[SW2014] Rysunek - Formak Arkusza - Tabelka - Problem

Autor tematu
mgit
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

[SW2014] Rysunek - Formak Arkusza - Tabelka - Problem

Post napisał: mgit » 16 cze 2014, 22:40

Witam
Posiadam SolidWorks 2014, pracuję już na nim jakiś czas (kilka miesięcy) i napotkałem kilka irytujących problemów, część z nich rozwiązałem połowicznie....

Format arkusza, mam utworzoną tabelkę rysunkową z właściwościami z logiem (tak musi być logo - wymóg firmy) i nie mogę zapisać formatu arkusza, bez loga zapisuje z logiem wyświetla mi błąd, i zapisuje plik 2 kb nienadający się do użytku - rozwiązałem ten problem poprzez utworzenie szablonu, niby ok, ale jak dodam kolejną stronę jest pusta bez ramki - wiem mogę skopiować pierwszy i będzie ramka, ale tu pojawia się problem z wypełnieniem ramki, a mianowicie. O ile wpisanie właściwości powoduje pojawienie się żądanych właściwości w ramce, o tyle już na drugiej stronie są własności identyczne jak na pierwszej - wiem jest skopiowana - rozwiązanie aktualne problemu to tworzenie osobnego pliku dla każdej strony.

Czy istnieje sposób by móc zmieniać właściwości osobne dla każdej strony bez tworzenia nowych plików rysunku - i jednoczesne zachowanie loga w ramce.

Przy tworzeniu szablonu dla pierwszej strony posiłkowałem się książką SolidWorks 2013 autora Pawła Kęski

Rozwiązanie poprzez wpisywanie ręcznie bez połączonych właściwości z elementami w tabelce, jest jeszcze gorsze niż tworzenie kolejnych plików dla każdej strony.

Z kolei rozwiązanie: logo w postaci zewnętrznego pliku który musiał by być razem z plikiem wynikowym było by akceptowalne, tak to rozwiązałem w przypadku rysunków w AutoCAD 2014, ale czy w SW też tak można ?

Tagi:

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bildder » 16 cze 2014, 23:17

Co to za logo?

Może da się go wykonać na krzywych (bo rozumiem teraz jest to wklejona bitmapa).
Ogólnie nie powinno być problemów nawet jeżeli jest to obrazek.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Autor tematu
mgit

Post napisał: mgit » 16 cze 2014, 23:30

Błąd przedstawia się tak jak na screenie poniżej
Obrazek

Ten sam błąd na komputerze z Windows 7 i z Windows 8.1

Co do loga to plik *.png skalowany (za pomocą przeciągania) w SW do rozmiarów mieszczących się w tabelce rysunkowej

SW w wersji 2014 SP2, ale na SP0 było to samo

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bildder » 17 cze 2014, 08:08

Moim zdaniem problem nie dotyczy SW tylko Win.

Proponuję skopiować pliki szablonów/formatów arkusza do innego katalogu i sprawdzić ponownie. Musi to działać, robiłem to wielokrotnie. Inna sprawa, że lepiej wygląda logo narysowane na krzywych, np. w formie bloku i wypełnienia - bo ładnie się skaluje.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Autor tematu
mgit

Post napisał: mgit » 17 cze 2014, 08:24

Jak chcę zapisać do innego katalogu to jest to samo, nie ma znaczenia czy to dysk wymienny, inna partycja, pendrive ten sam komunikat, jeśli to problem w Windows to jak go rozwiązać - kończą mi się pomysły i komputery do testów (w drodze desperacji sprawdziłem na kolejnym komputerze i to samo) :cool:

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc666 » 17 cze 2014, 13:45

Mozesz udostepnic ten plik? Tzn. Caly arkusz. Zobaczymy czy na innym kompie da sie otworzyc.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Autor tematu
mgit

Post napisał: mgit » 17 cze 2014, 18:55

Problem rozwiązany - aż nie chce się wierzyć, że to było takie proste.

Może powyższe rozwiązanie problemu komuś się jeszcze przyda:

Wystarczy odznaczyć włącz narzędzie skalowania i problem znika :)

Obrazek

Niby teraz jest ok, ale pojawił się problem z właściwościami pliku, a mianowicie tak wyglądają właściwości pliku:

Obrazek

Te same pola występują w tabelce rysunkowej, jak dodam kolejną stronę i dodam format arkusza pierwsza strona ok, właściwości wpisane, dodaje drugą stronę wstawiam format arkusza pojawia się tabelka i te same wpisy co na stronie 1, zmienię właściwości, zmienia mi na każdej stronie, z początku myślałem że to wina kopiowania arkusza, ale jednak nie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”