Pomocy !!

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
Rastacnc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Pomocy !!

Post napisał: Rastacnc » 18 maja 2008, 20:53

Witam to jest mój pierwszy post ,a nie wiedziałem że będzie on związany z problemem ;/
Mianowicie jestem operatorem maszyny botterogroup -bimatech technostone i z mojej winy została przestawiona oś c ! Gdy maszyna podjeżdza po narzędzie uchwyt biorący jest obrucony o 90stpni ;/ i nie może prawidłowo złapać narzędzia ! stało się to z powodu nie założenia wiertła którym miałem wiercić otwór powinno być krótkie 16 a było długie 18 wiec wiadome jest że gdy maszyna pobrała tą nieszczęsną 18 to rozwaliła materiał oraz przy uderzeniu coś się stało z tą osią proszę o pomoc bo myślę ze problem nie jest aż tak trudny bo maszyna poza tym funkcjonuje poprawnie chodzi tylko o przestawienie tej osi ale problem polega na tym że w Polsce jest bardzo malutko takich maszyn ;/ piszcie w miarę możliwości będę dopisywał wszystkie dodatkowe informacje jakie potrzebujecie :) z góry dziękuje !!!!!

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 18 maja 2008, 21:13

Witam
Która oś się przestawiła
Wrzeciona C ??
kamienie od wrzeciona zatrzymują się tak samo jak poprzednio ??
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Autor tematu
Rastacnc

re

Post napisał: Rastacnc » 18 maja 2008, 21:15

Tak właśnie wrzeciona oś się przestawiła ;] zapomniałem tego słowa :D

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 18 maja 2008, 21:19

Czyli kamienie nie staja tak jak potrzebuje ramię do zmiany narzędzia tak ??
Podstawowe pytanie czy enkoder w ogóle działa ?? masz kontrolę osi C płynnie „liczy”
Jeśli tak to musisz rozebrać obudowę wrzeciennika i sprawdzić czy enkoder się nie poluzował i przestawił
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Autor tematu
Rastacnc

Post napisał: Rastacnc » 18 maja 2008, 21:26

;] tak dopiero zrozumiałem o co chodzi tobie z kamieniami ;] chodzi o tą blokadę narzędzia tak jest przestawiona o 90 stopni nie wiem czy dokładnie ale wydaje mi się ze jest to idealnie 90 st a tak dla jasności jestem laikiem w tych sprawach wiec nie wiem co to jest enkoder ;] ale jak wytłumaczysz co to jest to postaram sie udzielić wszelkich informacji za moment ide do pracy i będę mógł odpowiedzieć na wszystko co potrzebujesz bo będę na zmianie z bardziej ogarniętym gościem odemnie :) a co do kontroli osi to powiem ze tego akurat nie zauwarzyłem czy jest jakiś problem kolega z następnej zmiany pisał tylko że jak ręcznie wkładają narzędzia to jest ok :) proszę o wszystkie potrzebne dla mnie pytania a ja po 22 odpisze na wszystko co potrzeba :)

[ Dodano: 2008-05-18, 22:21 ]
Nie wiem jak sprawdzić czy enkoder działa :(
A co do kontroli osi płynnie na panelu w manualnch liczy od 0 do 360 obrót lecz narzędzie się nie obraca czekam na pomoc :)

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 19 maja 2008, 07:15

Witam
Rastacnc pisze:A co do kontroli osi płynnie na panelu w manualnch liczy od 0 do 360 obrót lecz narzędzie się nie obraca
Czyli jak włączysz obroty to zegar liczy od 0 do 360 tak a jak obracasz ręką to liczy płynnie
Podczas próby wymiany narzędzia na zegarach od osi C jest 0

Autor tematu
Rastacnc

Post napisał: Rastacnc » 19 maja 2008, 13:16

Dziękuję bardzo za pomoc jaka by nie była ale widać braku u mnie które muszę nadrobić bo podstaw nawet nie znam ;] dzwoniłem przed chwilą do kierownika i powiedział ze już maszyna pobiera narzędzia i teraz tylko ustawia do końca stopnie wrzmiona :) dziękuję i pozdrawiam :) jak będę miał kiedyś jaki kolwiek problem będę wiedział do kogo mogę się z nim zwrócić :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”