jak za pomocą G-kodu wyciąć koło ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
jak za pomocą G-kodu wyciąć koło ?
Być może jest to banalne pytanie , ale mam taki problem :
jak mam napisać program aby np. w punkcie o współrzędnych (100 ; 80 )
wyciąć koło o promieniu np. 50 mm .
Próbuję użyć do tego polecenia G2 lub G3 i nic nie wychodzi.
Problem znika gdy robię koło z dwóch połówek :
np.
G0 X100 Y30
G3 X100 Y130 R50
G3 X100 Y30 R50
Czy można to samo zrobić używając jeden raz G3 ?
jak mam napisać program aby np. w punkcie o współrzędnych (100 ; 80 )
wyciąć koło o promieniu np. 50 mm .
Próbuję użyć do tego polecenia G2 lub G3 i nic nie wychodzi.
Problem znika gdy robię koło z dwóch połówek :
np.
G0 X100 Y30
G3 X100 Y130 R50
G3 X100 Y30 R50
Czy można to samo zrobić używając jeden raz G3 ?
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Piszemy zawsze z dwóch połówek
wszystko zależy od sterowania najnowsze to łykają jedno G2 lub G3
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
proponuje sprawdzic kody:
G13 I5. - gdzie I to promien, a kierunek obrobki to cw
G12 i5. - ------||--------, a kierunek to ccw
a wczesniej najazd na punkt srodka otworu.
G13 I5. - gdzie I to promien, a kierunek obrobki to cw
G12 i5. - ------||--------, a kierunek to ccw
a wczesniej najazd na punkt srodka otworu.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Przez 1 punkt (poczatkowy i koncowy sa takie same) mozna przeprowadzic niskonczenie wiele okregow z danym promieniem!! Jesli chcemy zrobic 1 komenda to zamiast R musimy uzyc I J (w zaleznosci od maszyny roznie interpretowanePiszemy zawsze z dwóch połówek

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ja pisze program z cwiartek.
jakby program miał mi robic kółka z jednego wiersza G2 lub G3 to ta funkcja do niczego innego by sie nie nadawała, przykładowo jak piszesz sobie program chociazby na kontur i w pewnym momencie pojawia sie łuk, a poniewaz step by step recznie nie zrobisz to wypadałoby tylko zadac parametry XY i R dla g2 lub g3 dla okreslonej krzywizny ...
robie w machu 3 i ćwiartkowanie jest zupełnie na miejscu, bo mogę wykonac łuki o dowolnej krzywiźnie i nie sa to ani kółka ani połówki elips
jakby program miał mi robic kółka z jednego wiersza G2 lub G3 to ta funkcja do niczego innego by sie nie nadawała, przykładowo jak piszesz sobie program chociazby na kontur i w pewnym momencie pojawia sie łuk, a poniewaz step by step recznie nie zrobisz to wypadałoby tylko zadac parametry XY i R dla g2 lub g3 dla okreslonej krzywizny ...
robie w machu 3 i ćwiartkowanie jest zupełnie na miejscu, bo mogę wykonac łuki o dowolnej krzywiźnie i nie sa to ani kółka ani połówki elips
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witaj
Ja mam takie sterowanie które robi okrąg jeśli jest jedna funkcja G2 lub G3 i po niej niema następnęj a jeśli chcę zrobić pół okręgu trzeba już użyć dwóch funkcji. Nowe sterowania tak mają

Zależy od maszyny i sterowaniabartuss1 pisze:jakby program miał mi robic kółka z jednego wiersza G2 lub G3 to ta funkcja do niczego innego by sie nie nadawała
Ja mam takie sterowanie które robi okrąg jeśli jest jedna funkcja G2 lub G3 i po niej niema następnęj a jeśli chcę zrobić pół okręgu trzeba już użyć dwóch funkcji. Nowe sterowania tak mają

Ostatnio zmieniony 13 lip 2008, 09:35 przez easy2002, łącznie zmieniany 1 raz.
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
moj boze .. okej.. stare tez tak maja tylko nie da sie wtedy uzyc R bo to niemozliwe z punktu widzenia matematyki.Witaj
Zależy od maszyny i sterowania