Problem z zapetleniem kodu G12
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Problem z zapetleniem kodu G12
Witam. Pracuje na frezarce VF 3. Mam do wykonania pogłębienia otwory pod imbus na płycie fi11x6. Po przywołaniu cyklu i wpisaniu pierwszej współrzędnej otworu wszystko jest ok. Gdy zrobię zapętlenie z podprogramem na M98 lub M97 wykona mi tylko pierwszy otwór a nad reszta przejedzie bez żadnej operacji. Chodzi mi o taki sam zapis cyklu G12 Jak na cykl przy wierceniu G81. Pomocy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
G12 jest podobna funkcja jak g1 g2 g3 g13 itp.
Musisz ja wywolywac z paramerami, i dodatkowo robic najazdy na punkty.
Wydaje mi sie, ze wywolanie np przez m97 jako podprogram w programie nie powinno byc problemu.
Jesli masz otwory w stalym szyku, to jak najbardziej przyrostowo sie to da zalatwic (g91)
Zapetlenie nie dziala, bo nie masz przyrostowych.
Jak wywolujesz podprogram M98 M97 z L to wykonuje ci w miejscu najazdu przed rozpoczeciem petli.
Musisz ja wywolywac z paramerami, i dodatkowo robic najazdy na punkty.
Wydaje mi sie, ze wywolanie np przez m97 jako podprogram w programie nie powinno byc problemu.
Jesli masz otwory w stalym szyku, to jak najbardziej przyrostowo sie to da zalatwic (g91)
Zapetlenie nie dziala, bo nie masz przyrostowych.
Jak wywolujesz podprogram M98 M97 z L to wykonuje ci w miejscu najazdu przed rozpoczeciem petli.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Czy w cyklu G12 wpisujesz kod G91 (zadawanie przyrostowe)??
np.:
G12 G91 Z-5. I10. K25. Q5. F300 D9 L1
a w podprogramie z tablicą punktów masz wpisane G90 (bezwzględne)??
Coś mi świta, że kiedyś miałem podobny problem i dopiero odpowiednie wpisanie zadawania przyrostowego w cyklu a bezwzględnego w podprogramie załatwiło sprawę. Jutro to sprawdze.
Pozdro!
np.:
G12 G91 Z-5. I10. K25. Q5. F300 D9 L1
a w podprogramie z tablicą punktów masz wpisane G90 (bezwzględne)??
Coś mi świta, że kiedyś miałem podobny problem i dopiero odpowiednie wpisanie zadawania przyrostowego w cyklu a bezwzględnego w podprogramie załatwiło sprawę. Jutro to sprawdze.
Pozdro!