"ostra"/pochylona czcionka ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
"ostra"/pochylona czcionka ?
Witam,
jak zrobić czcionkę pod kątem, tak żeby była zakończona na ostro, np pod kątem 45 stopni?
Czy są do tego jakieś inne czcionki, czy nie zauważyłem, a któraś z tych, które są do wyboru może być zakończona na ostro?
Posiadam SW 2011.
(nie wiem, czy dość jasno opisałem o co chodzi, więc dodam, że standartowo robiąc napis i wyciągnięcie pionowe to czcionka podsiada płaski szczyt, robiąc wyciągnięcie pod kątem nie zawsze jest ostra, tylko częściowo posiada ostry szczyt a częściowo płaski w zależności od odległości od sąsiadujących ścian. A mi zależy na samej ostrej krawędzi)
jak zrobić czcionkę pod kątem, tak żeby była zakończona na ostro, np pod kątem 45 stopni?
Czy są do tego jakieś inne czcionki, czy nie zauważyłem, a któraś z tych, które są do wyboru może być zakończona na ostro?
Posiadam SW 2011.
(nie wiem, czy dość jasno opisałem o co chodzi, więc dodam, że standartowo robiąc napis i wyciągnięcie pionowe to czcionka podsiada płaski szczyt, robiąc wyciągnięcie pod kątem nie zawsze jest ostra, tylko częściowo posiada ostry szczyt a częściowo płaski w zależności od odległości od sąsiadujących ścian. A mi zależy na samej ostrej krawędzi)
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Osobiście widzę 2 rozwiązania
1. Żmudne bardzo żmudne
- 2 takie same szkice przesunięte względem siebie i wyciągać po profilach - masakra
2. Szybkie i w miarę łatwe
- użyć narzędzia pochylenie właśnie zrobi to co kolega chce, chociaż chyba tylko 2 razy użyłem tej operacji bo zazwyczaj wyciągałem po profilach, a w formach nie gustuję
Tu do poczytania
http://help.solidworks.com/2011/polish/ ... 139af5#Pg0
Pozdrawiam
1. Żmudne bardzo żmudne
- 2 takie same szkice przesunięte względem siebie i wyciągać po profilach - masakra

2. Szybkie i w miarę łatwe
- użyć narzędzia pochylenie właśnie zrobi to co kolega chce, chociaż chyba tylko 2 razy użyłem tej operacji bo zazwyczaj wyciągałem po profilach, a w formach nie gustuję

Tu do poczytania

http://help.solidworks.com/2011/polish/ ... 139af5#Pg0
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
Czekaj czekaj chcesz zrobić tak żeby krawędzie wyciągniętej czcionki były pochyłe czy żeby zmienić krój czcionki napisu
Jeśli by chodziło tylko o czcionkę to jest to w miarę proste rysujesz napis w jakimś artystycznym programie i ustalasz czcionkę jaką chcesz a potem zapisujesz do DXF czy do DWG potem wstawisz sobie do szkicu i jazda
Mozna to robić np w Corelu albo full bezpłatnym inkscape który polecam
Jak zrobić napis i zostawić kontury w inkscape mógłbym zrobić tutorial jeśli oczywiście oto chodzi
W załączniku napis zrobiony w inkscape wiec w całkowicie darmowym oprogramowaniu do komercji też
Pozdrawiam
Jeśli by chodziło tylko o czcionkę to jest to w miarę proste rysujesz napis w jakimś artystycznym programie i ustalasz czcionkę jaką chcesz a potem zapisujesz do DXF czy do DWG potem wstawisz sobie do szkicu i jazda

Mozna to robić np w Corelu albo full bezpłatnym inkscape który polecam
Jak zrobić napis i zostawić kontury w inkscape mógłbym zrobić tutorial jeśli oczywiście oto chodzi

W załączniku napis zrobiony w inkscape wiec w całkowicie darmowym oprogramowaniu do komercji też

Pozdrawiam
- Załączniki
-
- stelmi.rar
- (2.62 KiB) Pobrany 265 razy

-
Trzeba było tak od razu 
Po przemyśleniu i po przerobieniu kilku opcji najlepiej jest zrobić sobie napis i zapisać do wektora tak aby składał on z pojedynczych kresek np "I" to tyko prosta kreska a później wyciągać po ścieżce o trójkątnym profilu
na zdjęciu "S" jest z polo lini i jest kanciate ale oczywiście można spaleniem zastąpić i będzie gładkie

Czy oto chodzi bo innego sposobu nie wymyśliłem
Pozdrawiam

Po przemyśleniu i po przerobieniu kilku opcji najlepiej jest zrobić sobie napis i zapisać do wektora tak aby składał on z pojedynczych kresek np "I" to tyko prosta kreska a później wyciągać po ścieżce o trójkątnym profilu
na zdjęciu "S" jest z polo lini i jest kanciate ale oczywiście można spaleniem zastąpić i będzie gładkie

Czy oto chodzi bo innego sposobu nie wymyśliłem

Pozdrawiam

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
dokładnie. Rozwijając powyższe to w SolidCAMie jest możliwość dogrania czcionki CAMworks, która jest jednoliniowa. Gdyby była ścieżka jednoliniowa do SW to po zmianie na wektory i odsunięcie obustronne wyszło by podobnie po wyciągnięciu po kącie (i wcale nie trzeba by było wyciągać profilowo, zyskując sporo czasu). Tej rzeczy wg mnie brakuje w SW, no chyba że tak jak w CAMie można dograć czcionkę działającą na takiej zasadzie jak CAMworks?