Witam, poraz kolejny proszę o pomoc. Mam szkic w autocadzie profilu i chce go wrzucić do solida, oraz zrobić z niego model.
Z wstawieniem sobie poradziłem jednak mam problem z czym innym, mianowicie chce zrobić coś na wzór konstrukcji spawanej. Czyli zamknięty kwadrat.
Jak to najłatwiej zrobić?
Jeżeli dobrze rozumiem to chcesz zbudować konstrukcję spawaną z profilu który masz w dwg? Powinieneś importować dwg do solida i szkic tego przekroju zapisać jako profil wykorzystywany w konstrukcjach spawanych. Nie mam teraz dostępu do programu więc nie zrobię zrzutów. Jak już będziesz miał zapisany ten profil w konstrukcji spawanej wykorzystując szkic lub szkic 3d rysujesz "szkielet" konstrukcji i wybierasz przekrój profilu który zostanie wyciągnięty wzdłuż tych linii.
No właśnie teraz widzie co jest nie tak, tutaj jest taki element, który wchodzi na wcisk i przecinają się 2 ścianki, jak go usunę to wszystko działa jak należy. Teraz pytanie, jak robić coś takiego w solidworksie gdy mamy 2 elementy, jeden wchodzi w 2 na wcisk, tzn na zasadzie że mu sie uginają ściankii chce mieć z nich złożony model
Nie powinieneś przypisywać dwóch przekrojów jako jeden szczególnie, że przekroje przecinają się. Nie wiem dokładnie co to za projekt ale może w złożeniu powinieneś to składać.
tak racja w złożeniu coś takiego powieniem robić, pytanie tylko z ciekawość czy da się w złożeniu coś takiego zrobić że 1 element wchodzi do 2 na wcisk z załamaniem ścianek, natomiast w widoku rozstrzelonym jest w swoim oryginalnym kształcie? Dopiero się ucze solida stąd takie pytanie
@baszawez Takie coś robisz na konfiguracjach, musisz zrobić dwa pliki "weldment profiles", zwykły i ugięty. Potem robisz dwa człony konstrukcyjne na tym samych szkicu i w konfiguracjach jeden ukrywasz. Prawda @bildder ?
Odkształcenie można odwzorować np. operacją gięcia. Do wyciągnięcie powinny być profile nieodkształcone.
Tak projektuje się np. uszczelki samochodowe, gdzie elastomery są wyciągane "rozgięte" a w samochodzie podczas montażu się je zgina.
Wcisku się nie da odwzorować (można symulować wcisk i powstające od niego naprężenia w Simulation). Najłatwiej wyciągnąć oddzielnie oba profile i odgiąć końcówki.