Witam,
czy ktoś z Was spotkał się z jakimś fajnym projektem szlifierki cnc do otworów/wałków do zbudowania amatorskiego.
interesowałyby mnie wymiary robocze - otwór od 10 do 30mm wałek fi do 50 mm długość do 100-150mm. No i szlifowanie stożków wewnętrznych i zewnętrznych.
Kopałem po internecie, ale poza konstrukcjami fabrycznymi - nic się nie udało znaleźć, a przydałoby się coś na początek, żeby "koła" nie wymyślać.
szlifierka cnc do otworów/wałków
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
szlifierka cnc do otworów/wałków
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Cześć MarekM1 ale dałeś sobie wysoko poprzeczkę . Myślę że zdajesz sobie sprawę że cyt.„No i szlifowanie stożków wewnętrznych i zewnętrznych.” to same schody . Myślę że trzy osie to minimum brak konika to tęż będzie mniej problemów . Napisz coś więcej bo według mnie będzie to najtrudniejszy projekt. Nawet jeżeli nie dojdzie do skutku zobaczymy pewnie kupę ciekawych pomysłów i rozwiązań.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
więcej tutaj -> https://www.cnc.info.pl/topics85/szlifi ... t14085.htm
Moderatorów proszę o ew scalenie i umieszczenie w najbardziej pasującym dziale.
Moderatorów proszę o ew scalenie i umieszczenie w najbardziej pasującym dziale.
Marek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
Na początek polecam książkę "szlifierki " autorstwa Leszka Kwapisza i Jana Rafałowicza (co prawda są to lata 70-te ale jest tam sporo informacji o łożyskowaniu wrzecion i nieco obliczeń. ) . Ale również Jeży Honczarenko "obrabiarki sterowane numerycznie " (tam jest co prawda tylko jeden rozdział o szlifierkach ale za to nowszych ). Obie pozycje nabyłem na znanym wszystkim portalu aukcyjnym i tam też Kolega powinien ich szukać (druga będzie na pewno jeżeli nie tam to w jakiejś księgarni ) . Amatorskiego projektu raczej Kolega nie znajdzie - to ciężka sprawa
PS
gdyby był problem z książką "szlifierki " to PW
Na początek polecam książkę "szlifierki " autorstwa Leszka Kwapisza i Jana Rafałowicza (co prawda są to lata 70-te ale jest tam sporo informacji o łożyskowaniu wrzecion i nieco obliczeń. ) . Ale również Jeży Honczarenko "obrabiarki sterowane numerycznie " (tam jest co prawda tylko jeden rozdział o szlifierkach ale za to nowszych ). Obie pozycje nabyłem na znanym wszystkim portalu aukcyjnym i tam też Kolega powinien ich szukać (druga będzie na pewno jeżeli nie tam to w jakiejś księgarni ) . Amatorskiego projektu raczej Kolega nie znajdzie - to ciężka sprawa
PS
gdyby był problem z książką "szlifierki " to PW