Witam
Dostaje powoli burzy muzgu ale po kolei:
bartek_iw pisze:
jezeli mozna wiedziec jaki budzet wstepnie zalozyles by to cos wykonac
i przydal by cie jakis szkic rysunek koncept bysmy mogli tu na forum zobaczyc i zaczac nowa dyskusje
pozdr
Jeżeli chodzi o budrzet to planowałem ok 15000 zl ale juz wiem ze to za malo i jestem co tu duzo mowiac rozczarowany.
Mam zakupione dosyc duze silniki krokowe .plytke ze sterowaniem zasilacz kilka srob pare mniejszych silników i okazyje sie ze to wszystko sie moze nie przydc.( zdjecia krokowcow zamieszcze na stronie www o ktorej zaraz napisze.
co do szkiców i rysunkow oraz wiekszych dywagacji i dyskusji to postanowiłem utworzyc stronę na której oprócz forum bedę sukcesywnie zamieszczał informacje zwiazane z budowa maszyn CNC zarówno mojej jak i inne informacje zwiazane z ta tematyką. Wiec zapraszam do współpracy. niestety nie jestem dobrym programistą stron www wiec wszystko bedzie wygladac bardzo surowo. adres strony to :
www.motoakcesoria.riders.pl/cnc/indexcnc
moze pójdzie
zamiescilem tam na razie kilka klawiszy ktore beda dzielic tematy. moze jakies sugestie co do pierwszej rozbudowy.
[ Dodano: 2007-09-10, 20:42 ]
ARGUS pisze:Kowal pisze:Myśle ze pole robocze bedzie w granicach 1000 na 600mm
Jak dla mnie to >>kosmos<<
Przy takim polu pracy i konstrukcji bramowej
hmm
waga będzie równie imponująca
ale trzymam kciuki i >niech moc będzie z Tobą <
Nie wybrałem jeszcze konstrukcji jaką użyję, wydaje mi sie moze mylnie ze podparcie osi Y i Z na "bramie" daje dosyc dobra sztywnosc w porównaniu z konstrukcją przypominajaca tradycyjna frezarke. taki uklad zastosowal kolega Mex.
Ponieważ konstrukcja i tak bedzie ciezka i nie bedzie wazyc tyle zeby ja wziac pod pache i przeniesc, jednym z moich zalozen jest to ze waga calej maszyny nie ma dla mnie znaczenia . Mam juz tokarke ktora wazy 2,5 tony to i tak zeby sie gdziekolwiek przeniesc musze zamówic dzwig. Zatem czy bedzie to tona czy dwie albo i cztery nie robi różnicy- wazne żeby dzialalo jak najlepiej!!