Podaje przykład.
...
G0 X-9 Y-9
Z-20
G1 G41 D1 Y-17 F65
X17
G40 Y1
G0 Z200
....
i szkic do tego.
[ Dodano: 2013-05-02, 11:18 ]
I pytanie czy po wykonaniu bloku G40 Y1 narzędzie będzie w położeniu jak na szkicu 1 czy jak na szkicu 2?
Szkic 1
szkic 2
Kolego dziękuję za próbę odpowiedzi na moje pytanie. Wpisanie bloku G40 X17 Y-11 jednoznacznie powoduje że w pkt. X17 Y-11 będzie oś narzędzia po oddaniu kompensacji. A w dodatku jeszcze wjdzie mi w matriał wg rysunku poniżej.
Ale mi cały czas chodzi o to, gdzie będzie oś narzędzia po wywołaniu bloku z kodem G40 Y1.
Kolego sory nie chciałem Cię zirytować.
G40 X11 Y-11 ok, tylko dla narzędzia do max 12mm średnicy. Jak większe to już niestety wlezie w materiał.
A tu właśnie chodzi o to że program ma być zrobiony dla narzędzi z zakresu od 10 do 20 mm średnicy.
A gdzie ty tam widzisz R6 to ja nie wiem, ja go nigdzie nie z wymiarowałem. Promień nie jest ważny może być od narzędzia. Podtrzymuje swoje pytanie co do wyjścia narzędzia przy oddaniu kompensacji, reszta nie jest ważna.
Koledzy bez urazy, dzięki za chęci pokazania mi jak oddać korekcję. Ja to wiem, tylko zadałem pytanie i interesuje mnie na nie odpowiedź. Dyskusja gdzie mam wyjść narzędziem nie jest mi potrzebna.