Witam, ostatnio z nudów i braku samorozwoju postanowiłem ogarnąć temat frezowania różnych dziwnych rzeczy. Pracuje na oprogramowaniu uni pro nc80c i nie spodziewam się materiałów dedykowanych. System pochodzi z lat osiemdziesiątych, ale daje rade. Nie jest to klasyczne iso, ale bardzo podobne, występują drobne różnice w zasadzie z tego co zauważyłem tylko czasami różnią się literki

Mam dokumentacje, ale jest pisana w niezrozumiałym dla mnie języku z jakimiś niekończącymi się wyrazami, z
ß i u umlałt... Ciężko ogarnąć co autor miał na myśli, więc postanowiłem zakupić zagłówek pod poduszkę w rodzimym języku. Szukam książki, w której autor skupia się na bardziej skomplikowanych podprogramach i funkcjach, takich jak elipsy, spirale, stożki, kule. Podprogramy na wiercenie określonej ilości otworów po obwodzie albo frezowanie fasolek również rozrzuconych o jakiś kąt. Jest na rynku pozycja warta uwagi? Co Koledzy polecają?
bo te domyślanie się o co chodzi jest mało komfortowe (w dokumentacji nie ma komentarzy, są praktycznie surowe podprogramy