Witam
W DYNA G-kodach gniazdo frezowałem za pomocą cyklu G24
(formuła G24 X_Y_ L_W_Z_R_Q_), gdzie;
X,Y -wyznaczają niższy lewy róg kieszeni,
L- długość prostokąta na osi X,
W-szerokość prostokąta na osi Y,
Z-głębokość kieszeni na osi Z,
Q- częstotliwość posuwu,
Obecnie ćwiczę G-kody na Haas-a VF-5 w/g instrukcji obsługi i mam problem z poprawnym wykonaniem cyklu G150 w przedstawionym na rys. ćwiczeniu.
Dziękuję za pomoc.
p.s. głębokość gniazda 1.5 mm , frez palcowy 2-piórowy FI10.
G-kody
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Ja dosc dawno to juz robilem, ale moze pomoge.
Musisz sobie zrobic punkt wejscia w material i najlepiej wywiercic tam otwor. Musi byc w obszarze kieszeni. Powiedzmy, ze to bedzie na srodku detalu.
Na koncu programu robiel podprogram jako
N0100
i tu sciezka od punktu 0, czyli
G1 Y-20.;
G1 X15.;
G3 X20. Y-15. R5.;
G1 Y15.
G3 X15. Y20. R5.;
G1 X-15.;
G3 X-20. Y15. R5.;
G1 Y-15.;
G3 X-15. Y-20 R5.;
G1 X0.;
G1 Y0.;
Potem to wywolywałem w G150 podawałem ilosc zagłębień, naddatek na wykończenie oraz numer korekcji narzedzia, sposob kieszeniowsania.
W tej chwili dokladnie nie pamietam tych parametrow, ale w helpie na maszynie masz na pewno opisana funkcje wraz ze wszystkimi parametrami.
Jeden minus jest taki, ze sa tylko 2 metody obrabiania kieszeni, wierszowanie w poziomie lub pionie w osiach xy.
Nalezy sie trzymac takiej zasady, ze z punktu startu obrysowyjesz konturem swoj ksztalt i go zamykasz w punkcie stratowym. To samo sie robi jesli masz w kieszeni wyspy.
Ja dosc dawno to juz robilem, ale moze pomoge.
Musisz sobie zrobic punkt wejscia w material i najlepiej wywiercic tam otwor. Musi byc w obszarze kieszeni. Powiedzmy, ze to bedzie na srodku detalu.
Na koncu programu robiel podprogram jako
N0100
i tu sciezka od punktu 0, czyli
G1 Y-20.;
G1 X15.;
G3 X20. Y-15. R5.;
G1 Y15.
G3 X15. Y20. R5.;
G1 X-15.;
G3 X-20. Y15. R5.;
G1 Y-15.;
G3 X-15. Y-20 R5.;
G1 X0.;
G1 Y0.;
Potem to wywolywałem w G150 podawałem ilosc zagłębień, naddatek na wykończenie oraz numer korekcji narzedzia, sposob kieszeniowsania.
W tej chwili dokladnie nie pamietam tych parametrow, ale w helpie na maszynie masz na pewno opisana funkcje wraz ze wszystkimi parametrami.
Jeden minus jest taki, ze sa tylko 2 metody obrabiania kieszeni, wierszowanie w poziomie lub pionie w osiach xy.
Nalezy sie trzymac takiej zasady, ze z punktu startu obrysowyjesz konturem swoj ksztalt i go zamykasz w punkcie stratowym. To samo sie robi jesli masz w kieszeni wyspy.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Masz rację - w instrukcji obsługi jest to opisane i chyba zbyt szybko chciałem to wszystko zrozumieć.maz pisze:...Jeden minus jest taki, ze sa tylko 2 metody obrabiania kieszeni, wierszowanie w poziomie lub pionie w osiach xy.
Raz jeszcze poczytam te G-kody i zrobię kilka przykładów , które będę mógł już od jutra przetestować na symulatorze (...maszyna dopiero jedzie...

Dziękuję za pomoc.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Polecam rowniez uzywanie programowania w quickcode. Bardzo szybko sie pisze programy i w sumie nie trzeba sie przygladac za bardzo funkcjom sterujacym.
Np napisanie kawalka kodu na pobranie narzedzia, zalaczenie obrotow, pobranie korekcji i ustawienie zera, to w sumie jedno klikniecie.
To samo jest z tymi kieszeniami, jak najedziesz kursorem na dana zmienna, to od razu ci pokazuje opis doczego jest.
Standartowe operacja sa bardzo uproszczone i proste rzeczy robi sie w kilka klikniec.
Np napisanie kawalka kodu na pobranie narzedzia, zalaczenie obrotow, pobranie korekcji i ustawienie zera, to w sumie jedno klikniecie.
To samo jest z tymi kieszeniami, jak najedziesz kursorem na dana zmienna, to od razu ci pokazuje opis doczego jest.
Standartowe operacja sa bardzo uproszczone i proste rzeczy robi sie w kilka klikniec.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Pomimo , że maszyna będzie podłączona do Surfcama Velocity3.0 , to na pewno skorzystam z wymienionego przez Ciebie sposobu programowania... w końcu wypada aby operator potrafił co nie co ,,wklepać'' z pulpitu.maz pisze:Polecam rowniez uzywanie programowania w quickcode. Bardzo szybko sie pisze programy i w sumie nie trzeba sie przygladac za bardzo funkcjom sterujacym.

Pozdrawiam