Co z tego. To tylko rozdzielczość pozycjonowania, która w teorii powinna się pokrywać z dokładnością maszyny. Ludzie robią maszyny z MDF ze szpilkami budowlanymi i mają rozdzielczość 0.0025 przy półkroku, ale czy mogą pracować z taką dokładnością?zolax pisze:A mikrokrok?maja 200 kroków na obr. bo taka ich budowa - i nie zmieni tego nikt w żaden zaczarowany sposób
mach3 usuwanie luzu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Myślę że można zakończyć jednym zdaniem . Maszyny pracujące z dokładnością 0.001 mm , zaczynają się cenowo od paru milionów zł bez względu jaka to jest maszyna . Przeważnie w tej cenie jest już wliczone stanowisko kontrolno pomiarowe ( przeważnie firma Mitutoyo ) przewidziane do elementów które wytważa ta maszyna .w Polsce pracuje tylko ponad sto takich urządzeń Tak więc Kolego nie mówię troche było wesoło ale na przyszłość trzeba się zastanowić co się piszę a nie wyliczyć sobie teoretycznie tolerancję i cieszyć się że ma się 0.001 .Tak jak pisałem wcześniej nawet nie masz jakiejkolwiek możliwości zmierzenia tej tolerancji .
Pozdrawiam
Jarek
Pozdrawiam
Jarek
-
- Posty w temacie: 3
-
- Posty w temacie: 5
Bardzo chętnie ale w miarę możliwości podaj kolego tytuły. Wracając do tego przesunięcia to będe ogromnie wdzięczny za informację dlaczego mikrokrok np. 1/2 nie spowoduje w najlepszym przypadku przesunięcia o 10 µm (w tym przykładzie, który podałeś). Mam rozumieć, że mikrokok zwiększył mi tylko kulturę pracy, mniejszą podatność na rezonans itp. ?
-
- Posty w temacie: 5
No ładnie, na wszystkie wiadomości na forum ta jest druga, w której o coś pytam - zostaje od razu odesłany do książek. Dobrze więcej tego tematu nie zaśmiecam, jakby ktoś potrafił mi wytłumaczyć dlaczego silnikiem 200 kroków na obrót nie przekręce sterownikiem z mikrokrokiem o wartość mniejszą niż 1,8° to proszę o wiadomość na skrzynkę (z teorii choćby linki nic nowego nie wynika, a nawet utwierdza mnie w moim błędnym przekonaniu).
Edit:
Załączam filmik, musiałem nacisnąć przycisk od Z 16x żeby pokazało te 20 um. Ten pałąk to wiertareczka ręczna, żeby lepiej widać było że to się ruszą przy każdym kliknięciu. Moja prośba nadal aktualna.
Edit:
Załączam filmik, musiałem nacisnąć przycisk od Z 16x żeby pokazało te 20 um. Ten pałąk to wiertareczka ręczna, żeby lepiej widać było że to się ruszą przy każdym kliknięciu. Moja prośba nadal aktualna.
- Załączniki
-
- mikrokrok.rar
- !?
- (1.84 MiB) Pobrany 625 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nikt nie mówi, że nie przekręcisz. Dając mikrokrok m.in. poprawiasz kulturę pracy silników i rozdzielczość pozycjonowania, ale precyzja maszyny na poziomie 0.001 to nie kwestia mikrokroku. Poczytaj jaka jest tolerancja pozycji silnika krokowego w pełnym kroku i zrozumiesz, że mikrokrok, który wynika z podziału pełnego kroku, nie jest taki precyzyjny jak to wyjdzie z obliczeń. Nie możesz opierać tolerancji frezowania o te teoretyczne wyliczenia.zolax pisze: Dobrze więcej tego tematu nie zaśmiecam, jakby ktoś potrafił mi wytłumaczyć dlaczego silnikiem 200 kroków na obrót nie przekręce sterownikiem z mikrokrokiem o wartość mniejszą niż 1,8°
Edit:
[ Dodano: 2009-09-11, 00:43 ]
senior pisze:Myślę że nawet maszyna mało dokładna może mieć dużą rozdzielczość i powtarzalność.
pozdrawiam
Senior