Problem z asymetrycznością

Autor tematu
werbmi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Problem z asymetrycznością

Post napisał: werbmi » 05 mar 2026, 12:24

Cześć,
mam mały problem przy wykonaniu szkicu z góry dla formy asymetrycznej i trochę utknąłem. Chodzi o to, że nie bardzo wiem jak poprawnie podejść do wyznaczeniu kształtu. Przykładem jest wanna asymetryczna, podobna do tej na zdjęciu. Z boku wygląda dość prosto, ale kiedy próbuję narysować ją z góry, pojawia się problem. Jedna krawędź jest wyraźnie wyższa i bardziej podniesiona, druga niższa i łagodniejsza. Przez to trudno mi określić właściwy kontur i proporcje między obiema stronami. Jeśli ktoś miał podobny przypadek albo wie, jak najlepiej podejść do szkicu takiej formy, będę wdzięczny za wskazówki. Jeśli ktoś chciałby podzielić się plikiem z konstrukcjami takiego szkicu będę wdzięczny.
W załączniku zdjęcia
Załączniki
W2.png
W1.png

Tagi:

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Re: Problem z asymetrycznością

Post napisał: bildder » 22 mar 2026, 18:38

Rysujesz wannę do wysokości najwyższego punktu - cała jednolicie wysoka. Następnie utwórz powierzchnię planarną i za pomocą operacji Gięcie - Skręcenie utwórz tę "ósemkę". Powstałą powierzchnią odcinasz górny fragment.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

brandnew
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: brandnew » 23 mar 2026, 07:49

Moja propozycja (Fusion)
1. Rysuję trzy elipsy na płaszczyznach spodu wanny, dna i najwyższej krawędzi i przerywam je w punktach krótszej osi.
Obrazek
2. Tworzę kontur (ósemkę) w przekroju poprzecznym tak by przecinała się z półelipsami.
Obrazek
3. Na podstawie narysowanej ósemki oraz górnej elipsy tworzę krzywą przestrzenną (przecięcie płaszczyzn)
Obrazek
4. Tworzę cztery przekroje w płaszczynach długości i szerokości wanny
Obrazek
Obrazek
Obrazek
5. Stosując wyciągnięcie złożone przez trzy profile i trzy tory półelips uzyskuję połowę bryły wanny
Obrazek
6. Powtarzam operację 5. dla drugiej połowy wanny i uzyskuję końcową bryłę
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: bildder » 23 mar 2026, 20:37

brandnew pisze:
23 mar 2026, 07:49
Moja propozycja (Fusion)
1. Rysuję trzy elipsy na płaszczyznach spodu wanny, dna i najwyższej krawędzi i przerywam je w punktach krótszej osi.
Obrazek
2. Tworzę kontur (ósemkę) w przekroju poprzecznym tak by przecinała się z półelipsami.
Obrazek
3. Na podstawie narysowanej ósemki oraz górnej elipsy tworzę krzywą przestrzenną (przecięcie płaszczyzn)
Obrazek
4. Tworzę cztery przekroje w płaszczynach długości i szerokości wanny
Obrazek
Obrazek
Obrazek
5. Stosując wyciągnięcie złożone przez trzy profile i trzy tory półelips uzyskuję połowę bryły wanny
Obrazek
6. Powtarzam operację 5. dla drugiej połowy wanny i uzyskuję końcową bryłę
Obrazek
Obrazek
Ale żeś się namęczył... już pomijam, że nie czytasz ze zrozumieniem - chodzi o SOLIDWORKS. Ale powiem z doświadczenia, że Twój sposób mimo, że uniwersalny w każdym programie, nie jest dobry. Trzeba w tym zauważyć, że jest to coś dłuższego i obcięte, a nie wyciągać do widocznej krawędzi... To samo z wszelkiej maści obudowami z przetłoczeniami.
osemka.jpg
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

brandnew

Post napisał: brandnew » 24 mar 2026, 09:28

brandnew pisze:
23 mar 2026, 07:49
Ale żeś się namęczył... już pomijam, że nie czytasz ze zrozumieniem - chodzi o SOLIDWORKS.
Pokazana przeze mnie metoda nie jest jedyną możliwą. Czytam, staram się, ze zrozumieniem, ale nie zauważyłem by autor posta oczekiwał rozwiązania w SW.
W Fusion nie ma opcji (ja nie znam) umożliwiającej skręcenie powierzchniale zastosowałem inną metodę.
1. Utworzyłem prostą bryłę wanny w oparciu o trzy elipsy, cztery przekroje i wyciągnięcie złożone.
Obrazek
Obrazek
2. Utworzyłem przez wyciągnięcie złożone zwichrowaną powierzchnię.
Obrazek
3. Zastąpiłem górną powierzchnię wanny utworzoną zwichrowaną powierzchnią. Nakład pracy mniejszy, efekt elspszy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”