Problem z g-codem (grbl) (Arduino+Ramps 1.4+A4988) POMOCY!

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
matetuh
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: matetuh » 13 cze 2015, 16:04

k-m-r1 pisze:ten pierwszy kod który odpalasz to gotowy program tylko do obracania silnikami i chyba nic więcej bo nie ma nawet komunikacji po RS więc skąd drugi program z g-kodem ma sie połączyć w arduino i przesyłać dane

dalej czy masz system 64 bit?

chyba cośza bardzo namieszałeś. znajdz jedną działąjącą sztuke na necie i wzorój sie
Wiem, że to gotowy kod, można powiedzieć, że w sumie testowy :) Ja nie wgrywam tego pierwszego kodu, tylko Malina lub inny gcode z GitHuba, po czym dopiero wtedy odpalam GrblController i próbuje łączyć się z płytką. Przy niektórych wersjach kody, program łączy się z płytka, a przy innych nie. Co nie zmienia faktu, że nawet gdy już się połącze, to silniki nie wykonują żadnych kroków :/ Myślę, że to jakiś błąd w konfiguracji samego gkodu. Może jest to źle przypisanie pinowe, albo sam juz nie wiem. Zastanawia mnie też to, czy nie oryginalność płytki, ( moje arduino jest tak naprawdę podróbka Chińska ) jest problemem ? Bo w np. Marlinie jest przypisany kod do płytki Arduino Mega 2560 K3, a moja to CH340. W komputerze nie pojawia się połączenie z Arduino, tylko komp widzi, że jest to właśnie ta CH340. Zresztą powyzej jest screen, na ktorym widac to polaczenie na porcie COM4 .I czy właśnie nie trzeba w Marlinie skonfigurować kodu tak, żeby podać mu nazwę płytki ? Czy program patrzy jedynie ie na połączenie z portu i ustawienia z Arduino, w którym podajemy, że nasza płytka to Arduino 2560 ? Czy źle myślę ? :D

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 13 cze 2015, 22:53

program łączy sie z Com 4 jeśli cos nie działa to może prędkość transmisji nie odpowiednia?

[ Dodano: 2015-06-13, 23:11 ]
może warto zerkną na komunikacje w porcie Com4 miedzy płotką a programem
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
matetuh

Post napisał: matetuh » 13 cze 2015, 23:39

Panowie !! Udało się !!! :D
Idę otworzyć piwko i biorę się za budowę frezarki !! :D silniki kręcą się na Marlinie !
Pozmieniałem coś w kodzie, powyłączałem mierniki temp

[ Dodano: 2015-06-14, 01:19 ]
Ok, silniki działają :) muszę jeszcze ustawić odpowiedni prąd na sterownikach A4988, bo jeden piszczy, drugi się grzeje :p
Mam jeszcze pytanie. Gdy wrzucę jakiś projekt w formacie ".tap", silniki się kręcą, wykonują komendy ale jedynie do czasu około 10 sekund. W tym czasie zrobią około 10 kroków i siada.
Zaraz prześlę screeny i postaram się wytłumaczyć mój kolejny problem.. :D

[ Dodano: 2015-06-14, 01:21 ]
Pisząc wcześniej "pozmieniałem coś w kodzie".. Kolega k-m-r1 wcześniej napisał i prędkości komunikacji i to chyba był główny problem i nazwa płytki.

[ Dodano: 2015-06-14, 01:28 ]
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 14 cze 2015, 14:45

Jeśli jakiś program korzysta z portu COM to inny nie dostanie dostępu

jeśli prędkość transmisji danych jest nieodpowiednia to też nic nie bidze działać

Pliki i program zapakuj do ZIP i załącz może ktoś jeszcze skorzysta

jest gdzieś lista kodów które obsługuje program?
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
matetuh

Post napisał: matetuh » 16 cze 2015, 01:06

Wstawiam wam Marlina, który u mnie akurat działa :)
Załączniki
Marlin1.rar
(6 MiB) Pobrany 406 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”