie powinny tu mieć znaczenia. Autor chce powiązać osie tymczasowo i najlepiej programowo i tego się trzymajmy.