Jak ustawić w Machu miejsce osi XYZ poczatku frezowania.?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Maszyna ma program, ktory powinien wszystko sam ustawić, więc pomyslałem, że zaistaluje jeszcze raz Macha, bo wydaje mi się, że były inne ustawienia w Config/ Motor Tuning , ale nadal jest tak samo...
Po HOME os X i Y nie starują od zera tylko -2,0000 i -3.0000
Mogę przesunąc jak wcześniej do -298,0000 i -297,000
Czy mozna to zmienić?
Niestety nie wiem jakie wartości powinienem zmienić i wpisać w Config /Motor Tuning...?
Po HOME os X i Y nie starują od zera tylko -2,0000 i -3.0000
Mogę przesunąc jak wcześniej do -298,0000 i -297,000
Czy mozna to zmienić?
Niestety nie wiem jakie wartości powinienem zmienić i wpisać w Config /Motor Tuning...?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Mach ma możliwość samoczynnej kalibracji STEP PER MM
W zakładce SETINGS w okolicy dolnego lewego rogu jest SET STEP PER UNITS
następnie wybieramy oś i wpisujemy wartość na jaką ma się przesunąć dana oś po zatrzymaniu się mierzymy odległość przejazdu i wpisujemy w w okienko Mach zapyta o potwierdzenie nowej wartości i sam przeliczy kroki na milimetr.
Zaczynamy od małej wartości a kończymy na maksymalnym dystansie zwiększając dokładność pomiaru.
Proste i w miarę dokładne jeśli posiadamy napęd przez przekładnię i nie chce się liczyć przełożenia.
W zakładce SETINGS w okolicy dolnego lewego rogu jest SET STEP PER UNITS
następnie wybieramy oś i wpisujemy wartość na jaką ma się przesunąć dana oś po zatrzymaniu się mierzymy odległość przejazdu i wpisujemy w w okienko Mach zapyta o potwierdzenie nowej wartości i sam przeliczy kroki na milimetr.
Zaczynamy od małej wartości a kończymy na maksymalnym dystansie zwiększając dokładność pomiaru.
Proste i w miarę dokładne jeśli posiadamy napęd przez przekładnię i nie chce się liczyć przełożenia.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Napęd mam bezpośrednio z silnika / brak szerszego opisu TYPE 57BYGH311P-16 /, śruba kulowa 16tka, skok 5mm,
W Motor Turning and Setup na dole mam:
Stepe per: 640
Velooty...:4500
Acceleration: 400
G's: 0,0407904
Step Pules: 0
Cir Pules: 0
W HOME tak X300 x Y300 x Z-90 jak wymiary pola roboczego maszyny 300x300mm.
Ktore wartości zmieniać....? Czy mozna ustalić doświadczalnie jak pisze "baterryjka".?
Tylko gdzie jest zakładka "SETINGS" o której pisze, bo nie można znaleźć takiej, a może chodzi o tą o której napisałem.
Mam wersję angielską / nie chcę polskiej/.
W Motor Turning and Setup na dole mam:
Stepe per: 640
Velooty...:4500
Acceleration: 400
G's: 0,0407904
Step Pules: 0
Cir Pules: 0
W HOME tak X300 x Y300 x Z-90 jak wymiary pola roboczego maszyny 300x300mm.
Ktore wartości zmieniać....? Czy mozna ustalić doświadczalnie jak pisze "baterryjka".?
Tylko gdzie jest zakładka "SETINGS" o której pisze, bo nie można znaleźć takiej, a może chodzi o tą o której napisałem.
Mam wersję angielską / nie chcę polskiej/.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Wygląda że masz to ustawione dla 1/16 kroku.
Standardowo silniki krokowe na jeden obrót potrzebują 200 kroków (impulsów) co przy skoku śruby 5 mm daje 200/5=40 kroków na 1 mm. To dosyć marna rozdzielczość więc wprowadzono podział kroku na mikrokroki. Podziały są przez 2,4,8,16,32 itp.
W twoim przypadku Macha masz ustawionego tak jakby sterownik dzielił standardowy krok silnika na 16 mikrokroków.
Step per to jest właśnie ilość mikrokroków potrzebnych do przesunięcia osi o jedna jednostke w tym przypadku milimetr.
640/40 (standardowe przy skoku śruby 5 mm) = 16. Czy to dobrze, nie wiem. Wygląda dobrze bo nie jest to np. 17. Ale możesz mieć sterownik ustawiony na więcej (następne jest 32) i wtedy zamiast 100 mm oś będzie się przesuwać 50 mm.
A tak w ogóle, to nie do końca rozumiem jaki jest problem.
Czy maszyna nie trzyma wymiarów? 100 mm zadane w machu to inny wymiar rzeczywisty, czy trzyma wymiary tylko podjeżdża w inne punkty niż chcesz. Jeśli to pierwsze to sterownik, mikrokroki i ustawienie step per, jeśli to drugie to jakiś offset masz wpisany,
Standardowo silniki krokowe na jeden obrót potrzebują 200 kroków (impulsów) co przy skoku śruby 5 mm daje 200/5=40 kroków na 1 mm. To dosyć marna rozdzielczość więc wprowadzono podział kroku na mikrokroki. Podziały są przez 2,4,8,16,32 itp.
W twoim przypadku Macha masz ustawionego tak jakby sterownik dzielił standardowy krok silnika na 16 mikrokroków.
Step per to jest właśnie ilość mikrokroków potrzebnych do przesunięcia osi o jedna jednostke w tym przypadku milimetr.
640/40 (standardowe przy skoku śruby 5 mm) = 16. Czy to dobrze, nie wiem. Wygląda dobrze bo nie jest to np. 17. Ale możesz mieć sterownik ustawiony na więcej (następne jest 32) i wtedy zamiast 100 mm oś będzie się przesuwać 50 mm.
A tak w ogóle, to nie do końca rozumiem jaki jest problem.
Czy maszyna nie trzyma wymiarów? 100 mm zadane w machu to inny wymiar rzeczywisty, czy trzyma wymiary tylko podjeżdża w inne punkty niż chcesz. Jeśli to pierwsze to sterownik, mikrokroki i ustawienie step per, jeśli to drugie to jakiś offset masz wpisany,
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.