Panowie, czy taki wycinek promienia R15 da sie wyliczyc na piechote? Schodzi on stycznie. Wiem, ze CAD zalatwia sprawe, ale czy recznie tez sie da?
Obliczenie wspolrzednych wycinka okregu
-
maciej687
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 1
Obliczenie wspolrzednych wycinka okregu
Witam,
Panowie, czy taki wycinek promienia R15 da sie wyliczyc na piechote? Schodzi on stycznie. Wiem, ze CAD zalatwia sprawe, ale czy recznie tez sie da?
- Załączniki
-
- Dokument1.pdf
- (13.28 KiB) Pobrany 274 razy
Tagi:
-
rradek
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 1
Kolega napisze co chce policzyć ewentualnie po co a wtedy sami się domyślimy. Jeśli chodzi o długość łuku trzeba połączyć punkty go ograniczające z środkiem okręgu, otrzymasz trójkąt równoramienny o znanej długości ramienia. Do wyznaczenia kąta brakuje jeszcze długości podstawy ale znasz współrzędne punktów które ograniczają twój łuk. Odległość policzysz podstawiając wartości współrzędnych do wzoru odległość=pierwiastek z[(x2-x1)2+(y2-y1)2]. Dalej można na różne sposoby np. z cosinusów wyznaczyć połowę kąta między prostymi a później ze wzorku ł=(2*alfa*2*pi*r)/360 wyznaczy kolega długość łuku.