ROBOFIL 200 problem z nawlekaniem - jak to naprawić ?

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
dzikilopez
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

ROBOFIL 200 problem z nawlekaniem - jak to naprawić ?

Post napisał: dzikilopez » 14 kwie 2013, 13:50

Ostatnio maszyna ma problemy nawlekaniem, czasem nawlecze a czasem stoi i czeka by ją popędzić. Prawdopodobnie poszło sprzęgiełko jednokierunkowe od nawlekania bo jak nie może nawlec to rolka drży. Zapewne będę musiał tam wejść i przeglądnąć ALE pytanie, na co uważać przy rozkręcaniu, co może "wybuchnąć" ?

Tagi:

wr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: wr » 24 lip 2013, 20:18

dzikilopez pisze:Ostatnio maszyna ma problemy nawlekaniem, czasem nawlecze a czasem stoi i czeka by ją popędzić. Prawdopodobnie poszło sprzęgiełko jednokierunkowe od nawlekania bo jak nie może nawlec to rolka drży. Zapewne będę musiał tam wejść i przeglądnąć ALE pytanie, na co uważać przy rozkręcaniu, co może "wybuchnąć" ?
Naprawiłeś nawlekanie w Robofilu?
Zawsze myślałem że to jest łożysko jednokierukowe, ale mogę się mylić. Jest tam jeszcze silnik nawlekania, może on szwankuje no i pozostaje elektronika, maszyna jest z końca lat osiemdziesiąstych więc wszystko możliwe. Wiem że to Twoja ulubiona maszyna, powiedz jak tam ta którą nie lubisz, robi już to co jej każesz?.
wr

Autor tematu
dzikilopez

Post napisał: dzikilopez » 24 lip 2013, 22:03

Aktualnie nawlekanie działa lub nie w zależności od humoru. Z serwisu podesłali jakieś łożysko/sprzęgiełko i nic po za tym więcej a że jakoś to nawlekanie działa to nie robimy z tym. Nie ma chwilowo czasu by maszynę głębiej rozkopać i wszelakie naprawy robi się doraźnie.
BTW , Robofil 240 to dla mnie będzie zawsze taki synek spłodzony kazirodczo z dziadkiem Japaxem. Coś tam to umie ale strasznie to ułomne w porównaniu do RBF200.

wr

Post napisał: wr » 24 lip 2013, 22:32

Dźiwne że serwis chciał się zajmować maszyną sprzed ćwierć wieku, i jesze części są dostępne. odnośnie 240 to ciekawe porównanie chociaż wydaje mi się że to bardziej Fanuc a nie Japax, ale w sumie to jest myśl japońska. nieźle japończycy wpuścili w kanał Charmillesa, a takie dobre były sterowania.
wr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”