Witam
Posiadam SolidWorks 2014, pracuję już na nim jakiś czas (kilka miesięcy) i napotkałem kilka irytujących problemów, część z nich rozwiązałem połowicznie....
Format arkusza, mam utworzoną tabelkę rysunkową z właściwościami z logiem (tak musi być logo - wymóg firmy) i nie mogę zapisać formatu arkusza, bez loga zapisuje z logiem wyświetla mi błąd, i zapisuje plik 2 kb nienadający się do użytku - rozwiązałem ten problem poprzez utworzenie szablonu, niby ok, ale jak dodam kolejną stronę jest pusta bez ramki - wiem mogę skopiować pierwszy i będzie ramka, ale tu pojawia się problem z wypełnieniem ramki, a mianowicie. O ile wpisanie właściwości powoduje pojawienie się żądanych właściwości w ramce, o tyle już na drugiej stronie są własności identyczne jak na pierwszej - wiem jest skopiowana - rozwiązanie aktualne problemu to tworzenie osobnego pliku dla każdej strony.
Czy istnieje sposób by móc zmieniać właściwości osobne dla każdej strony bez tworzenia nowych plików rysunku - i jednoczesne zachowanie loga w ramce.
Przy tworzeniu szablonu dla pierwszej strony posiłkowałem się książką SolidWorks 2013 autora Pawła Kęski
Rozwiązanie poprzez wpisywanie ręcznie bez połączonych właściwości z elementami w tabelce, jest jeszcze gorsze niż tworzenie kolejnych plików dla każdej strony.
Z kolei rozwiązanie: logo w postaci zewnętrznego pliku który musiał by być razem z plikiem wynikowym było by akceptowalne, tak to rozwiązałem w przypadku rysunków w AutoCAD 2014, ale czy w SW też tak można ?
[SW2014] Rysunek - Formak Arkusza - Tabelka - Problem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Moim zdaniem problem nie dotyczy SW tylko Win.
Proponuję skopiować pliki szablonów/formatów arkusza do innego katalogu i sprawdzić ponownie. Musi to działać, robiłem to wielokrotnie. Inna sprawa, że lepiej wygląda logo narysowane na krzywych, np. w formie bloku i wypełnienia - bo ładnie się skaluje.
Proponuję skopiować pliki szablonów/formatów arkusza do innego katalogu i sprawdzić ponownie. Musi to działać, robiłem to wielokrotnie. Inna sprawa, że lepiej wygląda logo narysowane na krzywych, np. w formie bloku i wypełnienia - bo ładnie się skaluje.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Problem rozwiązany - aż nie chce się wierzyć, że to było takie proste.
Może powyższe rozwiązanie problemu komuś się jeszcze przyda:
Wystarczy odznaczyć włącz narzędzie skalowania i problem znika

Niby teraz jest ok, ale pojawił się problem z właściwościami pliku, a mianowicie tak wyglądają właściwości pliku:

Te same pola występują w tabelce rysunkowej, jak dodam kolejną stronę i dodam format arkusza pierwsza strona ok, właściwości wpisane, dodaje drugą stronę wstawiam format arkusza pojawia się tabelka i te same wpisy co na stronie 1, zmienię właściwości, zmienia mi na każdej stronie, z początku myślałem że to wina kopiowania arkusza, ale jednak nie
Może powyższe rozwiązanie problemu komuś się jeszcze przyda:
Wystarczy odznaczyć włącz narzędzie skalowania i problem znika

Niby teraz jest ok, ale pojawił się problem z właściwościami pliku, a mianowicie tak wyglądają właściwości pliku:

Te same pola występują w tabelce rysunkowej, jak dodam kolejną stronę i dodam format arkusza pierwsza strona ok, właściwości wpisane, dodaje drugą stronę wstawiam format arkusza pojawia się tabelka i te same wpisy co na stronie 1, zmienię właściwości, zmienia mi na każdej stronie, z początku myślałem że to wina kopiowania arkusza, ale jednak nie