Otrzymałem zadanie, na zakupionym przez firmę SolidWorks 2014 wykonać model 3D średnio skomplikowanej obudowy. Choć model wykonałem – straciłem niesłychanie dużo czasu na szkic 2D. Niewykluczone, że brakuje mi wiedzy na temat skrótów klawiszowych i sposobu stosowania prostych przekształceń. Ale być może moja nieumiejętność wynika z różnej filozofii przekształceń SolidWorks i CorelDraw, w którym do tej pory biegle projektowałem.
Zadanie można sprowadzić do wykonania niebieskiej figury k „po transformacji”. W prostokąt k trzeba „wjechać” wcześniej wykonanymi elementami „abcdefg” na głębokość 4,5 mm.
- E1) Rysuję figurę d – okrąg i prostokąt, dosuwam za róg prostokąt do brzegu okręgu (przyciągają się, że nie trzeba operacji wyrównania). Po zaznaczeniu okręgu i prostokąta spawam je („d” po transformacji)
E2) Kopiuję „d” 3 razy z przesunięciem 5 mm – otrzymuję „e”, „f”, „g”.
E3) Podobnie jak w 1) tworzę figury „a”, „b”, „c”
E4) Zaznaczam prowizoryczną linię „h” i prostokąt „k” i naciskam klawisz „T” –linia wyrównuje się do „Top” czyli góry prostokąta
E5) Kopiuję „h” w dół o 4,5 mm. Powstaje linia „j”
E6) Zaznaczam „hurtem” „abcdefg” i „j”, wyrównuję klawiszem „B” (bottom) do „j”. „abcdefg” gdzie by nie były – wsuwają się równo 4,5 mm w prostokąt „k” w pionie.
E7) Odznaczam „j”, zaznaczam „k” i opcją „Trim” wycinam kształt w prostokącie „k”.
E8) Odsuwam do góry „abcdefg”.
P1) Czy w SW jest wykaz obiektów (elementów 2D) znajdujących się na rysunku ?
P2) Czym w SW jest np. prostokąt ? Gdy rysuję go bez „automatycznych relacji” – zachowuje się jak zbiór 4 oddzielnych punktów. Ciągnąc za jeden punkt traci kąty proste, staje się wielobokiem. Po narysowaniu z automatycznymi relacjami - linie zachowują prostopadłość, ale ciężko prostokąt przesunąć jako całość. Nieraz podświetlają się tylko 2 linie, nieraz tylko punkty narożnikowe. Po zwymiarowaniu zaczyna zachowywać się jak prostokąt, ale linie wymiarów tworzą wielki gąszcz na rysunku. Wtedy nieraz przesuwa się w dowolną stronę, a nieraz blokuje się w pionie (jak linie).
P3) Czy w SW jest dostęp do wykazu relacji ? Wiem, że za powyżej opisane zachowanie odpowiadają relacje ustanawiane pomiędzy elementami (liniami, punktami). Być może prostokąt to zbiór 4 punktów (zatem 8 współrzędnych na płaszczyźnie) połączonych relacjami stałych odległości, a wymiarowanie to ustanawianie tychże relacji. Wiele na to wskazuje, bo gdy eksperymentowałem z różnymi elementami udawało się ustanawiać bardzo ciekawe efekty z „zamrażaniem” odległości – efekty niedostępne dla CorelDraw.
Gdyby zatem był udostępniony wykaz elementów i ich wszystkich relacji – można by całkiem świadomie nad tym panować.
Wiem, że w okienkach właściwości widać niektóre relacje, ale chyba nie wszystkie, bo gdy zaznaczałem dwie linie prostopadłe, które zachowywały prostopadłość przy obrocie – to w okienku nie pokazywało tej relacji. Wobec tego nie panuję nad zachowaniem obiektów, bo nie wiem czy to co widzę jest wszystkim czy też coś jest jeszcze ukryte.
P4) Jak np. wycentrować prostokąt względem drugiego prostokąta lub dosunąć je do dołu ? Znalazłem pasek „Wyrównanie”, ale te dosyć podstawowe operacje można wykonać tylko do tekstu wymiarów. Przecież właśnie „Wyrównanie” przydałoby się do elementów szkicu. Ja np. wyrównując element „b” do „d” do dołu - sprawdzałem współrzędną y w „d”, następnie wysokość „b” dzieliłem na 2, odejmowałem od połowy wys. „d” i wpisywałem poprawkę jako współrzędną y. Do tego obydwa elementy musiały być zwymiarowane – żeby przesuwały się jako całość. To koszmar, no nie wierzę, aby w tak dopracowanym programie SW nie było szybkich sposobów na to. No ale nie znalazłem.
Podobne kłopoty z wielokrotnym kopiowaniem o zadany wektor. Jest wprawdzie „szyk liniowy” ale elementy tym utworzone są związane. Nieraz muszę utworzyć np. niezależnych 10 kopii, wtedy trzeba 10 razy klikać „Kopiuj”, wskazywać element, rozwijać menu, wpisywać liczbę…
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi, bo być może trzeba jedynie uchwycić filozofię programu i jakieś manualne procedury i wszystko pójdzie z górki. A myślę, że wielu z początkujących w tym programie przechodzi przez podobne pytania i odpowiedź na nie będzie dobrego rodzaju „globalną” pomocą.