Witam. Uczę się SW i podczas moich treningów trafiłem na pewien problem.
Mam przykładowo dwie deski które chcę połączyć wkrętem. Projektując części niezależnie nie zawsze pamiętam (lub nie wiem) że w danym miejscu trzeba wykonać otwór. Najwygodniej byłoby zestawić dwie deski razem i dopiero wtedy umieścić tam otwór, który przechodziłby przez obie deski. Taki otwór powinien być odwzorowany na obu częściach.
W załączniku poglądowy rysunek.
Czy można zrobić coś takiego w SW i jeśli tak, to w jaki sposób?
[SolidWorks] Zmiany kontrukcyjne na złożeniu, dodawanie otwo
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
[SolidWorks] Zmiany kontrukcyjne na złożeniu, dodawanie otwo
- Załączniki
-
- Dwie deski
- 3.png (46.44 KiB) Przejrzano 1609 razy
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
do tego celu najlepiej posłużyć się edycją części w złożeniu. Najpierw robisz otwór w jednym detalu, a później wykonujesz otwór w drugim elemencie wiążąc jego środek ze środkiem wcześniej wykonanego otworu
PS
w ten sposób wiążesz tylko współrzędne środków otworów, ich średnice są niezależne od siebie
PS
w ten sposób wiążesz tylko współrzędne środków otworów, ich średnice są niezależne od siebie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nic nie potrzeba edytowac, podczas operacji z kreatora mozna zanzaczyc Rozejscie operacji do czesci, albo mozna to zrobic operacja Seria otworow.
A jak chcesz wykonac otwor i od razu wkrecic wkret to nalezy uzyc Smart Fasteners albo zrobic sobie inteligentny komponent, cos jak video 4
A jak chcesz wykonac otwor i od razu wkrecic wkret to nalezy uzyc Smart Fasteners albo zrobic sobie inteligentny komponent, cos jak video 4
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl