Nie wiem gdzie kolega pracuje ale tam gdzie ja miałem okazję coś projektować było mniej więcej tak.
Używaliśmy programu Inventor do projektowania trasy instalacji hydrauliki siłowej (koledzy w Niemczech pozostałe media). Mniej więcej 5 rurek leci po ścianie przez kilkaset metrów i 3 piętra. Jako pierwsza firma robiliśmy to w 3D do tej pory wszystko to było robione w AC. Jakież było moje zdziwienie kiedy mnie oświecono jak ma wyglądać praca z tymi rurkami. O nieadekwatności modułu do rurek Inventora do takiego obiektu mógłbym napisać 12 tomów 13-sto zgłoskowcem. Inventor wypluwa z siebie do rysunku płaskiego zbiór linii które nie mają żadnego znaczenia tzn. przypominają kształtem rysunek 3d ale nie mają z nim związku np. takiego żeby stworzyć opis nazw rurek jakie występują w modelu. Brak linii centralnej rury i niemożność jej wstawienia w Inwentorze brak możliwości wstawienia kolanek, wyrwań i najważniejsze brak warstw. Rysunek techniczny to pewien standard a rysunek techniczny w wersji elektronicznej to też pewien standard. Firma dla której byliśmy firmą wspomagającą projektowanie ma swoją biblię zasad i standardów wewnętrznych wg. których ma być zrobiony rysunek. Zatem nie wystarczyłoby iść na kompromis i robić zgodnie z możliwościami systemu 3d bo jego możliwości są w tym względzie bardzo marne. Do tego stopnia marne że listę materiałową robiono ręcznie bo inventor nie miał możliwości podzielenia/połączenia/filtrowania rurek,kolanek tak aby zbudować prawidłowo listę materiałową wg. wymagań odbiorcy.
Ja jak mi powiedzieli że w AC będę musiał dla tych wszystkich rurek powstawiać linię centralną myślałem że jaja sobie ze mnie robią jednak to była prawda. Ktoś zapyta co jak się zmieni model 3d no w zasadzie to nic robota jeszcze raz od początku.
Dlaczego zatem nie robić tego na oprogramowaniu dedykowanym do rurek hmmm ...
bo taki program kosztuje bardzo dużo pieniążków a licencja na Inventora ok 20 tysięcy czyli prawie nic. Jeszcze mniej kosztuje licencja na AC. Jest jeszcze jeden problem robienie całości projektu w 3d okazało się niemożliwe sprzętowo

. Ilość rurek jaka tam występowała była niemożliwa do otworzenia jednocześnie w 3d dlatego różne media były łączone w AC.
No to się wyżyłem bo mnie żyłka zapulsowała jak przeczytałem o kompromisach.
Poproszę szanownego kolegę o podanie praktycznego kontr przykładu do mojego powyżej gdzie kompromis był niemożliwy.
Są oczywiście branże gdzie rysunek płaski w zasadzie nie występuje i nie ma wersji papierowej dokumentacji. Życzę natomiast powodzenia w próbie podpisania jakiegoś kontaktu na instalację przemysłową na podstawie modelu 3d.