Mach 3 ustawienia luzu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Mach 3 ustawienia luzu
Cześć koledzy nie chcę zakładać tematu dlatego kontynuuję w tym poście.
Bawiłem się ostatnio funkcją backslash wyfrezowałem kwadrat i okrąg wymiar po korekcie x X i Yw kwadracie wymiar jest ok natomiast przy okręgu nie do końca się zgadza.
Po drugie przy ruchu strzałkami na klawiaturze w pierwszej chwili jest stop po ułamku sekundy następuje ruch i dalej jest ok ale strasznie dziwnie to wygląda coś w rodzaju przycięcia na ułamek sekundy.
Oczywiście ustawiałem różne wartości procentowe w funkcji korekty jak również w ustawieniach z 0,25 do 0,01 i ciągle to samo, posiadam krokowce na trapezach.
Czy taki rodzaj przycięć nie spowoduje uszkodzenia silników i czy można płynnie to wyregulować?
Dzięki za porady
Bawiłem się ostatnio funkcją backslash wyfrezowałem kwadrat i okrąg wymiar po korekcie x X i Yw kwadracie wymiar jest ok natomiast przy okręgu nie do końca się zgadza.
Po drugie przy ruchu strzałkami na klawiaturze w pierwszej chwili jest stop po ułamku sekundy następuje ruch i dalej jest ok ale strasznie dziwnie to wygląda coś w rodzaju przycięcia na ułamek sekundy.
Oczywiście ustawiałem różne wartości procentowe w funkcji korekty jak również w ustawieniach z 0,25 do 0,01 i ciągle to samo, posiadam krokowce na trapezach.
Czy taki rodzaj przycięć nie spowoduje uszkodzenia silników i czy można płynnie to wyregulować?
Dzięki za porady
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: Mach 3 ustawienia luzu
Odgrzeję trochę kotleta, używam macha od dość dawna w hobbystycznie małej frezarce i do tej pory kompensacja luzu nie była potrzebna ale niedawno przerobiłem starą tokarkę na cnc i tu luzy są spore więc przydało by się kasowanie luzów w programie.
Problem mam taki że w okienku backlash nie mam możliwości zaznaczyć "backlash enabled" - po prostu nie mam tam tej opcji. Oczywiście wpisywanie pomierzonych luzów nic nie daje bo program z nich nie korzysta...
Miał ktoś taki problem?
Problem mam taki że w okienku backlash nie mam możliwości zaznaczyć "backlash enabled" - po prostu nie mam tam tej opcji. Oczywiście wpisywanie pomierzonych luzów nic nie daje bo program z nich nie korzysta...
Miał ktoś taki problem?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Znaczy nie ma wogóle tej funkcji do zaznaczenia czy jest szara czy nie da się zaznaczyć, a jest czarna?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Version R3.043.066 czy Version R3.043.022 jest
Inaczej przeinstalować program lub zmienić wersje bo coś kombinowane jest...
Inaczej przeinstalować program lub zmienić wersje bo coś kombinowane jest...
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Witaj mam klopot w ustawieniu osi w moim cnc. Os X i Y wykonuje posuw 10 cm gdzie powinien wykonac 10 mm. Na tych osiach mam paski GT2 i rolki z 20 zabkow a motor 1.8 deg. Na osi Z natomiast jest sruba slimakowa 8mm srednicy troche inny kat jak trapezowa , mam zdjecie ale nie wiem jak zapodac a silnik 1.8 deg . Czytalem posty kalkulacji ale niewychodzi. Masz wiedze jak to obliczyc? dzieki
SLAWEK R
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jak to zrobić ?
Na szybko policzyć skok.
policzyć ilość zwojów np 10 suwmiarka i wyjdzie 12.5
12.5 / 10 i mamy skok pod warunkiem że śruba ma pojedynczy gwint
Inaczej?
Suwmiarka ustawić oś w jakimś punkcie zmierzyć do podstawy odległość wyzerować lub zapisać
Wykonać kilka kilka obrotów np 5
zrobić pomiar zapisać
Maszy odległość mamy ilość obrotów mamy skok
W Mach3 na zielonym ekranie jest przycisk i piczy aromatycznie po podaniu kilku parametrów.
Na szybko policzyć skok.
policzyć ilość zwojów np 10 suwmiarka i wyjdzie 12.5
12.5 / 10 i mamy skok pod warunkiem że śruba ma pojedynczy gwint
Inaczej?
Suwmiarka ustawić oś w jakimś punkcie zmierzyć do podstawy odległość wyzerować lub zapisać
Wykonać kilka kilka obrotów np 5
zrobić pomiar zapisać
Maszy odległość mamy ilość obrotów mamy skok
W Mach3 na zielonym ekranie jest przycisk i piczy aromatycznie po podaniu kilku parametrów.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]