Maszyny do oceny
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Maszyny do oceny
Witam serdecznie, mam nadzieje ze dobrze trafiłem chciałbym udać się na kurs CNC jestem kompletnie zielony i mam do Was parę pytań a mianowicie co do maszyn czy myslicie ze warto sie na tym uczyć ?tokarka emco sinumerik,frezarka anilam 3300,ploter seron mach 3,ciecie plazma CNC Seron. Przesyłam jeszcze adres kursu który znalazłem lingwista.lublin.pl/oferta/kursy-zawodowe/operator-obrabiarek-sterowanych-numerycznie-cnc.html bardzo proszę Was o pomoc i wsparcie Waszym doświadczeniem. Warto?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Uczyć się zawsze warto. Prawda jest taka, że wszystkie obrabiarki w ten czy inny sposób różnią się od siebie, ale mają jedną wspólna cechę, gcode. Ja na Twoim miejscu na początek poszukał bym w sieci (również na tym forum) informacji o tym co to jest gcode, jak wyglądają jego polecenia, jaka prawidłowo go używać.
Wiadomo, że skomplikowane rzeczy generuje się CAM'em ale, wiercenia, kieszenie czy wycinanie po obwodzie to są rzeczy które robi się z palca, na przemysłowych (ale nie tylko) maszynach korzystasz z gotowych funkcji gdzie podajesz np. rozmiar kieszeni, głębokość i parę innych parametrów i jedziesz. Ale czasem sytuacja potrafi wymusić na operatorze potrzebę napisania programu ręcznie i tu jak nie znasz podstaw to leżysz.
Co do kursu, to powiem Ci tak, jak nie masz za dużo kasy na własny ploter do nauki (równowartość kursu 1200.00zł to raczej za mało) to pochodź po zakładach w okolicy gdzie mają obrabiarki i postękaj u nich o możliwość patrzenia (bo do maszyny nikt Cię nie dopuści) na pracę operatora, może trafi się ktoś kto pozwoli, może trafi się operator co będzie chciał Ci poopowiadać, zaproponuj wymiatanie wiórów i inne prace porządkowe. Ja tak robiłem ze spawaniem, robiłem tak z toczeniem a teraz tak zrobiłem z centrum obróbczym ludzie nie chętnie ale w końcu ulegali po mojej 100 wizycie, więc wiem, że można
Wiadomo, że skomplikowane rzeczy generuje się CAM'em ale, wiercenia, kieszenie czy wycinanie po obwodzie to są rzeczy które robi się z palca, na przemysłowych (ale nie tylko) maszynach korzystasz z gotowych funkcji gdzie podajesz np. rozmiar kieszeni, głębokość i parę innych parametrów i jedziesz. Ale czasem sytuacja potrafi wymusić na operatorze potrzebę napisania programu ręcznie i tu jak nie znasz podstaw to leżysz.
Co do kursu, to powiem Ci tak, jak nie masz za dużo kasy na własny ploter do nauki (równowartość kursu 1200.00zł to raczej za mało) to pochodź po zakładach w okolicy gdzie mają obrabiarki i postękaj u nich o możliwość patrzenia (bo do maszyny nikt Cię nie dopuści) na pracę operatora, może trafi się ktoś kto pozwoli, może trafi się operator co będzie chciał Ci poopowiadać, zaproponuj wymiatanie wiórów i inne prace porządkowe. Ja tak robiłem ze spawaniem, robiłem tak z toczeniem a teraz tak zrobiłem z centrum obróbczym ludzie nie chętnie ale w końcu ulegali po mojej 100 wizycie, więc wiem, że można

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks