Witam wszystkich.
Mam takie pytanie czy można sterować wymiarami w SolidWorks z poziomu Excela tzn żeby powiązać plik z danymi (np. wymiarami) w excelu z plikiem modelu w SolidWorks. Po zmianie wartości w arkuszu excela powinny się zmienić odpowiednie wymiary w solidworks.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
SolidWorks i Excel
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie będę powieał tematów bo też chodzi o Excela.
Mianowicie - wiem ze można zapisać osobno arkusz tabeli w postaci pliku .xls, ale czy można go w jakiś sposób importować do Solida?
Przy próbie wstawienia pliku wyskakuje komunikat "Nazwa pliku jest nieprawidłowa, nieodnaleziona, zablokowana lub niekompatybilnego pliku"
Drugie pytanie:
Czy równanie napisane w excelu będą miały przełożenie na rzeczywiste wartości (w moim przypadku kątowe) w danym złożeniu? Jesli tak to w jaki sposób je układać- chomi mi o to czy musze nazywać każdą odległość wg Solida czyli podając dokładne nazwy wymiarów?
Mianowicie - wiem ze można zapisać osobno arkusz tabeli w postaci pliku .xls, ale czy można go w jakiś sposób importować do Solida?
Przy próbie wstawienia pliku wyskakuje komunikat "Nazwa pliku jest nieprawidłowa, nieodnaleziona, zablokowana lub niekompatybilnego pliku"
Drugie pytanie:
Czy równanie napisane w excelu będą miały przełożenie na rzeczywiste wartości (w moim przypadku kątowe) w danym złożeniu? Jesli tak to w jaki sposób je układać- chomi mi o to czy musze nazywać każdą odległość wg Solida czyli podając dokładne nazwy wymiarów?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Tak samo jak po wstawieniu tabeli mozna go zapisac, tak samo mozna ja importowac.
Poniewaz tebala moze byc tylko jedna, nalezy ja usunac a pozniej podczas wstawiania tabeli wybrac z pliku.
Co czyta SW z tabeli? Wartosci...niewazne czy jest tam 45 czy moza 500 - czy to jest kat czy wartosc wymiaru liniowego decyduje naglowek tabeli, ktory jest powiazany z konkretnym szkicem, operacja, rownaniem. I nie sadze abys sie nie pomylil wpisujac nazwy recznie...
Dlatego najlepiej dodac wymiar (parametr) do tabeli z modelu poprzez dwukrotne kikniecie.
Naglowki MUSZA sie zgadzac, np. D1@szkic7, lub D2@zaokrąglenie1 itd[/center]
Poniewaz tebala moze byc tylko jedna, nalezy ja usunac a pozniej podczas wstawiania tabeli wybrac z pliku.
Co czyta SW z tabeli? Wartosci...niewazne czy jest tam 45 czy moza 500 - czy to jest kat czy wartosc wymiaru liniowego decyduje naglowek tabeli, ktory jest powiazany z konkretnym szkicem, operacja, rownaniem. I nie sadze abys sie nie pomylil wpisujac nazwy recznie...
Dlatego najlepiej dodac wymiar (parametr) do tabeli z modelu poprzez dwukrotne kikniecie.
Naglowki MUSZA sie zgadzac, np. D1@szkic7, lub D2@zaokrąglenie1 itd[/center]
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Aha - no to wiem gdzie błąd... Spróbuję zrobić tak jak piszesz - skasować jedną i wstawić drugą tabelę z kolei czy bym się nie pomylił przy wpisywaniu to też jestem zdania ze błąd bym popełnił - ale równania pisałem ręcznie w excelu i teraz nie do końca wiem jak to przełożyć na Solida.
W razie kłopotów będę pisał i myślę że mnie samego nie zostawicie z problemem
Pozdrawiam
W razie kłopotów będę pisał i myślę że mnie samego nie zostawicie z problemem

Pozdrawiam