Witam
Muszę wymodelowac wnętrze pomieszczenia, z tym że każdy element (każda ściana, podłoga, itd.) muszą być na osobnej warstwie. Pytanie jak to zrobić? Próbowałem to robić za pomocą powieszchni ale wtedy nie mogę korzystać z funkcji odcisk która jest mi potrzebna.
P.S.
Czy można np. zrobić tak, żeby wnętrze boxa było widoczne? Bo normalnie Cad "widzi" boxa tylko z zewnątrz.
Ściany naosobnej warstwie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
podstawowy bład logiczny w projekcie - box w swoim wnetrzu ma własnie boxa i taki jest widoczny. Zamień go na model ściankowy ( ale piszesz że nie możesz) na warswie którą będziesz mógł wyłaczyć albo zbudować pomieszczenie tak jak w rzeczywistości - z wielu boxów jakkimi są ściany podłoga i sufit - wtedy gasisz mp warstwę sufit i już Gargamel zagląda do Smerfówbabol pisze:żeby wnętrze boxa było widoczne? Bo normalnie Cad "widzi" boxa tylko z zewnątrz.
Pasjonat
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Coś widzę że bładzi kolega w podstawach.
Box nie ma ścian wewnętrznych bo to jest bryła. Po rozbiciu obiekt przechodzi ( acad go zamienia) w zespół obiektów typu powierzchnia ale ta znowu nie posiada grubości - bo jest powierzchnią. To trzeba rozróżniać!!! Tak wiec po rozbiciu box nie jest przezroczysty bo jego nie ma - tylko można zobaczyć "wewnętrzną" - lewą stronę powierzchni tworzacych prostopadłościan - takiego z kartki papieru.
Jedynym sposobem to modelowanie osobnych ścian typu box tworzących pomieszczenie - i usuwanie ściany( lub wyłączenie warstwy) w celu zajrzenia do środka - jak w rzeczywistości.
Box nie ma ścian wewnętrznych bo to jest bryła. Po rozbiciu obiekt przechodzi ( acad go zamienia) w zespół obiektów typu powierzchnia ale ta znowu nie posiada grubości - bo jest powierzchnią. To trzeba rozróżniać!!! Tak wiec po rozbiciu box nie jest przezroczysty bo jego nie ma - tylko można zobaczyć "wewnętrzną" - lewą stronę powierzchni tworzacych prostopadłościan - takiego z kartki papieru.
Jedynym sposobem to modelowanie osobnych ścian typu box tworzących pomieszczenie - i usuwanie ściany( lub wyłączenie warstwy) w celu zajrzenia do środka - jak w rzeczywistości.
Pasjonat
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Troche błądze, bo i zadanie dla mnie nowe.
Pisząc "powierzchnie" masz na myśli coś innego niż surface? Bo tam tworzona powierzchnia jest dwustronna, ale mało edytowalna z kolei.
Czyli reasumując opcje są dwie albo robię za pomocą powieszchni surface ( ale nie mogę używać cześci funkcji modyfikacji) albo robię za ppomocą boxów? Czy tak?
Pisząc "powierzchnie" masz na myśli coś innego niż surface? Bo tam tworzona powierzchnia jest dwustronna, ale mało edytowalna z kolei.
Czyli reasumując opcje są dwie albo robię za pomocą powieszchni surface ( ale nie mogę używać cześci funkcji modyfikacji) albo robię za ppomocą boxów? Czy tak?