Mach przez USB

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kwarc » 04 gru 2008, 22:47

ale ty jarkku jestes elektronikiem, prawda . a wiekszosc czasu spedzas na programowaniu .i dobrze wiesz co mialem na mysli piszac wczesniejsze slowa.pozaty podlanczalac myszke pod USB dziala :!: i ktos to przemyslal podobnie jak niekupuje sie roweru bez siodelka choc da sie jezdzic bez :grin:

Tagi:

cncdrive
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cncdrive » 11 gru 2008, 21:49

Witam,

Tak naprawde tworcy SmoothSteppera poszli o krok dalej. Przewidywany jest SDK dla kontrolera, dzieki ktoremu kazdy bedzie mogl sobie napisac wlasny Motion Planner.
ale to strasznie drogie, za sama szybsza komunikacje placic wiecej niz za sam program Mach??!!!
Nie tylko za szybkosc.
....
- Port1: 12 wyjść i 5 wejść
- Port 2: 12 wyjść i 5 wejść -lub- 4 wyjścia 13 wejść
- Port 3: 6 wejść (3 różnicowe i 3 pojedyncze np. dla enkodera JOG)

RAZEM: 24 wyjścia i 16 wejść -lub- 16 wyjść i 24 wejścia (w zależności od konfiguracji)
....

Tego nie da sie chyba uzyskac na dwoch portach LPT:)
Dodatkowo dochodzi jakosc impulsow step (czas trwania), np. dla naszych sterownikow nie moze byc mniejszy niz 2us, a na niektorych laptopach byly z tym problemy.
Dalej, niepotrzebne sa wszelkiego rodzaju ChargePump's, ktore blokuja zalaczanie wrzeciona lub innych urzadzen podczas startu PC - SmoothStepper zaczyna pracowac dopiero po odpaleniu Macha.

Pozdrawiamy
cncdrive.pl

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: paulg » 12 gru 2008, 00:07

Witam.
Kilka dni temu kurier dostarczył mi paczuszkę - a w środku właśnie omawiany SmothStepper :wink:
Na pierwszy rzut oka małe , dużo pinów , złącz itp
Instalacja pluginu i sterowników poszła jak po maśle - mach ładnie zobaczył że ma jakieś cudo z którym musi współpracować.
Pierwsze testy pokazały super sprawę - rozdzielczość enkodera przestała byś problemem - mam drivery ABARCH które bez kłopotów radzą sobie z enkoderami np 10000imp
Kolejne pozytywne wrażenie - podłączenie krańcówek nieekranowanym kablem , długość dobre kilka metrów , "owinięcie" tegoż kabla dookoła falownika ... i działa :wink: praktycznie nie zauważyłem niepokojących objawów .
Wszystkie testy były robione "na stole" tak więc dopiero jak cała elektronika znajdzie się na maszynie będę mógł wyrazić w 100% pewną opinię :razz:
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

Kostek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Kostek » 13 gru 2008, 09:31

Potwierdzam pozytywną opinie .
Sterownik wstawiłem w pracującą maszynę z płytą z Akcesoria CNC.Po wyłączeniu mnożników kroków w sterownikach serw , przestawieniu macha , maszyna robi detale które wczoraj robiła przy sterowaniu z LPT.Obciążenie procesora spadło z 100 do 10%.Widoczna większa płynność ruchu.Instalacja zajęła pół godziny.Bez żadnych problemów.

[ Dodano: 2008-12-14, 14:50 ]
Troszeczke pospieszyłem się z chwaleniem. :oops:
Wczoraj sterownik powiesił się w bardzo brzydki sposób .Podczas jazdy wrzeciona w górę.A tylko na Z nie miałem mechanicznej blokady.Zignorował krańcówkę i wykręcił srubę z nakrętki kulowej.Niestety dwóch kulek nie udało się znależć.
Dzisiaj po naprawie maszyny następny komunikat o braku komunikacji ze sterownikiem.

wieslawbarek

Post napisał: wieslawbarek » 15 gru 2008, 22:55

Też uruchomiłem to maleństwo tylko na stole wszystko niby chodzi co do fedowerreid to nie wiem ale wydaje mi się jakby działał z większym opóżnieniem niz sam Mach bo w przeciwieństwie co napisał kolega paulg u mnie to dziala tylko że normalną prędkość mam na 50% no i to samo dzieje się z G0 :shock:

[ Dodano: 2008-12-18, 14:12 ]
A jednak to kolega paulg miał rację .SmotthStepper nie zwiększa posuwu :cry: Niestety słabo znam angielski i niewiele rozumiem z Users Manual.Gdy miałem macha na 75khz to gdy wpisywałem jakiś posuw nieważne czy g1 czy g0 to licznik pokazywał podwójną wartość, ale zauważyłem że ten posuw wcale nie jest taki szybki. Wszystko się skalibrowało gdy przestawiłem Macha na 25 khz

[ Dodano: 2009-01-05, 10:18 ]
Uruchomiłem to w końcu na maszynie (kupiłem SS bo brakował mi pinów a komputer przy częstotliwości taktowania 75khz zaczynał dostawać czkawki) i będę czekał na nowy plugin może coś poprawią .Pozytywne to to że prędkości jakie miałem na 75 teraz mam na 25 khz. Wady brak feedowerreit można tylko zmniejszyc ,brak backschlash co akurat dla mnie jest bardzo istotne często zdarza mi się wiercic dokładne rozstawy a i wbrew temu co piszą niektórzy przy dokładnym frezowaniu (,mój wrzeciennik wazy prawie tonę prowadnice ślizgowe ) niewielkie opory skrawania nie są w stanie przeciągnąć freza.Nie ma też soft limitu, często obrabiam przedmioty na granicy przejazdów i o tym że nie moge czegoś wykonac dowiaduję się po najechaniu krańcówki.Piszą ze nowy plugin będzie wkrótce ale kiedy :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”