Na ,,piechotę'' robiłem to tak; (patrz; rys.)
Ps - punkt startu,
Pk - punkt końca,
N... G41 ...
N... G01X... Y... ; (P1)
N... G01X... Y... ; (P2)
N... G01X... Y... ; (P3)
N... G01X... Y... ; (P4)
N... G01X... Y... ; (P1)
N... G40...
W/g instrukcji (książka kodów) wygląda to tak;
G22 (KONTUR) -frezowanie po konturze
Frezowanie po konturze pozwala na zdefiniowanie głębokości zarysu.
Czytnik automatycznie dokona konpensacji ścieżki zgodnie z rozmiarem narzędzia.
FORMUŁA ;
G22 N... R... Z...;
N - określa numer lini (lub etykietę) gdzie zaczyna się zarys.
R - jest wartością odległości bezpieczeństwa.
Z - położenie dolnego zarysu.
Jak zastosować mam tę funkcję w praktyce ? (za bardzo nie mogę zrozumieć i zastosować parametru N i co to jest ta etykieta ?)
G - kody
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
mozesz rowniez zapisac to tak:
G41 ...
N... G01X... Y... ; (P1)
G01X... Y... ; (P2)
G01X... Y... ; (P3)
G01X... Y... ; (P4)
N... G01X... Y... ; (P1)
G40...
gdzie N to dowolna wymyslona przez ciebie liczba, najlepiej stosowac jakas kolejnosc: 1,2,3, lub 10,20,30 i nie powtarzac ich kilkakrotnie w jednym programie. w przykladzie ktory podalem numerujesz tylko pierwsza i ostatnia linijke konturu i to podajesz w cyklu. jak numerujesz wszystkie linie to do cyklu podajesz pierwsza i ostatnia.
G41 ...
N... G01X... Y... ; (P1)
G01X... Y... ; (P2)
G01X... Y... ; (P3)
G01X... Y... ; (P4)
N... G01X... Y... ; (P1)
G40...
gdzie N to dowolna wymyslona przez ciebie liczba, najlepiej stosowac jakas kolejnosc: 1,2,3, lub 10,20,30 i nie powtarzac ich kilkakrotnie w jednym programie. w przykladzie ktory podalem numerujesz tylko pierwsza i ostatnia linijke konturu i to podajesz w cyklu. jak numerujesz wszystkie linie to do cyklu podajesz pierwsza i ostatnia.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Numeruj sibie np po sto wartosci: N100, N200, w razie poprawek lub dodawania kodow w programie, nie bedziesz musial sie bawic w przerabianie. Co prawda nie kazdy system zczytuje kolejnosc wedlug N, ale jak robisz programy z odwolaniami do poszczegolnych miejsc przez etykiety, to sie przydaje.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za wskazówki .Już kapuję o co tu chodzi... punkty za pomoc rozdane.
[ Dodano: 2009-02-15, 14:53 ]
Generalnie ,, odpalam '' swoją 4-osiówkę przez programy napisane przez SURFCAMA VELOCITY 3.0 , ale na boku ćwiczę zapis z panela (w tym miejscu korzystam z instrukcji programowania CNC - sterownik FANUC Series OI-MC i ,,testów'' na maszynie - jakoś to mi wychodzi- z różnym skutkiem).
... wygląda na to , że będę jeszcze musiał popracować nad G- kodami , gdyż wiedza moja mała.
[ Dodano: 2009-02-15, 14:53 ]
Generalnie ,, odpalam '' swoją 4-osiówkę przez programy napisane przez SURFCAMA VELOCITY 3.0 , ale na boku ćwiczę zapis z panela (w tym miejscu korzystam z instrukcji programowania CNC - sterownik FANUC Series OI-MC i ,,testów'' na maszynie - jakoś to mi wychodzi- z różnym skutkiem).
... wygląda na to , że będę jeszcze musiał popracować nad G- kodami , gdyż wiedza moja mała.