Witam,
poszukuję planów/pomocy przy zaprojektowaniu małej maszynki z aluminium.
Mam sporo blachy 20mm grubości, PA9 z której chciałbym zrobić maszynkę do prototypowania, o polu roboczym 250x250x100-150mm
Nie musi osiągać wysokich prędkości - będzie sobie powoli dłubać w aluminium pojedyncze elementy. Wrzeciono jakie planuję zastosować, to mokry chińczyk 0.8kW.
Prowadnice i wózki to będzie Hiwin, 15mm, śruby kulowe.
Wszystko co dotychczas znalazłem, to albo zupełnie delikatne maleństwa z cienkiej blaszki, albo maszyny z profili.
Maszynka będzie w całości zabudowana - istotna jest mobilność całego urządzenia, aby można je było przewozić również.
będę wdzięczny za podpowiedzi, gdzie takich projektów szukać, albo jak to zaprojektować.
Mała obrabiarka z alu, 250x250x150mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Z planami jak zawsze ciężko. Ale najlepiej zgadać się z kimś doświadczonym z Twojej okolicy. Możesz oczywiście też wklejać na forum swoje projekty w celu weryfikacji ale to żmudniejsze niż usiąść razem nad kartka i coś zaprojektować.
Myślę że przy takim systemie liniowym maszyn i odpowiednim wykorzystaniu tej 20 maszyna nie tylko będzie dłubać nie wiem tylko jak 0,8kw będzie dawać rade bo takiego wrzeciona nie stosowałem.lukasz_ pisze: będzie sobie powoli dłubać w aluminium pojedyncze elementy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Mała obrabiarka z alu, 250x250x150mm
Przecież jest gdzieś na forum świetny projekt małej frezarki z blach ze stałą bramą i ruchomym odwróconym stołem (prowadnice przykręcone od stołu, a łożyska liniowe do bramy).lukasz_ pisze:Witam,
poszukuję planów/pomocy przy zaprojektowaniu małej maszynki z aluminium.
Mam sporo blachy 20mm grubości, PA9 z której chciałbym zrobić maszynkę do prototypowania, o polu roboczym 250x250x100-150mm
Nie musi osiągać wysokich prędkości - będzie sobie powoli dłubać w aluminium pojedyncze elementy. Wrzeciono jakie planuję zastosować, to mokry chińczyk 0.8kW.
Prowadnice i wózki to będzie Hiwin, 15mm, śruby kulowe.
Wszystko co dotychczas znalazłem, to albo zupełnie delikatne maleństwa z cienkiej blaszki, albo maszyny z profili.
Maszynka będzie w całości zabudowana - istotna jest mobilność całego urządzenia, aby można je było przewozić również.
będę wdzięczny za podpowiedzi, gdzie takich projektów szukać, albo jak to zaprojektować.
Jak znajdę to wrzucę.
Ed:
Znalazłem, co prawda nie dokładnie to co chciałem, ale maszynkę o podobnej konstrukcji:
LINK

Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Cztery lata temu popełniłem taką o polu roboczym 200 x200 x100 mm. Zdjecia w postcie na forum : 2012-07-19, 12:32 mała,metalowa "frezarka" do oceny (https://www.cnc.info.pl/topics60/malame ... t38239.htm) Wzorowana na frezarkach bramowych.Prowadnice toczne na rolkach. Śruby trapezowe. Niezbędne do wykonania szkice powinienem znaleźć. Pozdrawiam JS