Brak załączania narzędzia rozwiązany, problem z LazyCam

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
mjonczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Brak załączania narzędzia rozwiązany, problem z LazyCam

Post napisał: mjonczyk » 18 lis 2009, 22:46

Ośmieliłem się założyć nowy temat po przeszukaniu forum pod kątem swojego pytania, wykonałem też wymienione tam czynności i egzorcyzmy - bez efektu.

Maszynka to praca dyplomowa, którą przedstawiałem tu jakiś czas temu - ploter grawerujący laserem. Obecnie jest niemal ukończona, choć nie mam teraz czasu robić fotek. Opis urządzenia tutaj.

Do rzeczy - program Mach2 mam skonfigurowany wg zaleceń ze strony sponsora, jak to się tu ładnie pisze. Silniki jeżdżą prawidłowo, prędkość przyzwoita, przetwarzanie bitmap za G-kod realizowane za pomocą darmowego programu pewnego sprytnego człowieka (na elektrodzie znany pod ksywką c4r0). Polecenia M3 i M5 obecne w kodzie, wykonałem też konfigurację wrzeciona opisaną tu. Nie uzyskuję jednak na wyjściu Output#1 (LPT 1, pin 1) żadnego sygnału - wykluczam przerwany kabel, ponieważ w samym programie nie widzę zapalającej się kontrolki tego wyjścia, ani też kontrolki wrzeciona (spindle). Ponadto kiedy zaznaczę "Active low" przy Output #1, na kabelku wychodzącym z pinu 1 jest 4,80V DC. Chciałem wykorzystać to napięcie do sterowania cewką przekaźnika, który z kolei załącza laser. A tu guzik.

Co robię źle? Problem wydaje mi się tkwić w konfiguracji programu Mach2, ale nie mam 100% pewności, stąd ten temat.

Zauważyłem brak zakładki "Spindle Setup" w Mach2, o czym wspominano przy okazji podobnych problemów jak mój - czy może jest jakaś inna wersja, posiadająca tę zakładkę?

Przejście na Mach3 wykluczone, ploter nie działa pod kontrolą tej wersji. Nie wiem dlaczego, nie umiałem sobie z tym poradzić ani znaleźć rozwiązania - silniki milczały jak zaklęte.

Może krócej - jak wykorzystać komendy M3 i M5 do włączania i wyłączania lasera za pomocą przekaźnika?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 03:18 przez mjonczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 19 lis 2009, 08:33

Musi kolega wpisać jakąkolwiek wartość w polu spindlespeed - ale nazwy nie pamiętam dokładnie gdyż od dłuższego czasu używam mach3.
Po tym zabiegu powinno się ładnie załączyć

Pole do wpisanie jest zaraz pod przyciskiem załączającym wrzeciono
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 19 lis 2009, 14:47

Jak a wersja mach3?? w polskiej wersji mach2 w konfiguracja/urządzenia wyjściowe trzeba zezwolić na używanie wrzeciona/chlodziwa. oczywiście trzeba aktywować odpowiednie piny i sygnały wyjściowe.

Obrazek

Autor tematu
mjonczyk

Post napisał: mjonczyk » 19 lis 2009, 19:39

Problem rozwiązany, choć nieco w inny sposób.
Rada kolegi krzysiekgrab działa, wrzeciono się załącza, ale z niewiadomych powodów nie mogłem uzyskać sensownego sygnału do sterowania laserem (wrzeciono mrugało, podobnie zmieniał się sygnał na pinie). Poradziłem sobie inaczej - zainstalowałem Mach3, skonfigurowałem identycznie jak poprzednią wersję i ruszyło. Za pierwszym podejściem musiałem robić coś źle/za szybko, bo teraz sam się sobie dziwię, czemu mi to tyle zajęło.

Dodatkowo sygnał z LPT (pin 16) okazał się za słaby (2V DC) do sterowania przekaźnikiem, wykonałem więc malutki "driver" na tranzystorze, posługując się instrukcją obsługi do sterownika SSK. Śmiga jak wściekłe.

Fotki i ewentualny film (jak się kompresuje AVI w sensownym czasie? Jakim programem?) z działania maszynki w weekend lub po weekendzie - jutro mam obronę magisterki i niewiele już czasu na przygotowania.

Dziękuję za pomoc.

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 19 lis 2009, 21:32

To dobrze że ruszyło, powodzenia na obronie :grin:
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
mjonczyk

Post napisał: mjonczyk » 23 lis 2009, 03:26

Udało się na 4,5. Praca zrobiła dobre wrażenie na komisji, choć w moim odczuciu pozostało jeszcze sporo do poprawienia.

Na przykład sposób, w jaki wypala obrazki lub tekst - w tej chwili korzystam z darmowego konwertera napisanego przez jakiegoś uczynnego człowieka, który to konwerter zamienia wprawdzie obrazki szybko i sprawnie, ale w postaci rastrowej. Skutkuje to wypalaniem "kropka po kropce" zamiast wektorowego posuwu narzędzia.
Bawiłem się LazyCamem i efekty są niby zadowalające, narzędzie jedzie po wektorze, ale! Nie wiem dlaczego wpisując w LazyCama kilka liter, np. jak na obrazkach poniżej, wskakuje do Macha tylko pierwsza lub druga litera, a potem jakieś ogryzki kolejnej.
Mach3 w wersji demo, ale nie wygląda na to, by było za dużo linii kodu. Co z tym można zrobić?
Załączniki
mach3.jpg
mach3.jpg (40.38 KiB) Przejrzano 1226 razy
lazycam.jpg
lazycam.jpg (34.94 KiB) Przejrzano 1241 razy
lazycam2.jpg
lazycam2.jpg (33.27 KiB) Przejrzano 1211 razy

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 23 lis 2009, 10:49

U mnie nie ma takich problemów, ale mam licencję zarówno na macha jak i lazycama. gdy usunę lcencję lazycama, to przenosi mi do macha tylko pierwszą literę słowa "tekst".
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”