ROBOFIL 200 problem z nawlekaniem - jak to naprawić ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
ROBOFIL 200 problem z nawlekaniem - jak to naprawić ?
Ostatnio maszyna ma problemy nawlekaniem, czasem nawlecze a czasem stoi i czeka by ją popędzić. Prawdopodobnie poszło sprzęgiełko jednokierunkowe od nawlekania bo jak nie może nawlec to rolka drży. Zapewne będę musiał tam wejść i przeglądnąć ALE pytanie, na co uważać przy rozkręcaniu, co może "wybuchnąć" ?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Naprawiłeś nawlekanie w Robofilu?dzikilopez pisze:Ostatnio maszyna ma problemy nawlekaniem, czasem nawlecze a czasem stoi i czeka by ją popędzić. Prawdopodobnie poszło sprzęgiełko jednokierunkowe od nawlekania bo jak nie może nawlec to rolka drży. Zapewne będę musiał tam wejść i przeglądnąć ALE pytanie, na co uważać przy rozkręcaniu, co może "wybuchnąć" ?
Zawsze myślałem że to jest łożysko jednokierukowe, ale mogę się mylić. Jest tam jeszcze silnik nawlekania, może on szwankuje no i pozostaje elektronika, maszyna jest z końca lat osiemdziesiąstych więc wszystko możliwe. Wiem że to Twoja ulubiona maszyna, powiedz jak tam ta którą nie lubisz, robi już to co jej każesz?.
wr
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Aktualnie nawlekanie działa lub nie w zależności od humoru. Z serwisu podesłali jakieś łożysko/sprzęgiełko i nic po za tym więcej a że jakoś to nawlekanie działa to nie robimy z tym. Nie ma chwilowo czasu by maszynę głębiej rozkopać i wszelakie naprawy robi się doraźnie.
BTW , Robofil 240 to dla mnie będzie zawsze taki synek spłodzony kazirodczo z dziadkiem Japaxem. Coś tam to umie ale strasznie to ułomne w porównaniu do RBF200.
BTW , Robofil 240 to dla mnie będzie zawsze taki synek spłodzony kazirodczo z dziadkiem Japaxem. Coś tam to umie ale strasznie to ułomne w porównaniu do RBF200.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Dźiwne że serwis chciał się zajmować maszyną sprzed ćwierć wieku, i jesze części są dostępne. odnośnie 240 to ciekawe porównanie chociaż wydaje mi się że to bardziej Fanuc a nie Japax, ale w sumie to jest myśl japońska. nieźle japończycy wpuścili w kanał Charmillesa, a takie dobre były sterowania.
wr