Krzywka cylindryczna

Autor tematu
Harryy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Krzywka cylindryczna

Post napisał: Harryy » 22 mar 2011, 16:20

Witam

Mam mały problem, a mianowicie chodzi mi o zamodelowanie krzywki cylindrycznej. Próbowałem to robić za pomocą zawijaj szkic, ale niestety nie udało mi się to. Może ktoś spotkał się z takim problemem, dla mnie jest to niestety pierwszy taki element. W złączniku przesłałem wymiary krzywki oraz rozwinięcie. Chodzi o to żeby to rozwinięcie wyciąć normalnie do powierzchni cylindra.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

PS. Program na którym pracuje to SW2011
Załączniki
10.pdf
(1.11 MiB) Pobrany 351 razy

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: qqaz » 22 mar 2011, 20:50

Zamiast tworzyć bryłe puść w XZA trajektorię krzywki. Tylko zwróć uwagę na stopniowe wykonywanie rowka - ustawienie freza fi16 osiowo do nacinanego walca skończy się jego połamaniem lub wyrwaniem detalu z uchwytu podzielnicy. Najpierw wstępnie małymi średnicami a kalibrowanie nominalną gdy rowek prawie gotowy.
Inną metodą to indeksowanie z odwzorowaniem zarysu fi16 - zobacz ślimaki do butelek Kimli.
A co z twardością i gładkścią? Wykonawca ma sobie poradzić czy na rysunku szczątkowe zalecenia technologii bedą?

Autor tematu
Harryy
Posty w temacie: 2

Post napisał: Harryy » 22 mar 2011, 22:12

Co do twardość to element ma być hartowany, a wcześniej powierzchnia kanałka ma być szlifowana.
Z tym, że potrzebuje wymodelować to w SolidWorksie ze względów obliczeniowych. Muszę złożyć całe urządzenie do kupy i sprawdzić czy nie ma jakiś kolizji zanim dam to do wykonania.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

MBK
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: MBK » 29 mar 2011, 08:29

To jest jak ja bym to robił. Na moim rysunku nie zgadzają się wymiary. Ale poprawisz sobie i będziesz miał gotowca. Jak pomogłem to wiesz co zrobić....
Załączniki
4Harryy.zip
(150.8 KiB) Pobrany 307 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”